Un licean ieşean merge la cea mai grea Olimpiadă de Geografie din lume

Theodor Ivan va fi prezent în perioada 30 iulie – 6 august la Kyoto, ca să participe la Olimpiada Internaţională de Geografie.

miercuri, 03 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Un licean ieşean merge la cea mai grea Olimpiadă de Geografie din lume

Theodor Ivan, elev care trece în clasa a XII-a la Colegiul Naţional, va participa la sfârşitul lunii la Olimpiada Internaţională de Geografie. Cea mai „grea” competiţie de profil din lume va debuta pe 30 iulie şi se va desfăşura până pe 6 august în Kyoto, fosta capitală a Imperiului Japonez.

 

Theodor se va întrece cu tineri pasionaţi de geografie din aproximativ 40 de ţări, reprezentând România alături de alţi trei elevi, din Galaţi, Piteşti şi Bucureşti. „A început ca un hobby şi mă bucur foarte mult că am ajuns să fiu bun, mai ales că învăţ de plăcere. E o mare fericire. Deocamdată, nu am emoţii, dar presupun că o să vină, mai ales că practic e ultima fază a olimpiadei. Vor fi elevi din toată lumea şi ar fi bine să obţin un rezultat bun să nu stric tradiţia, având în vedere că România, mai ales în ultimii ani, iese pe primele trei poziţii. Tot timpul se iau medalii mari”, a mărturisit Theodor. Ca şi ceilalţi competitori, va susţine o probă teoretică scrisă, o probă practică cu o durată de 8-9 ore şi o probă multimedia, în cadrul căreia se vor da cerinţe plecând de la imagini reunite într-o prezentare Power Point. „E destul de diferit faţă de ce facem noi la şcoală, mai ales că acum materia este practic toată geografia. Trebuie să faci multe conexiuni pe diferite ramuri, trebuie să ştii cam tot. E frumos că nu trebuie neapărat să toceşti sau să înveţi pe de rost, ci pur şi simplu să înţelegi un lucru din care rezultă altul, care se leagă cu altul şi tot aşa”, a explicat Theodor. Tânărul participă la olimpiada naţională de geografie din clasa a VIII-a, cu excepţia anului trecut, când a concurat la Olimpiada naţională de Ştiinţele Pământului, calificându-se în lotul lărgit pentru etapa internaţională. „Seriozitatea şi munca, conjugate cu pasiunea, dau rezultate. A contat şi faptul că e într-o clasă foarte bună, din care au mai participat la olimpiada naţională încă 2 elevi, existând astfel o atmosferă de concurenţă”, a subliniat Dorin Fiscutean, profesorul de geografie al lui Theodor. Împreună cu soţia sa, Cornelia Fiscutean (care a avut mai mulţi elevi calificaţi în lotul participant la Olimpiada Internaţională de Geografie, printre care Vladimir Rumleanschi – n.r.), va pregăti lotul naţional care se va întrece în competiţia de pe tărâmul nipon. Stagiul de pregătire se va desfăşura la Colegiul Naţional în perioada 15-24 iulie. „Este al patrulea an când lotul pentru Olimpiada Internaţională de Geografie se pregăteşte la Iaşi. Ca profesor îndrumător, pot spune că e greu şi în acelaşi timp onorant. E mult de muncă, dar fiind o muncă de echipă, împreună cu soţia, devine un pic mai uşor”, a precizat profesorul Dorin Fiscutean.

 

 

Comentarii