De Sănătate

Punem punctul pe știi

SINDROMUL DE EPUIZARE A SUPRARENALELOR

luni, 25 aprilie 2016, 07:50
3 MIN
 SINDROMUL DE EPUIZARE A SUPRARENALELOR

Zilele trecute, o prietena medic imi povestea despre sindromul ei de oboseala cronica, si cata nevoie are de ceva stimulente sa-si porneasca motoarele…tocmai ma gandeam ce tema sa aleg pentru articol, cand, din discutia cu ea, am inteles: nimic mai potrivit decat sindromul de epuizare  a suprarenalelor, cu care, de altfel, ne cam confruntam cu totii.

De ce apare acest sindrom?

Suprarenalele secreta adrenalina si noradrenalina, hormoni responsabili de adaptare ala stres, conditii in care toate resursele organismului sunt dirijate pentru a se apara, a lupta sau a fugi, situatie in care sistemul nervos simpatic este activ la maxim, incetinind toate functiile fiziologice ale organismului.
De la o generatie la alta, avem suprarenalele din ce in ce mai slabite, adunand stresul generatiilor precedente – razboiul (bunicii – lupta pentru supravietuire), comunismul (parintii –  torturi emotionale si mentale), revolutia (noi – adaptarea la schimbari sociale majore si bruste), prezentul (copiii – stimulare excesiva prin internet, telefonie mobila si alimentatie plina de hormoni).

Cum identificam ca suntem intr-o astfel de situatie?

–    Simti nevoia de adjuvanti sau esti chiar dependent/a de ei: cafea, ciocolata, dulciuri, bauturi energizante, alcool, tutun, carne, peste?
–    Intreruperea consumului acestora te face sa te simti atat de slabit/a si obosit/a ca abia te mai poti tine pe picioare?
–    Ai frecvent caderi de glicemie sau chiar ai depasit aceasta etapa si suferi de diabet? 
–   Esti hipotensiv?
–   Racesti frecvent sau faci tot felul de infectii sau alergii?
–   Stii ca ai deficiente minerale (calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc), ameliorate temporar de administrarea de suplimente dar care revin imediat dupa intreruperea tratamentului?
–   Suferi de acufene (tauituri in urechi), vertij (ameteala) sau rau de miscare?
–    Ai copii incercanati, agitati, cu somn agitat, dificil de stapanit?

Daca te confrunti cu oricare din situatiile prezentate, e clar: esti intr-un plin sindrom de epuizare a suprarenalelor, tu sau/si copiii tai.

Bine…si atunci, ce putem face pentru echilibrarea suprarenalelor?

–    In primul rand, trebuie sa stii ca glandele suprarenale se pot reface numai in conditii de odihna si repaus, de relaxare si izolare de prea multi stimuli. O vacanta prelungita sau o izolare autoimpusa sunt singurele solutii pentru vindecarea unui sindrom de oboseala cronica, declansat de o epuizare a glandelor suprarenale.
–    putem sustine procesul de refacere a suprarenalelor cu:

•    Plante: ginseng siberian, fructul de noni, rodiola, schizandra; extracte liofilizate din glanda suprarenala din sursa bovina sau ovina – Adrenal vitality.
•    Tincturi: radacina de astragalus, radacina si frunzele de patrunjel, coaja de radacina de dafin, fructul de ienupar, frunzele de lucerna.
•    Gemoterapie: extract din muguri de coacaz negru, extract din muguri de stejar, extract din mladite de sequoia (mai ales pentru persoanele varstnice), extract din muguri de arin negru, extract din muguri de porumbar, extract din mladite de lemn cainesc, extract din mladite de ienupar, extract din muguri de maslin, extract din mladite de vita de vie.
•    Produse apicole: miere, polen, laptisor de matca (la femei), apilarnil (la barbati)

Dr. Valerica Ilieş
Medic specialist MF,
specialist acupunctură,
apifitoaromaterapie,
nutriţie, masaj,
instructor QiGong
Tel: 0744.562.369
www.valmedica-medicina-chineza.ro

 

Comentarii