Turneul Stradivarius îl aduce la Iaşi pe Alexandru Tomescu

luni, 04 mai 2015, 01:50
2 MIN
 Turneul Stradivarius îl aduce la Iaşi pe Alexandru Tomescu

Cea de-a VII-a ediţie a Turneului Naţional Stradivarius îl aduce la Iaşi pe Alexandru Tomescu, artistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder – Voicu. Recitalul va avea loc la noi pe 10 mai, de la ora 19, în Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi.

Turneul Stradivarius – Enescu Experience va avea în program următoarele sonate: „Sonata pentru pian şi vioară, op. 2, nr. 1 în re major“, „Sonata pentru pian şi vioară, op. 6 în fa minor“ şi „Sonata pentru pian şi vioară În caracter popular românesc, op. 25“. Alături de Alexandru Tomescu se va afla, ca şi în turneul precedent, pianistul rus Eduard Kunz, inclus de BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine.

Turneul a început de ieri, 3 mai, la Sinaia şi se va termina pe 30 mai la Baia Mare. Turneul este dedicat memoriei marelui muzician român George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului şi are ca scop colectarea de fonduri pentru restaurarea vechii case a lui George Enescu din Mihăileni/Botoşani. Donaţiile se vor putea face atât în urnele de la sălile de concerte, cât şi în contul deschis de Fundatia Peo Patrimonio pentru sprijinirea acestei cauze CONT IBAN – RO76 BPOS 7320 2802 395R ON01.

„Am aşteptat de mulţi ani momentul în care să pot oferi publicului pe care-l iubesc atât de mult o integrală cu un program 100% românesc. Alegerile mele din turneele precedente – integralele Paganini, Ysaye, Bach sau Prokofiev – au fost paşi necesari pentru a construi interesul şi deschiderea publicului pentru unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX – George Enescu. Limbajul său muzical este unic. Mai mult decât oriunde altundeva în lume, sunt sigur că muzica sa va face să vibreze la unison sufletele oamenilor. Fiindcă George Enescu a fost şi va fi mereu român. Dedicarea turneului Stradivarius de anul acesta strângerii de fonduri pentru restaurarea casei Enescu de la Mihăileni şi edificării acolo a unui Centru Cultural Internaţional este o premieră, pentru prima dată cauza sociala căreia îi este dedicată turneul are legătură directă cu muzica“, a declarat Alexandru Tomescu.

Acesta este artistul care a creat o revoluţie în muzica clasică românească, dovedind că poate „îmblânzi“ orice formă de muzică. A câştigat cele mai mari competiţii muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini“ sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud“, la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu“. A câştigat pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Vioara, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume.

 

Comentarii