De Sănătate

Punem punctul pe știi

TRAGIC! Bolnavii de leucemie primesc promisiuni în loc de citostatice

marți, 09 februarie 2016, 02:56
2 MIN
 TRAGIC! Bolnavii de leucemie primesc promisiuni în loc de citostatice

Institutul Regional de Oncologie (IRO) nu a primit încă citostaticele necesare pentru bolnavii de leucemie. În cursul zilei de ieri, conducerea IRO a mai trimis o adresă Unifarm-ului prin care solicită un răspuns clar privind data în care li se vor trimite medicamentele. Până ieri la ora 15.00, IRO nu primise niciun răspuns de la distribuitorul naţional, Unifarm.

„Am văzut în presă că Unifarm promite rezolvarea situaţiei, însă noi, concret, încă nu am primit produsele farmaceutice pentru care am făcut comandă. Azi (n.r. – ieri) am făcut o nouă adresă către Unifarm prin care am solicitat să fim anunţaţi când pot onora comenzile, am întrebat dacă pot să le onoreze – cu toate că nu ştiu cum vor proceda dacă ei nu ni le trimit – şi le-am cerut, pe viitor, să ne anunţe din timp când se confruntă cu probleme“, a explicat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Bolnavii diagnosticaţi cu cancer al sângelui au rămas fără patru tipuri de citostatice de mai bine de o săptămână. În acest interval, medicii ai căror pacienţi nu au alternativă medicală au regândit întreaga schemă terapeutică a acestora.

„Pentru unele citostatice avem înlocuitori, care sunt mai scumpi, dar pe care îi administrăm astfel încât pacientul să nu aibă de suferit. Pentru altele însă nu avem produse cu care să le înlocuim, şi în cazul acesta regândim întreaga terapie“, a arătat profesorul Gabriel Dimofte, director medical al IRO.

Din farmacia institutului ieşean lipsesc produse farmaceutice precum Tretinoin, Vincristien, Alcheran şi Lomustine. Conducerea IRO a semnalat lipsa lor inclusiv la nivelul Ministerului Sănătăţii. Potrivit medicilor hematologi, întreruperea tratamentului poate însemna înrăutăţirea stării de sănătate a bolnavilor.

Comentarii