Șeful Consiliului Județean, mulţumit de proiectele cu fonduri europene depuse în 6 luni de mandat

miercuri, 30 noiembrie 2016, 02:57
3 MIN
 Șeful Consiliului Județean, mulţumit de proiectele cu fonduri europene depuse în 6 luni de mandat

Conducerea Consiliului Judeţean şi-a făcut deja bilanţul pentru primul semestru din acest mandat. 

Preşedintele CJ, Maricel Popa s-a declarat convins că instituţia va reuşi să obţină finanţări totale de aproximativ 92 milioane de euro, pentru 12 proiecte. „Este vorba de proiectele depuse deja spre aprobare, pe patru linii de finanţare. Aproximativ 100 milioane de euro, într-un semestru, e bine. Eu mă declar mulţumit“, a spus Popa. Din totalul sumei reprezentând proiectele depuse spre finanţare însă, patru cincimi reprezintă valoarea pro­iectului de reabilitare a Axei Strategice Iaşi – Suceava. În valoare de 74,5 milioane de euro, acesta a fost demarat însă din mandatul fostei conduceri a CJ, primele demersuri pentru realizarea sa fiind făcute în 2012. Acordarea fondurilor necesare a fost aprobată în principiu de către Consiliul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, finanţarea fiind considerată ca şi obţinută. Semnarea contractului de finanţare ar urma să aibă loc în primul semestru al anului viitor, demararea propriu-zisă a lucrărilor fiind programată pentru anul 2018.

Tot în 2018 ar putea începe şi implementarea Master Planului drumurilor judeţene, în funcţie de sursele de finanţare identificate. „Avem finalizate 26 de studii de fe­zabilitate. La unele dintre ele mai trebuie făcute corecturi, pentru că pre­zintă probleme tehnice. Refacerea lor se va face pe banii firmei care le-a făcut, nu pe ai noştri. Anul viitor vom scoate la licitaţie realizarea proiectelor tehnice, separat de lucrările efective. Nu vrem să ne trezim, cum s-a mai întâmplat, cu 220 de cereri de clarificare la documentaţii făcute anapoda“, a spus Popa.
 
CJ a depus săptămâna trecută pro­iectele de reabilitare a Casei Dosoftei, Casei Pogor şi Casei Nicolae Gane, în valoare totală de 3,55 milioane de euro. Acestea au şanse reale de a obţine finanţarea necesară. Din cele 35 de proiecte depuse în primăvară în Re­giunea Nord-Est pe axa 5.1 a Programului Operaţional Regional pri­vind refacerea patrimoniului cultural, au fost respinse 26, aproximativ 35% din fonduri fiind în continaure disponibile. Alte fonduri ar putea veni în cadrul unor proiecte pentru sprijinirea înfiinţării de noi afaceri, pentru stimularea reîn­toarcerii românilor plecaţi în străinătate sau îmbunătăţirea învăţă­mântului din mediul rural. „Aşteptăm ca în februarie-martie să fie deschise noi linii de finanţare. Avem încă des­tule proiecte în aşteptare, de vreo 150 milioane de euro. Unul de anvelopare şi modernizare a Spitalului de Boli Infecţioase, altul pentru Spitalul de Copii, Pneumoftiziologie sau Mater­ni­tatea «Cuza Vodă». La Spitalul de Copii mai avem şi un proiect de construire a unui hotel pentru apar­ţină­tori, în parteneriat cu «Mc­Do­nald’s». Dacă mai rămân fonduri, vom depune şi proiectul Centurii Nord a municipiului“, a încheiat preşedintele CJ.

Comentarii