Topul furturilor de sezon: telefoane mobile, aparate GPS, borsete, genţi

luni, 10 iulie 2017, 01:56
3 MIN
 Topul furturilor de sezon: telefoane mobile, aparate GPS, borsete, genţi

Cele mai uşoare furturi sunt din locuinţe situate la parter, unde proprietarii au lăsat intenţionat pentru aerisire sau au uitat ferestrele deschise în momentul în care au plecat de acasă. În acest caz, neglijenţa este o invitaţie deschisă la furt.

Poliţiştii ieşeni au făcut un mic „clasament“ al furturilor, după frecvenţa acestora. Potrivit acestuia, tot în sezonul estival, şi tâlhăriile comise prin smulgere cresc foarte mult. Asta şi pentru că victimele poartă la vedere bijuteriile sau alte bunuri de valoare.

„În sezonul estival creşte riscul de comitere a tâlhăriilor potenţat atât de portul la vedere a bunurilor de valoare, căt şi de specificul pieselor de vestimentaţie aferente sezonului, care permit cu uşurinţă vizibilitatea acestor valori. Purtând la vedere şi în locuri nepotrivite aceste bunuri de valoare, cum ar fi bani, bijuterii sau telefoane mobile, unii dintre noi se expun unor situaţii generatoare de riscuri, cum ar fi şi tâlhăria“, a precizat comisarul şef Mădălin Ţăranu, din cadrul Departamentului de Prevenire al Poliţiei Iaşi.

„De asemenea, în cazul furturilor din autoturisme, hoţii observă bunurile de valoare lăsate la vedere în maşini şi trec la acţiune. Fie forţează portiera, fie sparg geamul acesteia, rezultatul fiind întotdeauna acelaşi: paguba constând în valoarea bunului sustras, şi la care se adaugă şi distrugerea provocată autoturismului“, a mai precizat comisarul şef Mădălin Ţăranu.

El spune că bunurile furate sunt de obicei telefoanele mobile, aparate GPS, borsete, genţi, iar hoţii operează atât ziua, cât şi noaptea, iar infracţiunile sunt comise într-un timp foarte scurt de la una la alta.

Un alt tip de furt este cel din buzunare sau genţi. Hoţii care preferă acest tip de infracţiune îşi aleg victimele din categoria persoanelor cu o vulnerabilitate crescută, cum ar fi femeile, persoane în vârstă, cât şi cei care au o capacitate redusă de anticipare a unor comportamente antisociale, cum ar fi minorii.

„Aparent, şuţii, prin atitudinea şi vestimentaţia lor, nu dau de bănuit călătorilor că au intenţia de a comite vreo ilega­litate, însă, în realitate, aceştia pregătesc terenul pentru a acţiona la timp şi eficient. Aceştia acţionează întotdeauna în grup, pentru a fi si­guri de reuşita acestor acţiuni“, a completat comisarul şef Mădălin Ţăranu.

Însuşirea bunurilor găsite reprezintă încă o problemă pentru poliţişti.

„Discutăm despre cetăţeni care, din diverse motive, cum ar fi graba, neatenţia sau neglijenţa, îşi uită bunurile în anumite locuri pe care le-au frecventat, sau pur şi simplu le pierd. Cei care le găsesc au obligaţia legală ca, în termen de 10 zile de la găsirea bunului, să le înapoieze posesorului sau să le predea Poliţiei. În caz contrar, riscă să fie cercetat pentru infracţiunea de însuşirea bunului găsit“, a încheiat comisarul şef.

Peste jumătate din bunurile reclamate Poliţiei ca fiind pierdute sunt telefoane, şi de obicei sunt uitate în taxiuri.

Comentarii