Seminar pe teme de transplant la Iaşi, în prezența medicului Irinel Popescu

vineri, 27 noiembrie 2015, 02:52
2 MIN
 Seminar pe teme de transplant la Iaşi, în prezența medicului Irinel Popescu

Comunitatea medicală din Iaşi se pregăteşte pentru o serie de manifestări care vor avea loc sâmbătă, începând cu ora 10.00, şi care sunt dedicate transplantului de organe. Acestea vor fi organizate în prezenţa profesorului bucureşten Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România.  

Evenimentul „Transplantul de organe: altruism, necesitate, competenţă, excelenţă” este organizat la Hotel Unirea şi cuprinde două prelegeri. „În debutul seminarului regional «Dezvoltarea competenţelor în transplant», prof. dr. Adrian Covic va susţine prezentarea «Rezultatele centrului de transplant Iaşi în transplantul renal».

În partea a doua a evenimentului, prof. dr. Ştefan Georgescu, rector al UMF, va adresa un mesaj din partea instituţiei pe care o conduce. De la ora 14.00, acad. prof. dr. Irinel Popescu va susţine prelegerea cu tema «15 ani de transplant hepatic în România»”, au precizat organizatorii.

Reputatul profesor care a efectuat primul transplant de ficat din România la începutul anilor 2000 se întâlneşte în aceeaşi zi cu reprezentanţi ai Spitalului „Sf. Spiridon” şi ai Centrului Regional de Transplant cu care va discuta despre creşterea activităţii de transplant din Iaşi. Proiectul „Dezvoltarea competenţelor în transplant” se află în curs de implementare de către Academia de Ştiinţe Medicale din România şi îşi propune instruirea a 921 de medici şi 1.420 de asistente medicale prin cursuri destinate dobândirii competenţelor necesare transplantului de organe, ţesuturi şi celule.

Din Iaşi, în cadrul acestuia sunt integrate echipe de medici de la Spitalul „Sf. Spiridon” şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare. Centrul medical ieşean este acreditat până în prezent pentru activitatea de prelevare de organe şi pentru transplantul de cornee, rinichi şi os tendinos. Centrul Regional de Transplant încearcă de mai bine de un an să obţină din partea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) acreditare pentru transplantul hepatic şi pentru cel de cord.

 

Comentarii