De Business

Punem punctul pe știi

Un fost dealer BMW se apropie cu paşi repezi de buza prăpastiei

Firma Trado Motors SRL şi-a cerut recent insolvenţa.

sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 02:50
2 MIN
 Un fost dealer BMW se apropie cu paşi repezi de buza prăpastiei

Fostul dealer BMW din Iaşi se apropie cu paşi repezi de “groapa” insolvenţei. În urmă cu două zile, oficialii Trado Motors SRL au depus la Tribunalul Iaşi o cerere prin care solicită magistraţilor deschiderea acestei proceduri. Instanţa nu a stabilit încă data când va fi analizată solicitarea reprezentanţilor firmei.

 Înregistrată din ianuarie 2001, societatea este administrată de omul de afaceri Cătălin Dobre, soţul fostei deputate Cristina Dobre. Aproape 80% din părţile sociale ale firmei sunt deţinute de tatăl administratorului, Traian Dobre, un alt fost politician de frunte al Iaşului. Asociaţi în cadrul firmei mai figurează Gabriela Manolache, Verginia Bejan, Alexandru Grigoriţă, respectiv Silvia Toma.

În intervalul 2008-2013, afacerile firmei s-au redus de mai bine de trei ori, diminuându-se progresiv de la an la an, cu o singură excepţie, în 2011. La acea dată, afacerile creştereau cu 6 milioane comparativ cu anul precedent, depăşind valoarea de 22,6 milioane de lei. Dacă în urmă cu şapte ani cifra de afaceri declarată se ridica la valoarea de 28,6 milioane lei, în 2013 indicatorul precizat în bilanţul depus la Finanţele Publice ajungea la 8,9 milioane. Şi în cazul profitului se poate constata o scădere accentuată în decurs de câţiva ani. De la 1,2 milioane de lei cât era valoarea netă a profitului obţinut în 2008, la distanţă de cinci ani, firma era “pe plus” cu doar 8.000 lei. Pe de altă parte, societatea a menţionat în cel mai recent bilanţ depus la Fisc datorii de circa 7,4 milioane de lei. Creanţele altor unităţi către firma lui Dobre se apropie de valoarea de 2 milioane lei.

Numele omului de afaceri a apărut în urmă cu aproape doi ani în scandalul din jurul BCR Asigurări de Viaţă. În august 2013, soţul fostei deputate Cristina Dobre a fost cercetat de procurorii DIICOT Târgu Mureş pentru aderarea la un grup infracţional organizat şi de evaziune fiscală într-un dosar care ar fi adus statului român un prejudiciu total de peste 181 de milioane de lei.  Lui Cătălin Dobre i se imputa faptul că ar fi comis infracţiunile în calitate de administrator şi asociat al firmei SC Trado Motors SRL. Potrivit unui tabel oficial al procurorilor DIICOT, regăsit în referatul de propunere de arestare a membrilor reţelei constituite în jurul BCR Asigurări de Viaţă, lui Dobre şi firmei sale li se imputa un prejudiciu de 1.565.306 lei. Procurorii DIICOT au şi efectuat în iulie 2013 percheziţii la firma deţinută de omul de afaceri, de unde au ridicat mai multe documente care ar dovedi implicarea sa în reţeaua de crimă organizată. Contactat în repetate rânduri Cătălin Dobre nu a răspuns pentru a oferi mai multe detalii despre acest caz.

 

 

 

 

Comentarii