Un nou virus gripal, descoperit la liliecii peruani

joi, 24 octombrie 2013, 12:40
2 MIN
 Un nou virus gripal, descoperit la liliecii peruani

Un nou virus gripal a fost descoperit la liliecii din Peru, conform unui studiu realizat de cercetători de la Centrul american pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor, transmite LiveScience.

Virusul, ce a primit denumirea A/bat/Peru/10, aparţine familiei virale gripale A, care provoacă îmbolnăviri în special în cazul păsărilor dar se poate răspândi şi la alte animale şi la om.

Virusurile gripale A poartă denumiri pornite de la două proteine aflate la suprafaţa organismului viral: hemaglutinină (H) şi neuraminidază (N), aş cum ar fi H1N1. Înainte existau 17 tipuri cunoscute de proteine H şi 10 tipuri cunoscute de proteine N. Interesant este că proteinele de la suprafaţa organismului viral A/bat/Peru/10 sunt într-atât de distincte încât virusologii au hotărât că este vorba de un nou tip viral: H18N11.

Testele realizate până în prezent certifică faptul că acest virus nu reprezintă o ameninţare imediată pentru oameni, conform lui Ruben Donis, director asociat la Policy, Evaluation and Preparedness din cadrul CDC Influenza Division. Oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să cultive acest virus în celule umane sau de primate, ceea ce este caracteristic pentru virusurile care nu-i infectează pe oameni. Acest nou virus ar putea avea nişte nevoi speciale pentru a prolifera. Spre exemplu ar putea fi posibil să se înmulţească doar în intestinul liliecilor, conform lui Donis.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă nu dispun încă de suficiente informaţii pentru a putea exclude definitiv orice pericol de infectare a unei gazde umane.

Anul trecut acelaşi grup de cercetători a identificat un organism viral din familia A, H17N10, la liliecii fructivori din Guatemala.

Deocamdată nu se cunosc virusuri gripale de la lilieci care să fi infectat oameni, însă liliecii sunt purtători ai unor altor tipuri de agenţi patogeni care pot ajunge la oameni, aşa cum este patogenul care declanşează SARS (Severe Acute Respiratory Sindrome).

De asemenea, liliecii sunt gazdele perfecte în care diferite virusuri pot suferi mutaţii genetice. Acest studiu a identificat un nivel ridicat de diversitate genetică în rândul tulpinilor virale recoltate de la lilieci, ceea ce indică faptul că virusurile evoluează în organismul liliecilor de foarte mult timp.

Cercetătorii au identificat noul virus după ce au testat 114 lilieci din Peru. Un exemplar de liliac din specia Artibeus planirostris a fost identificat cu virusul H18N11. Testele de sânge ale altor lilieci au indicat faptul că şi aceştia au fost infectaţi la un moment dat cu H18N11 (aveau anticorpi deja existenţi împotriva acestui virus). (Agerpres)

Comentarii