Socoteala de-acasă şi cea din târguri

marți, 01 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Socoteala de-acasă şi cea din târguri

* A început şi anul universitar, oraşul s-a umplut de sânge tânăr, mai ales de prin judeţele Moldovei, circulaţia s-a umplut de nervi tineri – şi încă n-au venit toţi studenţii! Plus că mai e puţin şi încep sărbătorile, când aglomeraţia va fi ca la ea acasă, vorba prezentatorilor TV, deşi ceva mai puţin vizibilă, pe motiv de fum de grătare. Ne gândeam că tare bine ar fi să se bage fum de grătar şi la televizor, să nu se mai vadă unele chestii: am nimerit pe Antena 3 după condamnarea lui Felix (în USL e la modă salutul "Give me five!": o fi fost contagios Relu Fenechiu?) şi am regretat că nu e fum mult, să nu-i mai vedem pe cei care se dădeau cu fundul de ecran! Şi gălăgie, să nu auzim ce îndrugă acolo!
* Ca de multe ori în viaţă, ce îţi doreşti vine taman după ce dorinţa s-a fâsâit, ca în cazul copilului care a vrut vara, la mare, ochelari şi labe pentru înot, dar le-a primit de la Moş Crăciun: de-abia duminică am văzut la televizor fum şi am auzit o gamă bogată de dârle. Televiziunile au băgat imagini de la tradiţionala sărbătoare "Răvăşitul Oilor" şi n-am văzut nici o oaie, nici un berbec, nici măcar o căcărează, doar chef, veselie, fum şi petrecăreţi. La Realitatea s-a pus titlul "Răvăşitul Oilor, fără oi", dar elementele cu specific oieresc au fost prezente indirect: de obicei, la aşa evenimente, mulţi se comportă ca nişte ciobani, alţii par cam berbeci, de felul lor, iar unii, care dau iama în consumaţie ca lupii la stână, devin măgari…
* Şi la Sinaia a fost un festival, al cărui nume sugerează existenţa milenară a românilor în acest spaţiu de baladă, un nume cu puternice rezonanţe istorice, care demonstrează originea noastră daco-romană: "Sinaia Forever"! La fel de tradiţional şi de românesc ca hamburgerul, pizza sau şaorma. Din ştire am aflat că manifestarea s-a desfăşurat printre schele şi şantiere, aşa că unii participanţi or fi crezut, pesemne, că e ceva cu specific meşteresc, "Sinaia Foraiber".
* Că veni vorba despre meştereală: am prins o reclamă la vopseaua Hammerite, despre care am aflat că se poate aplica direct peste rugină! Tendinţa generală e să se muncească în orice domeniu cât mai puţin, clar! Colegii lui Dorel au ajuns la putere! De ce să cureţe rugina, când se poate vopsi pe deasupra? Important e să nu se vadă, evident! În sensul ăsta nu ne-ar mira să apară şi deodorantul care se poate aplica direct peste jeg, fără spălare prealabilă, eventual varul special, de dat peste bulinele roşii de pe clădiri, pentru a înlătura riscul seismic…
* Mai pe seară, noi imagini de la alt târg: "Zilele Recoltei", din Parcul Tineretului! Altfel spus, ni s-a dat o veste bună, cum că ar exista o recoltă, totuşi. Fiind vorba despre "zilele", la plural, înseamnă că aceasta e mărişoară, nu se poate sărbători într-o singură zi. Avem senzaţia că toţi cei prezenţi acolo (şi la alte evenimente de aceeaşi factură) n-au petrecut mâncând roşii, ardei, gogoşari, ştiuleţi de porumb sau alte roade ale toamnei şi că, de fapt, e vorba tot despre recolta de struguri şi cea de mici. După încă un ceas am dat peste alte imagini, de la altă manifestare din Bucureşti: expoziţie de pisici! În context, după atâtea secvenţe de pe la târguri pe bază de ghiftuială, ne-am şi speriat, că deja ne imaginam persane la grătar şi birmaneze în ulei!

Comentarii