N

Un nou pod rutier peste râul Bahlui? Zona Cicoarei ar urma să devină rezidenţială

N

luni, 28 aprilie 2014, 01:50
4 MIN
 Un nou pod rutier peste râul Bahlui? Zona Cicoarei ar urma să devină rezidenţială

\N

Noul Plan Urbanistic General al Iaşului propune ca zonele Viticultori, Galata şi Cicoarei să devină noi cartiere rezidenţiale, cu străzi reconfigurate, zone de agrement şi instituţii de utilitate publică. Propunerile se regăsesc în PUZ-urile realizate de Search Corpo­ration, care sunt integrate în PUG. Acesta urmează să fie suspus dezbaterii publice în cursul acestei săptămâni.

Zonă de loisir în Cicoarei

Arhitecţii de la Search Corporation au conceput cartierul Cicoarei ca o zonă rezidenţială urbană. În partea centrală, aceştia au propus o zonă mixtă, cu servicii, comerţ, mică industrie şi spaţii de locuit, iar în lungul şoselei principale, au fost gândite spaţii de locuit cu până la trei etaje. În plus, tot arealul din jurul ştradului municipal ar putea fi o zonă de agrement extinsă, de loisir. Aceasta va cuprinde bază sportivă pe o suprafaţă de 10 hectare şi un parc amenajat pe malul râului. „În ceea ce priveşte funcţiunile, se urmăreşte închegarea perimetrului ca zonă rezidenţială cu caracter urban. Funcţiunile au fost organizate într-o strânsă legătură cu configuraţia re­lie­fului, astfel încât, pe versant, se pro­pune o zonă cu locuire joasă cu indicatori mai reduşi decât cea de pe teren plat. În lungul străzii Cicoarei, în centrul sitului, propunem o zonă mixtă, mai densă, care poate să joace rolul de centru de cartier, iar în partea de est, limitrof acestei zone, propunem o serie de echipamente publice, şcoală, grădi­niţă, creşă“, detaliază arhitecţii de la Search Corporation. Primăria a inclus şi o biserică în centrul de cartier.

O noutate importantă din cadrul acestui PUZ este legată de reorganiza­rea circulaţiei din Cicoarei. Arhitecţii au inclus în documentaţie construirea unui pod peste Bahlui, care oricum face parte din proiectul variantei ocolitoare a Iaşului. Mai mult, în partea de nord nord-vest al cartierului, străzile ar urma să se extindă şi să urmeze drumurile de exploatare existente şi li­mi­tele de proprietăţi. Documentul in­clude şi noi reguli de amenajare a spaţiilor verzi. Astfel, au fost impuse grădini de faţadă decorative care să fie amenajate de proprietari în spaţiul delimitat de aliniament şi linia de retra­gere a clădi­rilor. Mai mult, Primăria „va solicita în mod obligatoriu indica­rea în planul care însoţeşte cererea de autorizaţii de construire modul de utilizare şi de ame­najare a spaţiilor libe­re vizibile de pe circulaţiile publice“.

Un nou cimitir

Cartierul Galata, delimitat între şo­seaua Voineşti, părâul Nicolina, Aleea Tudor Neculai, cimitirul Buna Vestire şi graniţa municipiului, a fost conceput ca o zonă rezidenţială. Arealul din jurul Mănăstirii Galata a fost gândit ca viitor centru de cartier, iar locuinţele indivi­duale şi colective mici, dispuse pe loturi şi cu funcţiuni complementare. Cele­lalte zone au fost propuse dispersate în cadrul zonei rezidenţiale în funcţie de reoganizarea tramei stradale. Spre sudul cartie­rului, la limita oraşului, Search Corporation propune un nou cimitir, cu o zonă verde cu arbori în jurul său, amenajată ca o extensie verde pentru zona rezidenţială. Arhitecţii propun o nouă arteră principală de circulaţie. Noua stradă va dubla legătura Miroslava-Nicolina şi va porni din şoseaua Nicolina, până în dreptul continuării ocolirii traficului greu către Bucium. Cartierul va avea şi străzi se­cundare, paralele cu noua arteră, acestea fiind de fapt prelungirea celor existente.

PUZ-ul pentru cartierul Viticultori din Copou preia de fapt organizarea actuală din zonă, reglementată de toţi proprietarii care au construit aici. În propunerea arhitecţilor, se păstrează străzile existente şi se preiau, în partea de nord, toate tronsoanele carosabile care au fost configurate în PUZ-urile de până acum. În schimb, se vor îmbu­nătăţi legăturile cu zona Copou-Sado­veanu şi Crucea Roşie-Păcurari prin lărgirea străzilor existente şi noi artere. Legătura cu Păcurariul va fi realizată prin prelungirea unor străzi existente. „Se preiau propunerile din PUG pentru trama majoră, legătura Copou-Pă­curari, atât pe inelul mic Viticul­to­rilor-E.Hur­mu­zachi – Ion Nistor, cât şi pe inelul mare Aroma Viilor – Dealul Zorilor – şoseaua Rediu, cu lărgiri şi regularizări de trasee“, detalizează Search Corporation. În partea de nord a Grădinii Botanice, s-a propus un sistem de străzi dezvoltat pe curbe de nivel. Şi cartierul Viticultori se va transforma într-un cartier rezidenţial. „Prin PUZ-urile anterioare se propun locuinţe individuale, colective şi zone de servicii. Prin PUZ-ul actual, se menţin în general funcţiunile existente. Pe zona de vii se propune un cartier rezidenţial cu locuinţe individuale şi colective mici pe lot, locuinţe colective pe zona de platou, spre est, la nord şi deasupra cimitirului evreiesc, zone mixte care ar putea în timp să se coaguleze ca un centru de cartier“, apare în documentaţia PUZ-ului.

Pe lângă aceste trei PUZ-uri, arhitecţii de la Search Corporation au mai întocmit trei PUZ-uri pentru zona centrală, delimitate între zonele Independenţei, zona Anastasie Panu-Golia-Bărboi-Zlataust-Elena Doamna-Ar­meană şi între străzile Palat, Podu Roş, Podu de Piatră, Piaţa Gării, Piaţa Unirii şi bulevardul Ştefan cel Mare.

Comentarii