Un ONG din Cluj cere autostradă între Paşcani şi Ploieşti. Ruta este aglomerată

vineri, 18 martie 2016, 19:03
2 MIN
 Un ONG din Cluj cere autostradă între Paşcani şi Ploieşti. Ruta este aglomerată

O organizaţie neguvernamentală cu sediul în Cluj solicită auto­rităţilor centrale să construiască în Moldova o autostradă spre Mun­tenia, şi nu un drum expres.

Asociaţia „Pro Infrastructura“ a adresat ieri o scrisoare deschisă şefilor din Ministerul Transpor­turilor în care au adus argumente în favoarea unei autostrăzi pe ruta Ploieşti – Buzău – Bacău – Târgu Frumos / Paşcani. Organizaţia arată în scrisoare că actualul flux de vehicule impune deja autostradă pe acest traseu, şi nu drum expres, aşa cum este prevăzut în Master Planul General de Transport (MPGT), su­bliniind că ruta se numără „printre cele mai aglomerate din ţară“.

„Fluxul de trafic pe acest segment extrem de important necesită alegerea autostrăzii ca soluţie pentru creşterea vitezei de deplasare, îmbunătăţirea semnificativă a siguranţei rutiere şi asigurarea, aşa cum este logic şi normal, a conexiunii dintre Moldova şi Muntenia la nivel de autostradă“, se precizează în scrisoarea asociaţiei.

În schimb, organizaţia afirmă că „ilo­gic şi ciudat“ este stabilirea unei le­gături în regim de autostradă între Braşov şi Bacău. Reprezentanţii asociaţiei spun că diferenţa de cost între un drum expres Ploieşti – Paşcani şi o autostradă pe acest tra­seu este mică.

„Din analizele noastre, credem că o autostradă pe acest traseu ar fi cu 10-15% mai scumpă faţă de un drum expres, însă beneficiile aduse de auto­stradă depăşesc clar aceste costuri!“, se precizează în scrisoare.

„Pro Infrastructura“ a adăugat că este „o lipsă de viziune şi logică“ să nu existe o autostradă care să lege Moldova de Muntenia, între Iaşi şi Bucureşti.

„Oricine poate observa că o regiune ca Moldova are nevoie ca de aer de investiţii masive în infrastructură pentru a se dezvolta şi trebuie conectată cu reţeaua de autostrăzi din Muntenia (şi mai departe Dobrogea), nu doar spre vest (Transilvania). Nu doar traficul o impune, ci şi raţionamentul economic. Noi credem că nu este normal ca această conexiune dintre Moldova şi Muntenia să fie doar la nivel de drum expres“, se mai arată în scrisoare.

În prezent, în MPGT, este prevăzută o singură autostradă în Moldova, care leagă Iaşul de Târgu Mureş, dar această rută ar urma să fie gata la orizontul anului 2030.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii