Sculptor umilit în Primăria Iaşi după ce a vrut să doneze două statui lucrate de el (AUDIO)

marți, 21 ianuarie 2014, 02:50
5 MIN
 Sculptor umilit în Primăria Iaşi după ce a vrut să doneze două statui lucrate de el (AUDIO)

Sculptorul Alin Neacşu a vrut să doneze două statui, în locul celor furate. Cum a fost primit artistul de purtătorul de cuvânt al instituţiei este discutabil.

O mostră de atitudine arogantă a fost dată, ieri, „live“ de un angajat al Primăriei, plătit din banii ieşenilor. Purtătorul de cuvânt al mu­nicipalităţii, Sebastian Bu­raga, a dat dovadă de un comportament arogant faţă de un sculptor ieşean care a venit la Primărie să doneze două statui pe care le-a fă­cut pe propria cheltuială. Toată „re­prezentaţia“ a avut loc într-un birou din Primărie, sub ochii mass-media, unde angajatul mu­ni­cipalităţii l-a tratat pe artistul plastic cu replici tăioase.

Patru luni de lucru

Sculptorul Alin Neacşu a venit ieri la Primărie cu două busturi realizate personal, care îi aparţin compozitorului Ciprian Porum­bescu şi scriitorului Barbu Şte­fănescu Delavrancea. Intenţia ar­tistului era să le doneze comu­nităţii locale. Alin Neacşu a relatat că a început proiectul după ce busturile originale au fost furate pri­măvara trecută din Parcul Copou. Sculp­torul a venit astfel la Primă­rie cu cele două statui, le-a lăsat la intrare în instituţie şi şi-a înregistrat actul de donaţie pregătit de acasă la Re­gistratura Primăriei. Acesta a re­fuzat însă să participe la concursul de soluţii organizat ieri tocmai pentru refacerea busturilor furate. „Nu am participat, ci am vrut să dăruiesc busturile fără niciun angajament din partea Primăriei. Am simţit nevoia să fac acest act de donaţie cu două busturi din cele trei. Bustul fostului primar Nicolae Gane este în lucru, dar va fi gata în două săptămâni cel târziu. Busturile donate sunt din ipsos şi sunt pregătite pentru tur­nătorie“, a spus artistul. Conform acestuia, busturile donate au în­semnat cheltuieli proprii de 3.000 de lei şi patru luni de lucru.

Artistul plastic se aştepta ca Primăria să fi preluat sculpturile, să le depo­zi­teze, ur­mând să decidă asupra destinaţiei lor. Întâlnindu-l în schimb pe purtătorul de cuvânt al insti­tuţiei, Alin Neacşu l-a abordat direct. Sebastian Buraga l-a tratat însă cu indiferenţă, aroganţă şi cu replici acide. Acesta nici nu a vrut să-l asculte, pe motiv că sculptorul nu s-a înscris la concursul de so­luţii care a avut loc ieri-dimineaţă. Purtătorul de cuvânt l-a trimis practic acasă şi i-a recomandat să-şi ia înapoi statuile. Explicaţia dată de acesta a fost stupefiantă: donatorul ar fi trebuit să depună o cerere oficială prin care să-i fie primită donaţia. „Apreciem actul de donaţie. Ne-ar fi plăcut ca înainte să ne anunţe, şi ar fi fost corect să se înscrie la concurs. Din nefericire, modul cum a procedat nu este cel mai corect. Noi îi soli­cităm ca acest act să fie făcut în termeni de bun-simţ, adică nu vii cu busturile în faţa Primăriei şi ne reproşezi nouă că nu le luăm, în condiţiile în care nu ne-a anunţat. Noi îi urăm succes pentru activitatea prodigioasă pe care o va desfăşura şi, dacă vrea să facă un act de donaţie, să o facă cum se cuvine, şi nu în bătaie de joc“, a spus angajatul Primăriei. În cele din urmă, cele două statui au rămas ale nimănui, la intrarea în Primărie.

Spre după-amiază, Bura­ga a trimis un punct de vedere presei, în care a invocat Codul Civil pentru a detalia modul legal în care se face o donaţie. Purtătorul de cu­vânt al Primăriei nu a făcut în schimb nicio trimitere la codul etic.

Concursul a fost ieri

Concursul de soluţii pentru re­facerea busturilor furate din Copou a avut loc ieri. Singura pro­punere a venit din partea artisului Gheorghe Constantin Crengă­niş, care a venit la Primărie şi cu ma­chetele celor trei statui. Muni­cipalitatea va recompensa cea mai bună soluţie cu 75.000 de lei. Statuile, care apar­ţin scriitorilor Bar­bu Ştefănescu Delavrancea şi Nicolae Gane, precum şi compozitorului Cirprian Porumbescu, au fost furate la începutul lunii mai 2013 de către doi tineri care le-au distrus la unităţile Remat din oraş. Cele trei opere de artă erau vechi de zeci de ani şi monumente isto­rice de interes local, şi au dispărut de pe soclu fără ca niciun reprezentant al municipalităţii să sesizeze.

O parte relevantă din dialogul purtat de cei doi

Sebastian Buraga: V-aţi înscris la concurs?
Alin Neacşu: Nu m-am înscris pentru că…
S.B.: Vă mulţumesc frumos!
A. N: V-am spus că nu m-am înscris. Este un act al meu, de donaţie.
S.B.: Foarte bine. Vă mulţumim frumos. O să vă solicităm aceste busturi dacă le-aţi donat şi o să le folosim undeva unde o să credem cu cuviinţă.
A.N.: Eu le-am adus şi trebuiesc băgate în clădire.
S.B.: De ce?
A.N.: Păi, eu ce să fac cu ele dacă le-am dăruit locuitorilor şi administraţiei oraşului Iaşi. De ce să le ţin la mine acasă? Am şi eu activitatea mea de artist.
S.B.: Vă urez succes. Nu cred că este un moment să fac un dialog acum cu presa. V-am mulţumit frumos, ce vreţi să fac mai mult (…)
A.N.: Donaţii se fac în toată lumea şi nu cred că ar trebui să se desfăşoare chiar aşa, luându-mă pe mine în răspăr. Eu fac un gest uman de donaţie şi dumneavostră mă luaţi cu sictir? Cu ce-am greşit?
S.B.: Eu nu v-am jignit. Eu nu v-am invitat aici. Aici discut cu presa.
A.N.: Este o discuţie între mine şi dumneavostră, purtător de cuvânt al administraţiei publice locale. E corect?
S.B.: Dumnevoastră mă deranjaţi.
A.N.: Am să iau acest document şi am să-l duc unde trebuie.
S.B.: Luaţi-l (…)
A.N.: Nu am ce să fac cu ele. Le-am adus aici şi fiecare să facă ce vrea.
S.B.: Nu ştiu. Nu le-am adus noi, nici nu le-am cerut.    
A.N.: Cu ce să le iau înapoi?
S.B.: Păi, cu ce le-aţi adus.

Comentarii