Sfaturile bune fac concediul pe măsură

vineri, 31 iulie 2015, 07:00
3 MIN
 Sfaturile bune fac concediul pe măsură

* Astăzi este ultima zi de iulie; cu alte cuvinte, mâine începe ultima lună de vară. Pe cât e de ultimă, pe atât e şi de aglomerată: mulţi români au lăsat concediul pentru august, o perioadă în care nu prea poţi pune mare preţ pe previziunile legate de vreme, în vreme ce preţurile sunt cam cele mai mari din întreaga vară (în acest sens, consultaţi ofertele unor agenţii de turism). Practic, urmează o lună în care românii vor profita din plin, ca şi când ar simţi că de după colţul sfârşitului de august pândeşte toamna… Mici sfaturi utile pentru cei care pleacă în concediu prin staţiunile răspândite pe harta lumii:

* La aeroport scoateţi din bagajul de mână cleştele, şurubelniţa, cheia franceză şi faiul, că nu vă lasă cu ele în avion, chiar dacă le explicaţi domnilor de la poliţie că nu plănuiţi un atentat, ci v-a povestit un cumătru că la hotelul la care veţi sta, în băile din camere, robinetele de la duş şi chiuvetă sunt noi şi, la plecare, se pot demonta în cinci minute.

* Dacă aţi respectat sfatul precedent şi v-au lăsat să urcaţi în avion, respectaţi indicaţiile personalului de bord. Nu demontaţi centura de siguranţă, oricât vi s-ar părea că merge la blugi şi oricât v-ar plăcea catarama. Dacă avionul e dotat cu veste de salvare, nu le luaţi, când stewardesele stau cu spatele, ca să le folosiţi ulterior în piscină: e posibil ca la destinaţie să vedeţi că toţi turiştii au aşa ceva şi să nu vă puteţi da şmecher.

* Tot în avion, dacă zborul e mai zbuciumat, cu turbulenţe şi goluri de aer, aşadar vi se face rău de la stomac, folosiţi punga din hârtie ceruită: a fost pusă la îndemână tocmai ca să nu pângăriţi poşeta doamnei de pe fotoliul alăturat! După ce aţi terminat treaba nu încercaţi să deschideţi hubloul ca să o aruncaţi, nici n-o pocniţi, să-i amuzaţi pe ceilalţi pasageri. Şi nu, în nici un caz n-o puneţi la loc după folosire!

* Când avionul atinge pista cu roţile, la aterizare, nu începeţi să aplaudaţi, ca toţi ceilalţi: există riscul ca piloţii (inclusiv cel automat) să se sperie de zgomot şi să scape aparatul pe arătură. Până la oprire se pot întâmpla multe, aşadar ideal ar fi să aplaudaţi acasă, la întoarcerea din concediu, după ce aţi despachetat, aţi făcut inventarul şi aţi stabilit că nu vă lipseşte nimic, iar sticluţa cu iod pentru zgârieturi nu s-a vărsat pe toate hainele…

* La piscină, de obicei, există pancarte cu anunţul scris în mai multe limbi de circulaţie internaţională (sunt şi desene sugestive, pentru cei care nu ştiu citi) "Nu faceţi pipi în bazin!". Pentru imaginea dumneavoastră personală şi a României în lume e bine de ştiut că interdicţia nu se referă doar la treaba mică, dacă aţi înţeles, cumva, aluzia.

* Tot la piscină: oricât ar fi apa de ademenitoare şi de limpede ca a Ozanei cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, nu vă băgaţi în ea cu săpun, şampon şi gel de duş, să vă clăbuciţi şi să vă clătiţi în ea. De asemenea, dacă aveţi şosete sau tricouri murdare, e mai bine să le spălaţi la chiuveta din baie, în cameră; parcă era şi un proverb în sensul ăsta, "rufele murdare se spală în familie, nu în piscina hotelului".

* La restaurant, dacă masa e inclusă în preţ, nu vă repeziţi la fiecare porţie îngrămădită în farfurie ca şi când ar fi ultima din viaţa dumneavoastră: riscaţi să fie chiar ultima, mai ales dacă bucatele sunt mai exotice şi mai pipărate – anume ca turistul să nu mănânce prea mult, să facă pagubă. Am văzut noi un domn care, după o asemenea îmbucătură, a sărit în piscină cu gura larg deschisă. Să ţineţi cont de faptul că din totalul înecaţilor la mare, într-o vară întreagă, 99,9 la sută se îneacă la masă, cu dumicaţi. Vom reveni cu noi sfaturi de concediu în ediţiile viitoare ale rubricii.

 

Comentarii