De Sănătate

Punem punctul pe știi

Topul bolilor care ne ucid. De ce trebuie să ne ferim?

sâmbătă, 24 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 Topul bolilor care ne ucid. De ce trebuie să ne ferim?

În privinţa cauzelor de deces, în judeţul Iaşi, pe primul loc se situează bolile cardiovasculare, apoi cancerele, bolile aparatului respirator, urmate de cele ale aparatului digestive. Accidentele şi traumatismele sunt pe poziţia a cincea în topul cauzelor de deces.

 

 Cei mai mulţi ieşeni îşi pierd viaţa din cauza bolilor cardiovasculare. Potrivit unei situaţii de la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi, bolile de inimă, cancerul, bolile aparatului respirator, cele ale aparatului digestiv şi accidentele provoacă cele mai multe decese în judeţul Iaşi. Datele exprimate la 100.000 de locuitori arată că, în ultimii patru ani, topul cauzelor a rămas acelaşi, cu menţiunea că numărul victimelor este în uşoară scădere. Potrivit medicilor, printre explicaţii s-ar regăsi inclusiv creşterea gradului de conştientizare în legătură cu prezentarea la medic: astfel, ieşenii sunt mai atenţi şi au început să se adreseze specialiştilor înainte ca bolile de care suferă să ajungă în stadiu avansat.

Mortalitatea generală în judeţul Iaşi din 2012 până în 2016 a fost determinată de aceleaşi cauze. Potrivit DSP, în 2016, bolile cardiovasculare, tumorile, bolile aparatului respirator, cele ale aparatului digestiv şi accidentele provoacă cele mai multe decese în rândul populaţiei. În capătul clasamentului se regăsesc bolile ochilor, urechii, ale pielii şi ale sistemului osteoarticular care, în perioada menţionată, nu au determinat niciun deces. Bolile cardiovasculare, în schimb, au provocat moartea a peste 460 de ieşeni, la suta de mii de locuitori. În comparaţie, în urmă cu cinci ani, bolile de inimă provocau cu o sută de decese în plus, la suta de mii de locuitori. „Infarctul miocardic acut netratat la timp şi necorespunzător este pe primul loc, atunci când vorbim de decese provocate de afecţiuni cardiovasculare. Apoi sunt cardiomiopatiile ischemice, dilatative, diabetice şi inclusiv alcoolice. În ultimii 20 de ani, s-a schimbat spectrul afecţiunilor cardiovasculare care duc la deces. Aveam, de exemplu, cardiomiopatiile reumatismale sau cele valvulare pe care acum aproape nu le mai întâlneşti”, a arătat dr. Ioan Bostaca, medic primar cardiolog în clinica de cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.
 
Conform DSP, anul trecut, peste 220 de ieşeni dintr-o sută de mii au murit în urma unui cancer. În 2012, această cauză provoca în jur de 230 de decese, la suta de mii de locuitori ai judeţului. Primele trei tipuri de cancer care fac cele mai multe victime în judeţul Iaşi, la ambele sexe, sunt cel bronhopulmonar, cel de sân şi cancerul colo-rectal. Cele mai multe femei din judeţ care au fost depistate cu tumori au fost diagnosticate, de fapt, cu cancer mamar. Al doilea tip de cancer care atacă femeile din judeţ este cel de col uterin, deşi există un program de screening pentru depistarea şi prevenirea acestuia, iar al treilea este cel colo-rectal. La bărbaţi, cel mai adesea este depistat cancerul bronhopulmonar, cel de tip gastric şi cel colo-rectal.
 
Bolile aparatului respirator au determinat anul trecut aproape 70 de decese la suta de mii de locuitori, în timp ce, în urmă cu cinci ani, provocau în jur de 90. „Neoplasmul bronhopulmonar, pleureziile maligne şi bronhopneumopatia cronică obstructivă sunt principalele afecţiuni ale aparatului respirator care duc la deces. Diferenţa de procente în raport cu mortalitatea înregistrată acum câţiva ani se explică prin faptul că oamenii conştientizează că trebuie să se prezinte la medic din timp. În cazul neoplasmului bronhopulmonar, de exemplu, vârsta de depistare a scăzut, la fel cum şi stadiul în care este depistată boala a suferit modificări”, a arătat dr. Costică Mitrofan, director medical la Spitalul de Pneumoftziologie din Iaşi.
 
În 2016, aproape 60 de ieşeni dintr-o sută de mii au murit din cauza bolilor aparatului digestiv. În 2012, aproape 75 dintr-o sută de mii îşi pierdeau viaţa din acest motiv. În topul cauzelor de deces, pe locul al cincilea se află accidentele, traumatismele şi otrăvirile. Acestea au dus la moartea a aproape 45 de oameni dintr-o sută de mii de locuitori ai judeţului, cu 10 procente mai puţin în raport cu 2012. „Pacienţi din accidente rutiere ajung zilnic în UPU. O explicaţie pentru diferenţa între prezent şi acum patru-cinci ani este infrastructura şi posibilităţile noastre medicale: acum cinci ani mureau mai mulţi pacienţi la locul accidentului, în ciuda eforturilor noastre. Acum reuşim să transportăm la spital aceşti pacienţi în stare critică. Unii scapă cu viaţă, alţii însă ajung în sala de operaţie, dar nu mai au resurse să supravieţuiască”, a punctat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Potrivit coordonatoarei UPU, medicii urgentişti acordă săptămânal îngrijiri pentru ieşeni intoxicaţi. Cel mai folosit produs toxic este alcoolul metilic.
 
Conform DSP, singura cauză de deces care a provocat mai multe victime în 2016 faţă de 2012 este cea denumită generic „simptome rău definite”. Această categorie a provocat moartea a 13 ieşeni dintr-o sută de mii, în timp ce, în 2012, 10 ieşeni dintr-o sută de mii mureau din cauza „simptomelor rău definite”.  

Comentarii