Un istoric ieşean, în conducerea Academiei Românei

sâmbătă, 05 decembrie 2015, 02:56
2 MIN
 Un istoric ieşean, în conducerea Academiei Românei

Directorul Institutului de Arheologie din Iaşi este noul vicepreşedinte al Academiei Române. Istoricul Victor Spinei, membru corespondent al Academiei Române şi cadru didactic al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a fost ales în această funcţie de Adunarea Generală a forului, la finele săptămânii trecute.

Printre preocupările ştiinţifice prioritare ale universitarului ieşean se numără evul mediu timpuriu în regiunile est-carpatice şi migraţia triburilor nomade în estul şi sud-estul Europei la începutul mileniului al II-lea. Din anul 2004, acesta deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei mixte Româno-Ucrainene de Istorie, Arheologie, Etnografie şi Folclor a Academiei Române.

În urmă cu cinci ani, profesorul Spinei a fost ales membru în Comitetul director al Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice de pe lângă Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca.„Am fost onorat de votul primit din partea colegilor. Consider că această alegere este un semn de consideraţie pentru toţi istoricii din Iaşi. Este prima dată când un istoric din Iaşi ocupă această funcţie în fruntea Academiei Române”, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” istoricul Victor Spinei.

Acesta a concurat pentru postul de vicepreşedinte cu antropologul Sabina Ispas, directoarea Institutului de Etnografie şi Folclor şi membru titular al Academiei Române. Votul a fost strâns, Victor Spinei primind iniţial 57 de voturi, iar Ispas, 55. Pentru desemnarea câştigătorului a fost necesară organizarea mai multor tururi de scrutin deoarece, potrivit normelor Academiei Române, pentru a fi validat în funcţie, un candidat trebuia să obţină minimum două treimi din numărul total al voturilor exprimate. Spinei îl înlocuieşte în funcţie pe istoricul Dan Berindei, interimar timp de aproape un an în urma operaţiei de cord la care a fost supus academicianul Dinu C. Giurescu în 2014.

Ceilalţi trei vicepreşedinţi ai Academiei, aleşi în 2014 sunt inginerul chimist Bogdan Simionescu, filosoful Alexandru Surdu şi inginerul agrochimist Cristian Hera. Cu prilejul aceleiaşi Adunări Generale a fost ales membru corespondent al Academiei Române profesorul universitar Ştefan Afloroaie, cadru didactic al Facultăţii de Filosofie UAIC.

 

Comentarii