De Business

Punem punctul pe știi

Crochiuri economice

Stimulente morale şi financiare pentru gradele mici

miercuri, 27 iulie 2016, 01:50
3 MIN
 Stimulente morale şi financiare pentru gradele mici

Apărut ceva mai târziu în corpul militarilor, soldatul/ gradatul profesionist s-a pomenit omis de la drepturi pe care purtătorii altor grade, dar şi maiştrii militari, le aveau stabilite prin lege.

O corecţie propusă recent în materie legislativă dă garanţii de îndreptare a inechităţii ca atare, raţionamentul fiind acela că ”În actualul context de securitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii ca ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor (…)” (Cf. Expunere de motive la Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, dlaj.mapn.ro). Din cuprinsul proiectului de lege – menit să modifice nu mai puţin de cinci legi – rezultă că se instituie pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti (SGP) anumite stimulente morale şi financiare, atât pentru perioada cât se află în activitate, cât şi după trecerea în rezervă.

Astfel, corecţiile aduse Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi Legii nr. 384/2006 privind statutul SGP, vor permite ca la împlinirea vârstei care conferă dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, SGP să beneficieze deplin de statutul de pensionar militar. În plus, ”dacă li s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% din cuantumul pensiei”. Aceasta devine posibil prin adaptarea coresponzătoare a Legii nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru ofiţeri şi funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri, dar şi a Legii nr. 574/2004 privind Semnul onorific

În Serviciul Patriei pentru maiştri militari, subofiţeri şi pentru funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiştri militari şi subofiţeri. Ca pensionari militari, prin adaptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, SGP (foşti activi) pot primi bilete de tratament balnear şi de recuperare, inclusiv gratuit ”pentru pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare avizat de comisia de expertiză medico-militară, pe baza propunerilor formulate de medicul specialist din cadrul spitalului din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională, pe lângă care funcţionează aceasta”.

Când e vorba de perioada activă, aceiaşi SGP, urmare unei modificări vizând Legea nr. 384/2006 privind SGP, ”beneficiază de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activităţii pe care o desfăşoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate”. Măsurile la care ne referim sunt justificate, aşa cum suţine iniţiatorul proiectului comentat aici, de necesitatea ”definitivării profesionalizării instituţiei militare, contribuind la creşterea calităţii resursei umane şi, în consecinţă, a predictibilităţii eficienţei îndeplinirii misiunilor acesteia”. Însă, chiar dacă n-o declară foarte direct, tot prin acest demers, se încearcă – pe calea motivării pecuniare – evitarea unor situaţii de instabilitate a acestei structuri de personal militar, datorate unor drepturi stabilite pe baze eronate.

Evident, pe de altă parte, se urmăreşte creşterea interesului manifestat de tineri faţă de profesia militară, făcându-se apel şi la mijloace care nu ţin doar de patriotism, simboluri, istorie etc. De subliniat că, suspendarea îndeplinirii serviciului militar obligatoriu, pe timp de pace, care a dus la dispariţia din peisajul cunoscut a militarului în termen, a făcut ca SGP să capete importanţă aparte, de calitatea profesională a lui depinzând îndeplinirea rolului asumat în NATO de armata noastră.  

 

 

Comentarii