Tsunami la CSMS

luni, 21 martie 2016, 02:43
7 MIN
 Tsunami la CSMS

 

Un eşec surpinzător, nemeritat, suferit în faţa modestei echipe FC Voluntari a produs nervozitate, acuze de blat şi anunţuri ale plecărilor preşedintelui Prunea şi antrenorului Napoli, capii clubului acuzând interesele politice şi lipsa susţinerii echipei. Primarul interimar Mihai Chirica a reacţionat
 
 
Posesie: 60-40. Ocazii uriaşe de gol: 3-0. Penaltiuri ratate: 1-0. Ocazii clare de gol: 4-0. Şuturi pe poartă: 7-3. Şuturi în afara porţii: 5-1. Cornere: 14-5. Scor final: 0-1. Astea sunt câteva dintre cifrele partidei de vineri, dintre CSMS Iaşi şi FC Voluntari.
Scorul, surprinzător, dacă luăm în calcul statutul celor două echipe ori modul în care a curs meciul, aspect întărit şi de statisticile amintite, are şi alte explicaţii în afară de nedreptatea care coboară uneori în terenurile de fotbal, principale fiind lipsa de inspiraţie a antrenorului Nicolo Napoli şi a jucătorilor ieşeni, forma de excepţie a lui Calancea şi starea terenului.
Deşi a avut în faţă o echipă modestă, cu o organizare tactică deficitară, o defensivă aeriană şi un atac discret (în prima repriză, oaspeţii au avut un singur şut!), Iaşul nu a fost în stare să înscrie. Dacă în prima repriză au fost de vină ratările şi intervenţiile de excepţie ale lui Calancea (un alt portar al oaspeţilor care devine MVP-ul unei partide disputate în Copou, după clujeanul Traian Marc), în actul secund culpa aparţine în totalitate jucătorilor ieşeni, care nu au fost în stare să cadreze decât o singură dată! Lipsa de luciditate şi jocul încâlcit după odihnă au făcut astfel ca vocile care afirmau că Iaşul nu se va omorî cu firea în partida cu o grupare care a adus în conducere persoane din vechiul sistem, Dumitru Dragomir ori Bela Kasai, de exemplu, să primească apă multă la moara suspiciunilor de non-combat.
Inexplicabile au fost şi deciziile antrenorului Nicolo Napoli, pe care conservatorismul l-a trădat încă o dată. Deşi a jucat acasă, tehnicianul a mers pe formula câştigătoare de la Ploieşti, care a cuprins şase fundaşi de meserie în primul “11”! Nici măcar când a schimbat, italianul nu a făcut vreun pas ofensiv, toate înlocuirile fiind post pe post. CSMS a terminat astfel meciul tot cu trei stoperi în faţa unei echipe care a mizat pe un singur vârf, deşi se putea reveni, de pildă, la “4-4-2” ori dinamiza atacul cu jucătorii ofensivi aflaţi pe bancă, Llullaku, de exemplu, neprimind nici vineri vreo şansă.
Drept urmare, alibiul pus pe tapet de Napoli la sfârşit, starea terenului, ţine doar până la un punct. E drept, gazonul a fost execrabil, denivelat, greu din cauza nisipului pus din belşug, astfel că Iaşul, care oricum nu excelează la capitolul creaţie, fiind o echipă reactivă, a fost incomodată vizibil de faptul că a trebuit să construiască aproape tot meciul, pentru că a primit gol repede. Corect, terenul este foarte important la fotbal, însă înfrângerea nu poate fi pusă exclusiv pe modul în care a ajuns suprafaţa de pe “Emil Alexandrescu” după acţiunile naţionalei de rugby.
Pierderea meciului a fost floare la ureche pe lângă efectele apărute, care au confirmat şubrezenia construcţiei CSMS. Destui fani au pus sub semnul întrebării modul în care echipa şi-a apărat şansele, jucătorii sunt dezorienţaţi, preşedintele Prunea şi antrenorul Napoli au anunţat că pleacă din vară, acuzând interesele politice şi lipsa susţinerii echipei, aluziile la adresa primarului interimar Mihai Chirica generând reacţia acestuia: “Îmi pare rău că se încearcă a fi pus un eşec sportiv pe aspecte politice. Eu ştiu că Golubovic nu e implicat în politică. Florin Prunea şi Nicolo Napoli au dreptul de a-şi aleagă viitorul profesional. Eu voi susţine fotbalul indiferent de cum se va numi echipa de conducere. Sper ca actuala echipă să revină cu picioarele pe pământ, să-şi vadă de sport şi să înţeleagă că nu-şi poate acoperi eşecurile sportive cu aspecte politice. Este pentru prima dată la Iaşi când în activitatea sportivă nu există implicare politică. Dacă vor să stea sub presiune politică, să-şi caute de lucru în altă parte! Eu nu voi face niciodată presiune politică în sport”.
 
CSMS-catalog
 
Grahovac – s-a accidentat în minutul 10, nu i se poate imputa golul primit.
Mihalache (5) – fără vlagă.
Ciucă (4) – destule erori.
Frăsinescu (4) – perioada lungă de indisponibilitate se simte din plin în jocul lui.
Creţu (4) – fără busolă.
Voicu (5,5) – muncitor.
Böle (4,5) – multă risipă de efort, o ratare incredibilă, în minutul 21, când a şutat în portar, după ce a scăpat singur.
Gheorghe (4) – un şut periculos, scos de Calancea, în minutul 26 şi multă lipsă de inspiraţie.
Ţigănaşu (5,5) – activ faţă de coechipierii săi.
Cristea (6,5) – a pasat decisiv la ocaziile lui Böle şi Golubovic, a obţinut penaltiul din minutul 38, a semănat pericol în alte rânduri, a fost blocat in extremis în minutul 29 şi a avut o ocazie în ultimul minut.
Golubovic (4) – a avut o execuţie periculoasă, în minutul 23 şi a ratat un penalty, în minutul 39.
Caparco (5,5) – nu a avut ce apăra.
Onduku (6) – a dat puţină culoare atacului.
Enescu (4) – nu a adus nimic nou.
 
 
 
Rupeţi pisica!
 
Cum e posibil ca doi oameni plătiţi foarte bine la un loc de muncă cu program extrem de flexibil, cu mână liberă totală şi care au obţinut rezultate foarte bune în ultima perioadă să anunţe că vor pleca tocmai în momentul în care societatea la care lucrează s-a echilibrat financiar, iar reprezentantul “patronatului” dă semne că îşi recunoaşte marile erori şi promite că nu va abandona echipa ? Din exterior, anunţurile antrenorului Napoli şi a preşedintelui Prunea par de neînţeles, mai ales că primarul interimar Chirica pare a fi înţeles că echipa nu e copilul predecesorului său, Gheorghe Nichita, ci al ieşenilor şi dezmoştenirea sa reprezintă o eroare.
În interior însă, se ştia că e o problemă de zile până la anunţurile publice ale celor doi capi ai CSMS. Pe lângă iritarea extremă generată de modul în care gruparea din Copou a fost tratată de Chirica într-un moment extrem de favorabil, în care se putea obţine o performanţă istorică, două sunt aspectele importante care au generat poziţiile antrenorului şi preşedintelui. Frustrarea faptului că nimeni nu le-a propus prelungirile înţelegerilor care expiră în vară (dacă era doar acest aspect, anunţul era făcut după o victorie, nu după un eşec!) şi lipsa încrederii în ceea ce priveşte finanţarea echipei pentru sezonul viitor. La ora actuală, CSMS are aprobate doar trei milioane de lei de la FSI, adică exact cât primeşte echipa de handbal HCM Roman de la bugetul localităţii nemţene. Cu aceşti bani se poate încheia sezonul în curs, pentru celălalt fiind nevoie de suplimentarea alocaţiei cu încă 2,5 milioane lei. Or, Prunea şi Napoli nu au încredere că fotbalul va mai fi finanţat după alegerile din iunie. Asta pentru că principalul favorit la câştigarea Primăriei, Mihai Chirica, are în jur doar oameni cu interese legate de alte sporturi, de la rugby şi baschet la şah sau box, iar alternativa, Marius Bodea, nu a prezentat niciun plan pe tema sportului.
La ora actuală, Iaşul nu are însă prea mult timp de regrete şi analize. Ajunsă la doar şase puncte de un loc cu emoţii de retrogradare, CSMS trebuie să se mişte rapid, pentru a nu se transforma din revelaţie în decepţia campionatului. Iar pentru a pregăti în linişte cele 11 meciuri rămase de jucat în acest an, trebuie ruptă pisica urgent şi stabilit clar cine va conduce gruparea ieşeană din vară, cine o va antrena şi ce jucători vor rămâne în Copou. Cu mintea limpede în privinţa viitorului, se va putea lucra liniştit pe un final de sezon crunt, în care drumul de la locul VII, care ar aduce peste două milioane de euro în Iaşi, la Liga a II-a, care ar însemna, practic, alibiul perfect pentru cei care abia aşteaptă să scape de grija fotbalului, e un drum extrem de scurt.
Drept urmare, chiar dacă nu are pârghiile financiare necesare pentru a conduce cu adevărat clubul (pârghiile sunt la Palatul Roznovanu), iar oamenii care îl alcătuiesc sunt dependenţi, într-un fel sau altul, de Chirica, Comitetul Director trebuie să limpezească urgent situaţia existentă la CSMS.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comentarii