Un important festival a luat ieri startul la Iaşi

miercuri, 06 iulie 2016, 18:39
3 MIN
 Un important festival a luat ieri startul la Iaşi

Aflat la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Cultură şi Civilizaţie Românească „Românaşul“ a luat startul anul acesta la Casa „Ursachi“, în Copou. Evenimentul este organizat de Şcoala „B.P. Haşdeu“ şi a devenit o tradiţie în timp. Evenimentele se desfăşoară în intervalul 4-10 iulie, la acestea participând elevi din Republica Moldova, Ucraina şi România (Olt, Cluj, Suceava, Bistriţa, Botoşani, Vaslui şi Iaşi). 

Deschiderea oficială a avut loc aseară, de la ora 17, cu muzica Fanfarei de la Cozmeşti şi cu o întâlnire la Casa de Cultură „Ursachi“, unde au fost invitaţi reprezentanţi ai Primăriei, Inspectoratului Şcolar, ai Societăţii „Ginta Latină“, ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi reprezentanţi ai gazdelor. De la ora 18, în Copou au răsunat acordurile ansamblurilor „Ciobănaşul“, „Romula Malva“ din Olt, dar şi vocile soliştilor de muzică populară Cristi Iordăchioaia şi Adriana Apostol. În cursul zilei de astăzi, programul Festivalului începe de la ora 9 cu ateliere organizate în parcul Copou. Ieşenii vor putea participa la atelierul de icoane pe sticlă, cel de încondeiere ouă, măşti tradiţionale, olărit şi prelucrarea lutului, cânt popular, măşti populare, dans popular, împletituri şi podoabe din mărgele şi ţesături şi costume populare.

De la ora 14, participanţii la Festival pot face o vizită Palatului Roznovanu, apoi de la ora 17 vor avea loc un spectacol folcloric cu Ansamblurile „Corăghiasca“, de la Deleni, „Floricică de pe Prut“ din Vetrişoaia şi Ansamblul „Junii Ruginoasei“ de la Şcoala Ruginoasa. De la ora 20.30, veţi putea viziona filmul „Capcana mercenarilor“ la Casa de Cultură „Ursachi“. Mâine, de la ora 8.30 până la ora 13 se va face un tur al oraşului pe traseul: Muzeul „Sadoveanu“ – Bojdeuca din Ţicău – Mănăstirea Golia – Catedrala Mitropolitană – Palatul Culturii – Mănăstirea Trei Ierarhi – Casa Dosoftei – Teatrul Naţional.

Festivalul va continua cu lucrul la ateliere de la ora 16, apoi cu un alt spectacol susţinut de Ansamblurile „Barbu Lăutaru“ din Micleşti, „Pădureţul“ şi „Kolemeika“ ambele din Suceava. Vineri, de la ora 17, veţi putea urmări alte ansambluri populare, şi anume, „Obârşii negreştene“, din Negreşti, „Junii Blajului“, din Blaj, şi „Cununa de pe Someş„, din Bistriţa. Tot vineri, de la ora 20.30, ieşenii vor pitea viziona filmul „Nemuritorii“, care va fi proiectat tot la Casa „Ursachi“ din Copou. În penultima zi de Festival, pe 9 iulie, de la ora 17, veţi putea participa la vernisajul unei expoziţii care cuprinde lucrările realizate de elevi, apoi, de la ora 18, un alt spectacol muzical cu ansamblurile „Codruleţul“, din Verona, „Romula Malva“, „Junii Blajului“ şi „Cununa de pe Someş„. Evenimentul acoperă o arie largă de evenimente, pornind de la ateliere meşteşugăreşti cu artişti şi meşteri populari până la vizionarea de filme istorice şi întâlniri cu personalităţi ale culturii ieşene. 

Vor participa nu mai puţin de 10 şcoli din ţară, două Cluburi de Copii (Blaj şi Hîrlău), Palatul Copiilor din Bistriţa, Centrul Bucovinean de Artă de la Cernăuţi, Asociaţia Communio, 12 ansambluri de dansuri populare şi folclorice din România şi Fanfara de la Cozmeşti. 

 

 

Comentarii