O gaură neagră pentru bugetul local pare a se căsca în cel mai mare oraş din judeţul Iaşi

Telenovela cu ApaVital la Paşcani va lua sfârşit. Furnizorul a capitulat

miercuri, 13 mai 2015, 01:57
2 MIN
 Telenovela cu ApaVital la Paşcani va lua sfârşit. Furnizorul a capitulat

Retragerea furnizorului judeţean de apă din oraş face practic imposibilă orice investiţie viitoare pe bani europeni
în acest serviciu aflat „la pământ“ în acest moment.

Telenovela prezenţei ApaVital la Paşcani va lua sfârşit mâine. Consiliul Director al Asociaţiei Regionale a Ser­viciilor de Apă Canal (ARSACIS) se va întruni într-o ulti­mă şedinţă dedicată situaţiei din municipiul de pe malul Siretului. „Pentru noi, Paşcaniul este un subiect închis. Am notificat deja ARSACIS cu privire la retragerea noastră din Paşcani. La şedinţa de miercuri vom preciza din nou termenii şi condiţiile retragerii. Paşcaniul o să-şi rezolve problemele singur, după cum au stabilit în Consiliul Local. Aşa cum stau lucrurile acolo, fie nu se face nimic, fie rezultă o struţo-cămilă din care nu se mai înţelege nimic“, a declarat purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

CL Paşcani s-a întrunit luni în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se şi două proiecte de hotărâre vizând revocarea deciziei anterioare de retragere din ARSACIS şi a celei de reziliere unilaterală a contractului de delegare a serviciilor de apă-canal către ApaVital. Prin votul consilierilor locali, retragerea din ARSACIS a fost anulată, dar nu şi rezilierea contractului cu ApaVital. Practic, s-a ajuns în situaţia ca Paşcaniul să dorească găsirea unui alt operator al serviciului, dar şi rămânerea în asociaţia localităţilor în care operatorul este ApaVital.

Primăria municipiului Paşcani ar urma să organizeze o licitaţie în urma căreia să fie desemnat un alt operator al serviciului de apă-canal. Fostul operator, Prest Serv Apa SA Paşcani, ar avea însă şanse minime de participare. Ultimul bilanţ depus de societate, cel aferent anului 2013, menţionează existenţa unor datorii de 9,8 milioane lei, societăţile care înregistrează datorii la bugetul statului neavând dreptul să participe la licitaţii. „Nu ştim ce operator ar fi dispus să preia serviciul la Paşcani, dată fiind situaţia deosebită de acolo. Cert este că doar un operator regional poate accesa fonduri europene. Ce bani ar fi revenit Paşcaniului vor fi redistribuiţi către comunele din judeţ“, a încheiat Manolache.
 

Comentarii