N

Salarizarea personalului nedidactic rămâne în aer. Legi blocate încă de pe vremea lui Tăriceanu

N

miercuri, 23 aprilie 2014, 01:50
2 MIN
 Salarizarea personalului nedidactic rămâne în aer. Legi blocate încă de pe vremea lui Tăriceanu

\N

O altă problemă din învăţământul românesc cu care se confruntă sindicaliştii ieşeni este salarizarea nediferenţiată a personalului nedidactic din sistemul de învăţământ. Pentru rezolvarea acestei situaţii, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniver­sitar Iaşi (USLIP) au demarat o serie de acţiuni. Aceştia au trimis adrese instituţiilor abilitate ale sta­tului pentru găsirea unei soluţii. O adresă a fost trimisă la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Iaşi, iar alta a fost dusă la Prefectură. Din partea acestei instituţii a şi venit un răs­puns oficial, redat în rândurile de mai jos. „Referitor la adresa pri­vind problemele cu care se confruntă personalul nedidactic, vă in­formăm că în curând se va constitui un grup de lucru, cu implicarea partenerilor sociali, formaţi din reprezentanţi ai ministerelor Fi­nanţelor, Muncii, Familiei, Pro­tecţiei Sociale şi Persoanelor Vârst­nice, Administraţiei şi Dez­voltării Regionale, Educaţiei Na­ţio­nale, precum şi ai sindicatelor, pentru a fi evaluate şi rezolvate problemele angajaţilor din sectorul bugetar. Prima întâlnire va avea loc cu reprezentanţii sala­riaţilor din administraţia publică locală“, a specificat într-un document oficial Aurelia Cristea, mi­nistrul delegat pentru dialog social.

Pe data de 25 aprilie, preşedintele USLIP va avea o întâlnire cu deputaţii puterii la Casa Sindicatelor, în jurul orei 11, pentru a discuta două probleme din învăţământ. Prima este aceasta a personalului nedidactic. „Este prima hârtie pe care o înmânez în Prefectură şi la care primesc şi răspuns. Am mai trimis sute, dar nu am mai primit nici un răspuns la ele. Pe această pro­blemă au răspuns, însă ne interesează şi ce se întâmplă în aceste comisii. A fost o primă întâlnire ce ţine de Ministerul Muncii, trebuie să vedem când va avea loc întâl­nirea cu cei din învăţământ. Eu am spus clar atunci când am fost la Prefectură că nu vreau să fie o vi­zită de curtoazie, ci vreau un răs­puns concret“, a declarat Laviniu Lăcustă (foto), preşedintele USLIP.  

Cea de-a două problemă pe care sindicaliştii doresc să o dezbată la întâlnirea de pe data de 25 este problema salarizării profesorilor care au acelaşi salariu pe care l-au avut în 2008. „Este vorba de legea blocată de Tăriceanu în mai 2011, noi cerem să se aibă în vedere salariile personalului din educaţie pe Legea 221. Ceea ce ni se dă acum nu sunt creşteri salariale, ci hotărâri judecătoreşti prin care ni se plătesc drepturi salariale din urmă în cadrul proceselor“, a mai specificat preşedintele USLIP.

Comentarii