N

Surdu riscă să-şi piardă funcţia abia câştigată în Primăria Iaşi. A fost exclus din PDL

N

vineri, 28 martie 2014, 02:50
7 MIN
 Surdu riscă să-şi piardă funcţia abia câştigată în Primăria Iaşi. A fost exclus din PDL

\N

Fostul lider al PDL Iaşi, Gabriel Surdu, a fost ales viceprimar cu 20 de voturi din 27. „Întrucât am girul organizaţiei municipale şi judeţene pentru a candida la această funcţie, mulţumesc încrederii şi accept“, a spus acesta în faţa consilierilor. Când au auzit isprava lui Surdu, şefii de la Bucureşti l-au exclus din PDL. Fără susţinerea partidului, acestuia ar trebui să-i înceteze mandatul de consilier. Situaţia s-ar putea tărăgăna, însă. „Dacă CL nu ia act, apelăm la contenciosul administrativ. Pe urmă, vin automat plângerile penale împotriva celor care nu aplică legea“, arată senatorul PDL Dan Marian, membru al Biroului Permanent Naţional al partidului.

Iaşul s-a ales cu un viceprimar pe perioadă determinată. Consilierii locali au votat în cadrul şedinţei de plen de ieri ca mandatul de viceprimar să fie preluat de consilierul Ga­briel Surdu. Acesta l-a înlocuit astfel pe liberalul Marius Dangă, care şi-a prezentat tot ieri demisia. La câteva mi­nute după acest vot, preşedintele PDL Iaşi, Gabriel Surdu, a fost exclus din partid de către conducerea centrală. Surdu ar fi dat asigurări şefilor de la Bucureşti ieri-dimineaţă că nu va face majoritate politică cu PSD Iaşi, însă a acceptat la nici o jumătate de oră să preia această funcţie. „Condu­ce­rea PDL a decis excluderea din partid a domnului Ga­briel Surdu, preşedinte interimar al PDL Iaşi, pentru nerespectarea deciziilor partidului privind alianţele şi colaborările politice la nivel local. PDL nu poate fi părtaş la proasta administrare a judeţului Iaşi de către administraţia locală şi judeţeană, compusă din PSD şi PNL“, a transmis conducerea PDL, printr-un comunicat de presă. Conform legii, excluderea lui Surdu din partid atrage au­tomat şi pierderea calităţii de consilier local şi a celei de viceprimar.

PDL ameninţă cu plângeri penale dacă nu e scos Surdu din CL

Conform legii, încetarea de drept a mandatului se constată de către Consiliul Local, prin hotărâre, la propunerea primarului sau a oricărui consilier. Practic, la următoarea şedinţă de CL, aleşii ar trebui să să voteze încetarea mandatului lui Surdu, precum şi vacantarea poziţiei de viceprimar. Chiar dacă mandatul încetează de drept, faptul că este necesară o hotărâre a CL impune votul majorităţii consilierilor. Or, PSD dispune de 13 voturi din 27 în cadrul CL. Ar fi suficient încă un vot, provenit din partea PPDD, de exemplu, cu care PSD este aliat în Consiliul Judeţean, pentru a bloca o hotărâre de excludere a lui Surdu din CL. Situaţia a fost recunoscută de senatorul PDL Dan Marian, prezent ieri la Iaşi în calitate de membru al Biroului Permanent Naţional al partidului. „Am încredere că domnul Surdu înţelege situaţia în care se află şi are posibilitatea de a lua măsurile pe care le crede de cuviinţă pentru ca încetarea de drept a mandatului să-şi producă efectele“, a spus Marian. Dacă însă Surdu nu va demisiona sau dacă CL va refuza să ia act de încetarea de drept a mandatului, Marian a afirmat că soluţia s-ar putea afla în mâinile procurorilor. „Am mai avut astfel de situaţii şi în Vaslui. Pârghia de care dispunem este simplă. Se transmite informare către CL că Surdu nu mai este membru al partidului. Dacă CL nu ia act, apelăm la contenciosul administrativ. Pe urmă, vin automat plângerile penale împotriva celor care nu aplică legea“, a spus Marian.

Dangă va fi şeful grupului liberal

O nouă majoritate politică s-a înfiinţat ieri, în şedinţa de consiliu local, odată cu demisia viceprimarului liberal Marius Dangă şi înlocuirea lui cu democrat-liberalul Gabriel Surdu. Consilierii locali au epuizat în nici 20 de minute cele 27 de proiecte de pe ordinea de zi pentru a ajunge la adevărata miză a şedinţei. Marius Dangă şi-a depus demisia şi a transmis şi regretul pentru predarea mandatului. „Soarta a făcut ca USL să nu mai existe şi mie mi s-a părut că pentru sănătatea politicii locale ar trebui ca efectele pe care USL le-a avut atunci când exista, cel puţin la nivelul instituţiilor în care numirile sunt pur politice, ar trebui să înceteze. Unul dintre efecte a fost că eu am fost unul din viceprimarii municipiului. Vreau să mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat, primarului pentru încrederea acordată şi pentru susţinere şi mul­ţumesc aparatului din Primărie“, a fost mesajul lui Marius Dangă la predarea mandatului. Acesta îşi va desfăşura în continuare activitatea în CL, în calitate de lider de grup al consillierilor liberali. Şi primarul Gheorghe Nichita a avut cuvinte de laudă la adresa lui Dangă. „Îmi pare rău de Marius Dangă pentru că a fost un viceprimar cu care m-am înţeles foarte bine, a fost aplecat pe proiectele Iaşului şi echilibrat în CL şi s-a integrat foarte bine în echipa Pri­măriei, dar prin decizia pe care a luat-o domnul Adom­niţei el şi-a dat demisia. Nu are ce să facă, face parte dintr-un partid şi trebuie să asculte de actualul şef interimar al PNL. Dar din ambiţii personale a stricat alianţa USL la Iaşi, şi mie îmi pare rău“, a declarat primarul.

„Nu e o nouă alianţă, ci o nouă majoritate“

După votul pentru încetarea mandatului de viceprimar al lui Dangă, consilierii l-au ales pe înlocuitorul său. Singurul candidat pe această funcţie a venit din partea consilierilor PDL care l-au propus pe Gabriel Surdu să-i ia locul. Preşedintele filialei şi-a dat verbal acordul: „Întrucât am girul organizaţiei municipale şi judeţene pentru a candida la această funcţie, mulţumesc încrederii şi accept“. Nici PSD, nici consilierii de la PPDD nu au avut propriile propuneri. „PSD poate să aibă încă o propunere pentru viceprimar, dar nu o face, dintr-un motiv simplu. Am învăţat în toţi aceşti ani că puterea trebuie să fie împărţită, că puterea nu aparţine unui singur partid şi că celelalte partide sunt chemate să facă parte din executiv. Acest lucru îl facem pentru a arăta deschiderea de cola­borare pentru stabilitate politică în municipiu. Nu înseamnă că azi se va naşte o altă alianţă politică, ci doar faptul că un alt partid va avea un viceprimar şi va fi în executivul Primăriei“, a explicat primarul Nichita. Surdu a fost învestit pe noua funcţie prin votul a 20 dintre consilieri. Astfel, toţi cei 13 consilieri de la PSD, cei cinci de la PDL şi încă doi aleşi locali PPDD l-au pus în funcţie pe Surdu. Împotriva numirii acestuia au votat liberalii, cu şase consilieri în CL, şi un ales local de la PPDD.

Nichita: Pe colegii de la PNL care ar vrea să continue proiectul USL, nu-i lasă şefii

Primarul Gheorghe Nichita a declarat la sfârşitul şe­dinţei că învestirea noului viceprimar în funcţie consemnează o nouă majoritate politică în CL, înfiinţată pentru continuarea proiectelor oraşului. „Nu puteam rămâne într-o instabilitate politică, nici la CL, nici la CJ şi atunci am reuşit să refacem o majoritate care să susţină proiectele Iaşului, nu o alianţă politică. Vă spun încă o dată, nu suntem aliaţi politic, suntem doar parteneri în proiectele Iaşului pentru a analiza cât mai bine aceste proiecte şi a avea o stabilitate cât mai bună în CL“, a declarat Nichita. În acelaşi timp, preşedintele PSD l-a atacat pe Cristian Adomniţei şi l-a acuzat de război politic artificial pentru un plus de imagine înaintea alegerilor europarlamentare. „De fiecare dată, înaintea campaniei electorale, unii politicieni, mai subţiri de felul lor din punct de vedere electoral, pornesc un război artificial pentru a atrage atenţia opiniei publice. Asta se întâmplă şi în aceste zile la Iaşi. Avem, pe de o parte, PSD care rămâne fidel principiilor USL la Iaşi, Bucureşti şi în toată ţara. Pe de altă parte, îi avem pe colegii noştri de la PNL care ar vrea să continue proiectul USL, dar nu-i lasă şefii de partid. Nu-i lasă nici Crin Antonescu la Bucureşti să-şi asume responsabilitatea guvernãrii, nu-i lasă nici Cristian Adomniţei la Iaşi să continuăm proiectele pentru care ne-au votat ieşenii în 2012“, a declarat Nichita. Conform acestuia, situaţia se va schimba după alegerile europarlamentare de pe 25 mai. „Sunt convins că după alegerile europarlamentare, lucrurile se vor reaşeza. Lăsăm porţile deschise şi sperăm ca după 25 mai lucrurile să reintre pe făgaşul lor normal şi USL să poată continua în toate localităţile şi judeţele“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Comentarii