O tragedie precum cea din Bucureşti ar fi făcut mult mai multe victime la Iaşi

Spitalul Regional de Urgenţe, îngropat înainte de prima lopată

joi, 05 noiembrie 2015, 02:55
3 MIN
 Spitalul Regional de Urgenţe, îngropat înainte de prima lopată

Spitalul Regional de Urgenţe (SRU) este încă o necunoscută pentru Iaşi. În cazul unei tragedii de amploarea celei petrecute în Clubul Colectiv din Capitală, medicii spun că spitalele actuale nu ar putea face faţă unui număr atât de mare de răniţi. SRU ar fi singura şansă la un act medical de calitate.  

Dincolo de declaraţiile contradictorii apărute pe parcursul anului, potrivit cărora finanţarea SRU a scăzut faţă de cifra anunţată iniţial, în prezent, vocile sistemului medical ieşean spun că „nu se mai aude nimic” despre proiectul prin care cetăţenii din zona Moldovei ar fi trebuit să beneficieze de un astfel de proiect.

Soarta SRU rămâne încă incertă, necunoscutele fiind reprezentate de date despre amplasarea sa şi despre demararea lucrărilor propriu-zise. Singurul lucru cert, până în acest moment, este faptul că finanţarea se va face prin Programul Operaţional Regional, din bugetul disponibil pentru perioada 2014-2020, după cum a explicat în septembrie ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. 

Finanţarea, o necunoscută 

În luna august, inclusiv modul de finanţare a celor trei SRU, de la Iaşi, Cluj, Craiova, era o necunoscută. Atunci se preciza că suma vehiculată de reprezentanţii locali pentru realizarea unui asemenea proiect, în jur de 250 de milioane de euro, nu corespundea realităţii. Corina Creţu, comisar european pentru politici regionale, a declarat atunci că valoarea fiecăruia dintre cele trei spitale regionale nu va depăşi 100 de milioane de euro.

Potrivit acesteia, 50 de milioane de euro ar fi trebuit asigurate din fonduri europene nerambursabile, 40 de milioane de euro ar fi trebuit să reprezinte contribuţia Guvernului, în timp ce alte 10 milioane de euro ar fi reprezentat fonduri de la autorităţile locale. „În acest moment, nicio informaţie legată de SRU nu a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi. Acum corespondenţa se poartă între autorităţi locale şi minister”, a subliniat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

Aceeaşi idee este susţinută şi de preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi (CMI), prof.dr. Vasile Astărăstoae, care a arătat că principalul motiv din cauza căruia nu s-a stabilit încă locul în care va fi amplasat SRU este neînţelegerea dintre autorităţile locale. „Cert este că sunt bani pentru construirea lor, şi sper să nu se piardă din cauză că nu se folosesc. SRU din Iaşi este un proiect la care ţine fiecare dintre autorităţile locale implicate, pe raza căruia s-ar putea construi spitalul. Discuţia se poartă pe terenuri din Iaşi şi unul din Miroslava. Dincolo de orgolii, veniturile propriu-zise vor fi alocate primăriei respective, şi atunci nici unora, nici altora nu le place să piardă şi să se înţeleagă”, a subliniat prof.dr. Vasile Astărăstoae. 

Cinci amplasamente 

„Ziarul de Iaşi” a prezentat anul acesta cele cinci amplasamente pe care experţii le-au testat atunci când au studiat posibilele locuri ale SRU. Ele însă nu corespund cu locul pe care Ministerul Sănătăţii îl menţionează în actele oficiale. La nivel local, Primăria a propus mai multe terenuri, dintre care doar cinci aveau o suprafaţă mai mare de 5 ha: lângă Antibiotice, zona ERA Shopping Park, Moara de Vânt, curtea interioară a Spitalului „Sf. Spiridon” şi pe strada Trei Fântâni (fostul poligon auto).

În actele oficiale ale MS, amplasamentul SRU este însă pe un teren din comuna Holboca, zona Dancu. „Studiul de fezabilitate iniţial din 2007 a avut ca amplasament un teren atribuit Ministerului Sănătăţi, în folosinţă gratuită, pe durata existenţei construcţiei, de Consiliul Local Holboca prin HCL nr. 19/2007. În conformitate cu legislaţia în vigoare, în studiul de fezabilitate au existat toate avizele şi certificatele necesare pentru avizarea studiului de Inspectoratul de Stat în Construncţii”, arată MS într-un comunicat oficial emis în aprilie 2015.

 

Comentarii