Un costum spaţial canin, de concepţie sovietică, va fi scos la licitaţie

miercuri, 03 septembrie 2014, 15:28
2 MIN
 Un costum spaţial canin, de concepţie sovietică, va fi scos la licitaţie

Un artist german îşi vinde pe un site de licitaţie online colecţia de obiecte spaţiale sovietice, printre care şi un costum spaţial pentru câini, potrivit SPACE.com.

Andreas Hoge, cunoscut sub pseudonimul Andora, scoate la licitaţie pe 13 septembrie, pe site-ul de licitaţii online auctionata.com, peste o sută de obiecte care au făcut parte din programul spaţial sovietic. În 1992, Andora a fost chemat în Rusia să picteze fuzelajul unei rachete portante Proton şi atunci a început să colecţioneze obiecte care au făcut parte din programul spaţial sovietic.

Costumul pentru câine ar fi fost folosit în timpul sesiunilor de antrenament pentru câinii Belka şi Strelka, pentru pregătirea misiunii Sputnik 5 din 1960. Este realizat din bumbac, nailon, aluminiu şi cauciuc de compania RSC Energia, cel mai mare producător de componente pentru industria spaţială moscovită. Costumul permite ajustarea unui tub de oxigen şi este prevăzut şi cu o cască. Organizatorii licitaţiei se aşteaptă să se obţină pe el în jur de 8.000 de euro. Acesta a fost printre primele costume spaţiale canine realizate, foarte puţine păstrându-se astăzi.

În anii ’50 diferite animale, precum câini, şobolani şi chiar cimpanzei erau pregătite pentru a fi trimise pe orbită în cadrul testelor efectuate pentru primele misiuni cu fiinţe umane.

Primul animal lansat în spaţiu şi totodată prima fiinţă care a murit în afara Pământului este căţeluşa Laika. Laika a fost trimisă în spaţiu pe data de 3 noiembrie 1957 la bordul unei capsule Sputnik 2 ce nu era prevăzută cu sistem de revenire pe Pământ. (Agerpres)

 

Comentarii