Tămbălău în Tătăraşi. O mână de oameni a oprit construcţia ilegală a unui bloc

vineri, 12 iulie 2013, 01:50
4 MIN

Proprietarii din zonă spun că imobilul care se ridică nu ar respecta autorizaţia, de P^2 ca înălţime, pentru că fundaţia ar fi în mod vădit a unui bloc mare. Primăria le dă dreptate şi a sistat temporar lucrările. Imobilul este al unui investitor băcăuan.

Scandalul imobiliar din cartierul Tătăraşi ia amploare. Peste 20 de persoane care locuiesc la casele de pe strada Valter Mărăcineanu au ieşit ieri în stradă pentru a protesta împotriva unei noi construcţii care se ridică în zonă. Utilajele au început acum câteva zile să sape pentru fundaţia imobilului cu demisol, parter şi două etaje, spre nemulţumirea vecinilor scandalizaţi de zgomotul şi impactul investiţiei asupra străzii şi utilităţilor. Un echipaj de poliţie a ajuns ieri la faţa locului pentru a vorbi cu unul dintre vecini şi cu investitorii. Vecinii reclamă în primul rând faptul că gard în gard cu locuinţele lor se ridică un bloc. Autorizaţia de construire a fost eliberată pentru o suprafaţă de 873 mp şi o înălţime maximă de 11,6 m, cu organizare de şantier şi parcare în incinta proprietăţii. Firma care a obţinut autorizaţia este Sitera Development SRL din Bacău, prin administratorul Radu Băcăoanu, acelaşi care s-a ocupat de construcţia unui alt bloc în Tătăraşi, pe strada Beldiceanu.

„Ziarul de Iaşi“ a relatat în 2010 cum Băcăoanu a obţinut schimbarea adresei la care a fost ridicat blocul, în condiţiile în care imobilul era sub sechestru. „S-a dat o autorizaţie ambiguă, fără date specifice, într-o bătaie de joc totală. Acest investitor îşi bate joc de oraş. Ca atare, noi am cerut ca această autorizaţie să fie analizată foarte bine, este o zonă de case, nu se pot construi blocuri, suntem profund indignaţi, deranjaţi, surmenaţi, stresaţi. Fundaţia s-a realizat în doar trei zile, atât de mare este viteza pentru ceea ce se întâmplă. Este o fundaţie pentru cel puţin opt niveluri. Nu vrem să fim duşi de nas, vom merge până în instanţă pentru anularea autorizaţiei şi distrugerea construcţiei“, a spus Mihai Florinel Popa, vecinul blocului din Tătăraşi. Pe lângă reclamaţia asupra autorizaţiei, oamenii sunt nemulţumiţi că maşinile de mare tonaj le strică stradă şi le-au fisurat ţeava de gaz. Mai mult, utilajele lucrează de dimineaţă până seară. „Reţelele de apă, canalizare, electricitate nu ţin, pentru că au fost făcute pentru 14 case, cât erau odată pe stradă. Permanent avem probleme cu utilităţile“, a relatat unul dintre vecini. Un număr de 25 de proprietari s-au declarat împotriva proiectului şi au întocmit o listă de semnături pentru a fi înaintată instanţelor de judecată. De altfel, între constructor şi vecinul Florinel Popa există şi un conflict mai vechi, acesta din urmă alegându-se cu o plângere din partea investitorului. Reprezentanţii firmei Sitera Development SRL au semnalat faptul că Popa nu deţine autorizaţie pentru staţia ITP din spatele casei, lucru infirmat de acesta.

Groapa care s-a săpat între case are deja o adâncime relativ mare, ceea ce, spun ieşenii, le afectează structura propriilor case. Aceştia au făcut adrese la Primărie, Direcţia de Urbanism, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Poliţia Locală în care au semnalat problemele din teren. Reprezentanţii Primăriei susţin că au solicitat deja Direcţiei de Urbanism şi Poliţiei Locale să verifice modul în care este respectată autorizaţia de construire.

Viceprimarul Chirica a declarat ieri că toate lucrările de pe Valter Mărăcineanu vor fi sistate până la finalizarea controlului. Şantierul nu a stagnat însă deloc, lucrările fiind în toi în cursul zilei de ieri. „Am cerut suspendarea lucrărilor. Şi reclamantul, şi reclamatul au primit aceleaşi condiţii, adică fiecare putea să-şi construiască o casă de P^2 acolo. Într-adevăr, săpătura este cam mare, motiv pentru care am şi dat sistarea lucrărilor până se trag aliniamente, să vedem de ce să sape el o groapă aşa mare pentru o construcţie mică. Am cerut punerea în siguranţă a taluzurilor rezultate din săpare, Poliţia Locală deja s-a prezentat acolo şi a cerut să sisteze lucrările şi să umple la loc înălţimea taluzului“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

Comentarii