Sindicaliştii din învăţământ vor 6% din PIB pentru educaţie

vineri, 27 noiembrie 2015, 02:53
2 MIN
 Sindicaliştii din învăţământ vor 6% din PIB pentru educaţie

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) se alătură demersurilor consorţiului „Universitaria” şi solicită Parlamentului României să ia în considerare, în momentul elaborării Legii bugetului de stat pe anul 2016, alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru finanţarea educaţiei.  

Cererea este în conformitate cu art. 8 din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale. „Infrastructura şcolară deficitară, în special cea din mediul rural, inexistenţa autorizaţiilor sanitare în aproximativ 4.000 de şcoli din ţară, lipsa avizelor ISU, salariile nemotivante (România fiind penultima ţară din UE ca nivel de salarizare), au transformat sistemul educaţional românesc într-un spaţiu nesigur, neatractiv, care impune de urgenţă un tratament prioritar din partea statului român şi al societăţii româneşti”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP.

Acesta mai spune că, în ultimii ani, legea nu a fost respectată chiar de către Ministerul Educaţiei şi că sunt multe probleme care au rămas în aer. Printre acestea se numără atât încadrările, cât şi salarizările. „Şi aici dau exemplu orele de educaţie fizică de la clasele primare, unde trebuie personal calificat, apoi orele dascălilor cu gradul I şi peste 25 de ani vechime. La Iaşi nu se poate respecta plata acestor ore deoarece nu permit fondurile. Am fi foarte încântaţi dacă domnul Curaj ar avea curajul să ceară respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Am mai dori să fie atent la problemele profesorilor navetişti şi să intervină pentru a avea certitudinea plăţii navetei. Dacă se va putea şi de la bugetul de stat, ar fi ideal!”, a mai menţionat acesta.

 

Comentarii