Situaţii fără precedent! Şapte candidaţi pentru rector la UMF şi doar unul la Arte

sâmbătă, 09 ianuarie 2016, 02:59
5 MIN
 Situaţii fără precedent! Şapte candidaţi pentru rector la UMF şi doar unul la Arte

La finalul perioadei depunerilor candidaturilor pentru funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi s-au înregistrat două situaţii fără precedent în istoria alegerilor universitare pentru aceste poziţii. La UMF Iaşi şi-au depus candidatura în total şapte persoane, număr record, în ultima zi venind patru nume noi faţă de cele ştiute anterior, iar la UAGE va exista doar un singur candidat pe buletinul de vot.

Încă patru candidaţi pe final la UMF

În mod concret, în cursul zilei de ieri, la Medicină şi-au mai depus candidaturile prof.dr. Radu Iliescu, prorector responsabil cu strategia universitară, prof.dr. Ştefan Georgescu, actualul ordonator de credite al instituţiei de învăţământ superior, prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu, şef la disciplina de Microbiologie de la universitate, şi prof.dr. Mihai Chiriţa, de la Facultatea de Bioinginerie.

Candida­turile acestora vin ca o surpriză atât în ceea ce priveşte numărul celor înscrişi, cât şi informaţiile obţinute până în prezent din universitate, care-i plasau pe câţiva dintre contracandidaţi în aceeaşi echipă.

Prof.dr. Radu Iliescu a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că este nevoie de o schimbare de paradigmă completă a felului în care universitatea „există, se comportă şi acţionează. De ce? Pentru că societatea o cere, cere schimbare în ansamblu, o societate care nu mai tolerează, în care nu mai funcţionează corupţia, şi universitatea trebuie să îşi asume aceste lucruri şi să fie la înălţimea acestui moment“.

Şi prof.dr. Radu Iliescu, ca şi majoritatea candidaţilor, a precizat că universitatea trebuie să fie condusă mult mai transparent şi participativ, comunitatea academică luând parte din luarea deciziilor. El a mai spus că vede o descentralizare completă pe departamente, ele trebuind să îşi asume un rol de „unitate academică funcţională“, fiindcă acum sunt „o structură nefuncţională“. El mai crede şi că universitatea trebuie să se implice în actul medical, în partea clinică, fiindcă 90% dintre doctorii din spitalele universitare sunt angajaţi ai UMF, „dar partea lor clinică nu înseamnă nimic pentru universitate. Criteriile de promovare trebuie să includă partea practică, ei sunt obligaţi să facă doar cerce­tare pentru a promova“, a adăugat prof.dr. Radu Iliescu.

„Sigur nu voi fi ales rector“

Prof.dr. Ştefan Georgescu, actualul ordonator de credite, a precizat că s-a hotărât să candideze fiindcă a identificat mai multe probleme în activitatea universităţii, „generate de centre eratice de influenţă care acţionează în numele unor grupuri colegiale, ca să nu le zic altfel“. Precizând că speră ca alegerile să se desfăşoare fără a aduce atingere comunităţii academice şi membrilor acesteia, el a mai spus că va face publice numele acestor „grupuri colegiale“ şi „centre eratice de influenţă“, dacă îi va fi solicitat acest lucru în perioada următoare.

Prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu spune că o recomandă pentru calitatea de rector faptul că a fost timp de 13 ani directorul Institutului de Sănătate Publică, unde a căpătat experienţă administrativă şi unde a condus mai multe proiecte europene. „Militez pentru o universitate fără corupţie şi fără ingerinţe politice şi, ca perspectivă, aş dori să atrag de partea mea studenţii şi cadrele tinere, fiindcă ei reprezintă viitorul acestei universităţi. În ultimii ani am fost preşedintele Comisiei de Etică, şi cred că am demonstrat că, indiferent de furtunile abătute asupra universităţii, comisia nu a răspuns vreunei influenţe din exterior“, a declarat prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu.

Candidatura prof.dr. Mihai Chiriţa este una consi­derată a fi împotriva curentului. El a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, fiind un inginer între medici, este convins că nu va fi ales rector. „Sigur nu voi fi ales rector. Sunt inginer şi sunt convins că medicii nu ar încredinţa toate prerogativele universităţii în mâinile unui inginer, fiindcă au o părere despre ei (n.r. – medicii), şi una despre ingineri. Eu văd altfel lu­crurile, în ceea ce priveşte dezvoltarea, organizarea, o văd altfel decât colegii mei. De aceea mi-am depus candidatura, pentru a-i ajuta şi pentru a-i susţine pentru ca universitatea să îşi formeze un campus universitar, la momentul actual este absolut necesar“, a spus profesorul.

Pe site-ul universităţii au fost publicate deja planurile manageriale ale tuturor candidaţilor, votul pentru rector înregistrându-se pentru data de 22 ianuarie. În cazul Senatului UMF, pe cele 41 de locuri sunt 115 candidaţi, repartizaţi pe fiecare facultate în parte.

VEDEŢI ŞI:

CV-urile și planurile manageriale ale celor 7 aspiranți la funcția de rector al UMF

Două tururi pentru un singur candidat, la „Arte“?

În cazul UAGE, situaţia este la polul opus faţă de UMF. Aici, doar prof.dr. Atena-Elena Simionescu, actualul rector, şi-a depus candidatura pentru funcţia de conducător al universităţii, existând posibilitatea unei situaţii bizare. Buletinele de vot vor avea un singur candidat pe ele, iar dacă nu se va întruni cvorumul de 50%^1 dintre membrii cu drept de vot, va trebui să se organizeze un nou tur de alegeri, în care pe buletin va fi tot un singur nume, cel al actualului rector.

„Nu există nicio schimbare, nu a venit astăzi nimeni să îşi mai depună candidatura pentru funcţia de rector în afara doamnei Atena-Elena Simionescu. În acest caz, se va organiza votul cu un singur nume pe buletine, iar dacă nu va fi o prezenţă suficient de mare la urne, va trebui organizat şi un tur secund“, a declarat Dragoş Bahnea, consilier juridic al UAGE.

Acesta a mai precizat că, până ieri, la ora 16.00, când s-au înscris oficial înscrierile, au existat aproximativ 46 de candidaturi pentru cele 24 de locuri din Senat rezervate cadrelor didactice. Alegerile la UAGE pentru funcţiile de senator şi de rector vor avea loc în data de 28 ianuarie.

Comentarii