De Business

Punem punctul pe știi

Un important dealer auto are de dat creditorilor 21 de milioane de lei

vineri, 04 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Un important dealer auto are de dat creditorilor 21 de milioane de lei

 Administratorul judiciar al Romil Service, societate intrată în insolvenţă în acest an la propria cerere, a publicat zilele trecute un tabel preliminar al creanţelor.

Omul de afaceri ieşean Mihai Pascal (FOTO), dealer local al mai multor mărci de autoturisme şi având afaceri în diverse domenii, are de restituit creditorilor peste 21 de milioane lei după insolvenţa SC Romil Service SRL, deşi aceştia au solicitat o sumă cu 54 de milioane lei mai mare. Administratorul judiciar al Romil Service, societate intrată în insolvenţă în acest an la propria cerere, a publicat zilele trecute un tabel preliminar al creanţelor pe care firma le are de plătit. La categoria creanţelor garantate figurează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi cu circa 3,2 milioane lei, din care suma de 565.818 lei este nescadentă, la care se adaugă suma de 1,34 milioane lei – creanţă bugetară. De asemenea, creanţe garantate mai deţin Primăria iaşi prin Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale – circa 60.000 lei – şi ING Bank, cu o creanţă de 3,7 milioane lei. Salariaţii societăţii au de primit peste 20.600 lei, în timp ce Primăria Leţcani, pe raza căreia se află sediul firmei prin care sunt vândute şi reparate autoturime Iveco, Fiat sau Jeep, are de recuperat aproximativ 1,4 milioane lei din taxe şi impozite locale neachitate. Peste 55% din cuantumul masei credale provine de la creditorii chirografari, care au solicitat să li se restituie o sumă de circa 70 milioane, însă creanţa acceptată la plată a fost de numai 12,2 milioane lei.

Diferenţa provine de la creanţa firmei Iveco Kapital Leasing IFN, societate care a furnizat autovehicule către Romil Service, aceasta solicitând să fie înscrisă la masa credală cu 61,8 milioane lei, însă creanţa a fost „admisă sub condiţie suspensivă până la efectuarea punctajului între părţi şi clarificarea debitului şi a realităţii creanţei”. Din acelaşi document reiese că nişte firme la care Mihai Pascal este asociat au solicitat să fie înscrise la masa credală cu diferite sume, însă administratorul judiciar a considerat că sumele nu pot fi admise, ca urmare a unui credit acordat de BRD către Romil Service, în care firmele respective au avut calitate de fidejusori (n.r. – au garantat în numele Romil Service pentru a putea primi creditul). De asemenea, în urma contractării creditului de la BRD în 2007, în care au fost fidejusori firme ale patronului Romil Service, dar şi de pe urma creditului contractat de Electric Grup în care firma insolventă a fost garant ipotecar, Pascal  trebuie să restituie instituţiei bancare circa 4,8 milioane lei. Firma Romil Service a fost înfiinţată în 1994, iar din 1997 este dealer Iveco, „boom”-ul în afaceri atingându-l în 2008, când a înregistrat o cifră de afaceri de circa 124 milioane lei.

Totuşi, din acelaşi an, societatea a avut tot mai des probleme financiare înregistrând permanent pierderi. Firma este deţinută în proporţii egale de societatea cu capital israelian Azriel Goshen Investments LTD şi Cristian Pascal, Mihai Pascal figurând cu funcţia de administrator. O altă societate, Romil Group (n.r. – între timp şi-a schimbat denumirea în Somir Parts Group), se află la un pas de insolvenţă, după ce Adminsitraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a înaintat o cerere la Tribunalul Iaşi. Potrivit portalului instanţelor de judecată, cauza a fost amânată la primul termen pentru depunerea întâmpinării administratorului Romil Group, o decizie urmând să fie dată în luna octombrie a acestui an.

 

 

Comentarii