De Business

Punem punctul pe știi

Semn de revenire: Angajatorii au început să urce nivelul primelor de Crăciun!

vineri, 19 decembrie 2014, 02:50
5 MIN
 Semn de revenire: Angajatorii au început să urce nivelul primelor de Crăciun!

Odată ce unele firme au înregistrat rezultate financiare mai bune ca urmare a revenirii activităţii economice au început să acorde prime mai consistente.

Marii angajatori ieşeni vor oferi şi în acest an prime sau cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De asemenea, unii dintre angajaţii companiilor cunoscute au avut parte chiar şi de petreceri, în timp ce unii tânjesc după perioadele în care erau recompensaţi de sărbători, acum primind bonusuri doar în baza unor indicatori de performanţă.

 
 
Prime mai mari
 
 
Doina Cepalis, patroana firmei de confecţii Te-Rox Prod, care are în subordine aproape 1.000 de angajaţi, spune că anul 2014 a fost unul mult mai prosper decât anul 2013, astfel că a mărit bonurile acordate salariaţilor. “Cea mai mică primă este de 150 lei, acordată necalificaţilor, iar cea mai mare în cazul angajaţilor din staff a fost de 1.000 lei. Prima acordată conducerii este confidenţială. Recompensele au fost acordate gradual, după funcţie şi importanţa în cadrul firmei, şi sunt mai mari comparativ cu cele de la finele lui 2013. S-au majorat cifra afacerilor şi rezultatele financiare, au fost optimizare cheltuielile, s-a investit în inovaţie şi tehnologie, iar echipa trebuie să simtă aceste lucruri. În plus, s-a organizat şi o petrecere cu colinde, urături, unde au participat 60 de angajaţi”, a declarat, ieri, Doina Cepalis.
 
 
„Vedem de ce buget dispunem şi oferim”
 
 
Un alt om de afaceri foarte cunoscut, sirianul Michael Nseir, partener de afaceri al Doinei Cepalis, spune că de 14 ani oferă în fiecare an cadouri angajaţilor săi. „Sigur, angajaţii firmelor pe care le conduc vor beneficia de tichete cadou acum, în preajma sărbătorilor de iarnă. De 14 ani, de Paşte şi de Anul Nou, oferim cadouri angajaţilor. În total avem 1.200 de angajaţi pe toate firmele, însă nu ştiu în ce vor consta primele, de la contabilitate vedem de ce buget dispunem şi oferim. Dacă trece de suma preconizată, nu e problemă, mai adăugăm”, a spus Michael Nseir. Tot din rândul firmelor de confecţii, cei aproximativ 600 de angajaţi ai companiei Confecţii Integrate Moldova, deţinută de creatoarea de modă Irina Schrotter, vor beneficia de bonusuri. “Noi, ca în fiecare an, respectăm tradiţia. Oferim cadouri angajaţilor şi de Paşte, Crăciun şi Sf. Nicolae. Le punem la dispoziţie şi transport gratuit pentru că firmele sunt puţin mai departe de centru. Încercăm în decursul întregului an să acordăm cât mai multe bonusuri. Din păcate, sunt îngrijorată de faptul că legiuitorul a hotărât creşterea cuantumului salariului minim pe economie. În acest fel, statul încurajează nemunca. Eu, spre exemplu, am unii angajaţi la coafor care în decursul unei luni nu produc nici măcar jumătate din cât câştigă”, a precizat Irina Schrotter.
 
 
Petrecere de sfârşit de an
 
 
Tradiţia recompensării cu bonusuri de sărbători va fi respectată în acest an şi la grupul de firme Tester, aparţinând omului de afaceri Bogdan Piţigoi. “La grupul de firme Tester va fi păstrată tradiţia şi cei peste 700 de angajaţi vor beneficia de prime cadou cu ocazia sărbătorilor de iarnă constând în produse. Nu am calculat o valoare, dar cu siguranţă toţi salariaţii vor fi recompensaţi”, ne-a transmis Bogdan Piţigoi, cel mai important dealer auto din judeţ, cu un portofoliu de 12 mărci auto. În atle două companii cunoscute, cuvântul „petrecere” va fi pe buzele angajaţilor sau ale copiilor angajaţilor în preajma sărbătorilor de iarnă. “În primul rând vom face o petrecere de sfârşit de an pentru toţi angajaţii. Aceştia au mai primit tichete cadou în valoare de 200 lei fiecare, iar angajaţilor cu performanţe deosebite le-am acordat şi prime în bani. Aceste cadouri sunt mai consistente decât anul trecut, mai ales că în 2014, pe total grup de firme, s-a înregistrat o creştere cu 30% a afacerilor”, a spus Marian Berdan, patronul companiei producătoare de interfoane Electra.
 
 
Recompense în funcţie de performanţă
 
 
Potrivit Simonei Teodorescu, PR Officer la Iulius Management Center, deţinut de cel mai bogat ieşean, Iulian Dascălu, angajaţii vor beneficia de prime de Crăciun, iar copiii angajaţilor vor avea parte de cadouri şi petreceri cu Moş Crăciun. Foarte discret, patronul grupului de firme Conex Distribution, Ioan Prisăcaru, a declarat că „fiecare firmă are libertatea de a acorda prime”, după care a menţionat că „a fost un an greu, economia încă nu şi-a revenit”, lăsând să se înţeleagă că angajaţii săi nu vor beneficia de prime în acest an. Totodată, angajaţii uneia din cele mai profitabile firme ieşene, operatorul de apă canal SC Apavital SA, nu vor primi cadouri de sărbători, deoarece bonusurile se acordă în funcţie de performanţa fiecărui angajat în parte. „La compania noastră nu se oferă prime sau cadouri de sărbători deoarece am ales să funcţionăm după alt sistem potrivit căruia fiecare salariat este recompensat în funcţie de roadele activităţii sale. Într-o lună primeşte mai puţin, în altă lună mai mult, dar conducerea a decis ca de sărbători să nu se mai ofere prime sau cadouri”, a explicat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt al Apavital. Reporterii „Ziarul de Iaşi” a încercat să îi mai contacteze şi pe Ioan Nani, directorul Antibiotice, Constantin Deleanu, preşedintele SC Cotnari şi Neculai Apostol, patronul grupului de firme Kosarom, însă aceştia nu au răspuns apelurilor telefonice. (Diego CIOBOTARU, Paul BALHUC)  
 
 

 

 

Comentarii