Advertorial

Totuşi, să redescoperim România!

sâmbătă, 17 decembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Totuşi, să redescoperim România!

Din motive naţionaliste am exclus întotdeauna posibilitatea de a părăsi definitiv ţara. Ori de câte ori este pusă întrebarea – «de ce?» – intervin şi primele argumente: legat de familie, aici şi numai aici mă simt acasă, precum şi faptul că n-aş putea niciodată să fiu fericit într-o ţară în care trebuie să cer o pâine într-o altă limbă.

Numai că adevărul este mult mai profund! Eu cred că o ţară nu reprezintă doar un simplu contur pe hartă şi un ansamblu de râuri şi alte forme de relief. O ţară reprezintă şi o mulţime de oameni, care în cazul nostru se ridică la vreo 20 de milioane, fiecare diferit în felul lui, dar toţi legaţi printr-o sumă de trăsături comune: cod genetic, mentalitate, cultură, tradiţie.

Codul genetic nu-l putem schimba, mentalitatea, din nefericire, e ca după vremuri, iar de vreo 27 de ani am uitat de cultura şi tradiţiile naţionale solide pe care le avem şi pe care le-am putea promova în interesul nostru, al fiecăruia. Nu ştiu cât succes a avut  proiectul lansat acum 3 ani, «Redescoperă România», dar ştiu că încă mulţi români preferă să se “culturalizeze” mai degrabă prin vecinii noştri, eventual bulgarii.

Din povestirile celor care i-au vizitat pe bulgari reiese că toţi au rămas uimiţi de ţara pe care o ştiau cu ani în urmă. Au găsit acolo servicii de calitate, politeţe şi un specific naţional promovat cu demnitate. Mai apoi, au găsit autostrăzi şi drumuri asfaltate în care nu dai de gauri negre în şosea cum se întâmplă pe la noi. În plus, în Bulgaria, cea “înapoiată” a contat prea puţin carisma vreunui ministru al turismului, deşi până la urmă şi aceasta contează. Stă dovadă faptul că acum e vizitată şi arhi vizitată de mii de turişti străini, care vin şi revin în ţara vecină.

Nu militez pentru concedii peste graniţă, însă mă doare sufletul când mă gândesc că şi noi am putea fi cel puţin la fel de atractivi. Am fi putut învăţa cum să ne purtăm cu turiştii, să le oferim servicii de calitate, am fi putut învăţa să ducem la coş paharul utilizat sau mucul de ţigară atunci când ne ridicăm dintr-un loc de staţionare. Ar fi trebuit să ne continuăm autostrăzile aflate în bună parte pe hârtie, ar fi trebuit să exploatăm turistic istoria, cultura şi tradiţiile României. Am fi putut să profităm de toate darurile pe care meleagurile româneşti ni le-au oferit, am fi putut să învăţăm să ne mândrim cu această ţară, am fi putut să ne permitem să dăm explicaţii legate de motivele care ne ţin legaţi de acest pamânt.

Din nefericire, la noi a ajuns să domine iresponsabilitatea pe de o parte şi scepticismul pe de altă parte. Suntem un popor cu mulţi frustraţi, un popor de spectatori cu modele de “oameni de acţiune” dubioşi.

Ceva trebuie schimbat pentru că la noi tot timpul celălalt e de vină, celălalt e prost crescut, celălalt e nesimţit, celalalt e scandalagiu. Emitentul judecăţilor de valoare este tot timpul curat ca lacrima, un etern spectator, uneori suporter, dar rareori jucător. E mai uşor să comentezi decât să faci. Tocmai de aceea când se sapă o groapă într-o stradă, un Dorel (din reclamă) munceşte şi 10 nea’ Caisă privesc şi comentează. În general vorbind, dacă nu crezi că o schimbare este posibilă, normal, ea nu se produce.

Fie aceasta şi în turismul românesc, căci tot se apropie sărbătorile şi mulţi se dau în vânt după destinaţii exotice!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

Comentarii