De Business

Punem punctul pe știi

Un magnat ieşean stă cu portăreii la uşă

sâmbătă, 15 octombrie 2016, 01:50
3 MIN
 Un magnat ieşean stă cu portăreii la uşă

Un teren aparţinând omului de afaceri Bogdan Cihodaru şi fostei sale soţii, Gabriela, în suprafaţă de 4.840 metri pătraţi, este scos la licitaţie u imobilul este situat pe Aleea Mihail Sadoveanu.

 

„Portăreii” scot din nou la vânzare un teren deţinut în zona Copou de controversatul magnat imobiliar Bogdan Cihodaru şi fosta sa soţie, Gabriela. La finele acestei luni, pe 28 octombrie, executorul judecătoresc stagiar Vasile Bogdan Tufeanu va scoate la vânzare prin licitaţie publică o cotă parte de 98,2% din imobilul deţinut de Bogdan şi Gabriela Cihodaru în municipiul Iaşi, pe Aleea Mihail Sadoveanu. Potrivit publicaţiei de vânzare, imobilul este compus din teren intravilan, în suprafaţă de 4.840 de metri pătraţi. Imobilul este evaluat la preţul de 697.100 lei, sumă la care se adaugă TVA.

Vânzarea acestui teren are loc pentru recuperarea unei creanţe dintr-un titlu executoriu, rezultată ca urmare a unui contract de împrumut şi ipotecă imobiliară din 2012, încheiat de omul de afaceri cu Victoria Eugenia Andrieş. Imobilul este grevat de mai multe sarcini, între care şi un certificat emis de executorul judecătoresc Vladimit Zabolotnai în 2012, în favoarea Volksbank. De asemenea, notează Tufeanu, există şi o ordonanţă de instituire sechestru asigurator şi poprire asupra imobilului, tot din 2012, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi. „Preţul de la care porneşte licitaţia este de 697.100 lei, la care se adaugă TVA. Somăm pe toţi cei care pretind vreun drept asupra imobilului urmărit să-l anunţe pe executorul judecătoresc înaintea datei stabilite pentru vânzare”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Bogdan Cihodaru este asociat în şapte firme: una este în faliment, SC Fotbal Club Politehnica Iaşi SA, o alta în insolvenţă, SC Life Media Productions SRL, SC Procad Solutions SRL este radiată, iar în cazul SC Terra Agroturism SRL activitatea a fost temporar întreruptă. Anul trecut, dintre firmele active unde afaceristul este asociat, doar SC Olimpic 2000 SRL a depus bilanţ, unde a indicat că, din imobiliare, societatea a realizat afaceri de 62.934 lei şi un profit net de 882 lei. Magnatul a încercat în acest an să câştige bani, pe calea instanţei, chiar şi de pe spinarea foştilor parteneri de afaceri. Cihodaru a dat în judecată compania Lidl, căreia îi vânduseră în 2013 un teren.

Omul de afaceri a cerut magistraţilor să oblige lanţul de supermarketuri la plata unei despăgubiri de 125.000 lei fiindcă i-ar fi folosit o serie de terenuri fără să ofere nicio contraprestaţie. Judecătorii au anulat însă cererea milionarului din cauză că acesta nu a prezentat dovezi şi nici nu a plătit taxa de timbru. În luna aprilie 2016, o altă firmă controlată de familia lui Cihodaru, Gemada Serv, a intrat în faliment, cu datorii de 4,6 milioane lei către creditori. În urmă cu mai mulţi ani, pe o suprafaţă de două hectare de teren din Copou, societatea Gemada Serv dorea  să construiască Centrul de Agrement Royal, cu ajutorul unei finanţări nerambursabile de 42,5 milioane lei, potrivit datelor anterioare publicate de „Ziarul de Iaşi”. 

 

 

Comentarii