Şfârşitul lumii e mai aproape ca oricând: Asiaticii au început să mănânce carne

joi, 19 noiembrie 2015, 02:49
3 MIN
 Şfârşitul lumii e mai aproape ca oricând: Asiaticii au început să mănânce carne

Schimbările climatice sunt ultimul lucru la care se gândesc milioanele de indonezieni atunci când consumă carne, iaurt şi îngheţată, altădată un lux pentru ei. Totuşi, explozia în Asia a consumului de produse rezultate din creşterea animalelor este o veste proastă pentru planetă, scrie AFP.

Nicăieri în lume pofta de carne nu este atât de mare ca în Asia, unde noile clase mijlocii se dezvoltă rapid şi consumă produse de origine animală mai mult ca oricând, ca urmare a creşterii veniturilor şi a modificării obiceiurilor alimentare. Este cazul, mai ales, al Chinei şi Indiei, dar şi al Indoneziei. În această din urmă ţară, produse agricole consumate înainte foarte rar în afară de sărbătorile religioase se găsesc acum din abundenţă. La ţară se mânca înainte carne roşie o dată sau de două ori pe an. "Acum carnea nu mai este un lux şi opţiunile sunt foarte multe", spune Dari, o contabilă de 31 de ani din Jakarta. "La Jakarta se găsesc tot felul de îngheţate, iaurturi şi alte produse lactate. Este minunat", adaugă ea. Este o veste bună pentru clasele mijlocii din ţările emergente, dar deloc bună pentru planetă.

Bovinele, mai poluante decât maşinile

Sectorul creşterii animalelor reprezintă în prezent 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea schimbărilor climatice, arată organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), mai mult decât gazele emise în transporturi. Rumegătoarele emit cantităţi importante de metan, gaz provenit din flatulenţele bovinelor, de peste 20 de ori mai puternic decât bioxidul de carbon. Protoxidul de azot, un alt important gaz cu efect de seră, este emanat de bălegar şi îngrăşămintele de pe terenurile agricole. Aceste emisii ar urma să crească mult deoarece consumul de carne şi produse lactate se va mări cu 76% şi, respectiv, 65% până în 2050, potrivit FAO.

Şi producătorii locali profită de creşterea consumului. "Familia noastră avea circa 20 de vaci când ne-am mutat aici, iar acum avem 70", spune Rahmat, care produce lapte într-o suburbie a capitalei Jakarta. Creşterea consumului de carne urmează să aibă şi efecte indirecte nocive pentru climă: mai multe vite înseamnă mai multe ferme agricole şi, prin urmare, o posibilă creştere a despăduririlor, îngrijorătoare deja în Indonezia, unde sunt tăiate păduri pentru a răspunde cererii de ulei de palmier, hârtie şi orez. Indonezia se lipseşte astfel — şi privează şi planeta — de copacii care captează CO2 din atmosferă. Incendiile de vegetaţie şi pădure ilegale din acest an, provocate pentru extinderea plantaţiilor, au dus la imense degajări de fum care s-a răspândit în mai multe ţări din Asia de Sud-Est, aruncând în unele zile în atmosferă cantităţi de gaze cu efect de seră mai mari decât întreaga activitate economică a Statelor Unite.

Se pare însă că oamenii îşi dau seama greu deocamdată de importanţa schimbării regimului alimentar şi că sunt greu de convins să mănânce mai puţină carne şi iaurturi pentru a preveni încălzirea planetei, arată câteva ONG-uri.

 

Comentarii