Sonetele lui Shakespeare, readuse în atenţia publicului cu ajutorul unei noi aplicaţii

marți, 21 mai 2013, 17:24
2 MIN
 Sonetele lui Shakespeare, readuse în atenţia publicului cu ajutorul unei noi aplicaţii

Sonetele scrise de William Shakespeare sunt readuse în atenţia publicului larg prin intermediul unei noi aplicaţii, lansată luni, în care actori de prestigiu recită, într-o serie de scurtmetraje, în faţa unor peisaje din New York, poeziile celebrului dramaturg britanic, informează Reuters.

The Sonnet Project este o aplicaţie gratuită pentru iPhone şi iPad, care prezintă opera poetică a lui Shakespeare prin intermediul unor filme cu o durată de cel mult două minute. Printre actorii implicaţi în acest proiect se numără şi Joanna Gleason şi Cady Huffman, recompensate cu premiul Tony.

"Shakespeare are o reputaţie proastă. Mulţi oameni spun: «Nu-mi place Shakespeare, mă depăşeşte» sau «Shakespeare e plictisitor»", a declarat Ross Williams, directorul artistic de la New York Shakespeare Exchange, organizaţia non-profit care a lansat The Sonnet Project.

"Mă întreb ce se va întâmpla dacă vom împărtăşi cu publicul un Shakespeare în bucăţi cu adevărat uşor de digerat, pentru ca oamenii să se obişnuiască cu prezenţa lui în vieţile lor", a adăugat el.

Cele 154 de sonete ale lui Shakespeare, publicate pentru prima dată în 1609, exploră teme precum iubirea, frumuseţea şi moartea.

Mai multe zone din New York au fost selectate pentru fiecare sonet, inclusiv World Trade Center Memorial şi Brooklyn Bridge. Actori, regizori şi profesori de interpretare dramatică recită aceste sonete.

Pentru a marca lansarea noii aplicaţii, 10 scurtmetraje au fost deja lansate luni, urmând ca în fiecare zi să fie lansat câte un nou scurtmetraj. Aproximativ 75 de filme au fost deja completate sau se află în producţie. Utilizatorii primesc notificări pe iPhone atunci când un nou scurtmetraj cu un sonet shakespearian este lansat.

O altă aplicaţie pentru iPad, lansată anul trecut, intitulată "The Sonnets by William Shakespeare", a beneficiat de colaborările unor actori celebri, precum Kim Cattrall, Patrick Stewart şi Stephen Fry.

Creată de compania britnică Touch Press, acea aplicaţie include totodată comentarii şi informaţii despre sonetele shakespeariene. Aplicaţia, care costă 6,99 dolari, include versiunile originale ale sonetelor şi interviuri cu experţi în opera lui William Shakespeare.

Cambridge University Press a lansat la rândul ei două noi aplicaţii iPad pentru iubitorii operei shakespeariene, în luna februarie, în cadrul "Explore Shakespeare", o serie care include piesele "Twelfth Night" şi "Visul unei nopţi de vară". Alte piese din această serie sunt "Macbeth" şi "Romeo şi Julieta". Fiecare costă 13,99 dolari şi includ înregistrări audio, comentarii şi alte conţinuturi interactive. (Mediafax)

Comentarii