Un spărgător din jaful de la Altex a fost băgat după gratii. Marfa nu a fost găsită

miercuri, 16 decembrie 2015, 02:58
4 MIN
 Un spărgător din jaful de la Altex a fost băgat după gratii. Marfa nu a fost găsită

Unul dintre hoţii care au dat lovitura spărgând magazinul Altex din Complexul Era a fost prins de poliţişti. Acesta era căutat de câteva zile, iar luni la amiază a fost găsit şi reţinut de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale sprijiniţi de “mascaţii” de la Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS). 

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 29 de ani, din comuna Scopoşeni, Ion Dan Trăistiuţă. Acesta a fost reţinut luni seara pentru 24 de ore, iar ieri a fost prezentat instanţei care a decis arestarea lui pentru 30 de zile. “La data de 14 decembrie, poliţiştii au identificat şi adus la audieri un bărbat în vârstă de 29 de ani, din comuna Horleşti, bănuit de sustragerea, împreună cu o altă persoană, în noaptea de 3 spre 4 decembrie, a peste 250 de laptop-uri şi telefoane mobile. În urma probatoriului administrat, faţă de bărbat a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar la data de 15 decembrie a fost dispusă arestarea pentru 30 de zile. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a bărbatului, pentru identificarea celeilalte persoane care ar fi participat la comiterea faptei şi recuperarea prejudiciului”, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei.

Culisele acestei arestări făcute de poliţişti şi procurori este ţinută la secret de anchetatori, cel mai probabil pentru a-l prinde şi pe celălalt hoţ implicat în spargere. Din primele informaţii, poliţiştii nu au găsit marfa furată şi nici nu a fost dezvăluit locul unde a fost prins Trăistiuţă.  

Ion Dan Trăistiuţă are domiciliul înscris în cartea de identitate în satul Scopoşeni, comuna Horleşti. Însă acesta locuieşte efectiv în Leţcani, la o sută de metri de drumul european, spre Horleşti. Acesta şi-a închiriat o casă de la un localnic, un anume Florea, în urmă cu jumătate de ani, iar aici şi-a deschis un magazin cu haine second hand. Un tanar din incinta unui bar deschis vizavi de locul unde locuieşte Trăistiuţă a spus că cel acuzat de furt dispăruse de câteva zile de acasă.

“Ştim că a dispărut de duminică sau ceva de genul ăsta. Poliţia era pe urmele lui. Nu ştim pentru ce. Se mai ocupa cu furturi prin sat. Locuia de vreo jumătate de an acolo, împreună cu soţia şi cele două fetiţe pe care le are. A venit poliţia cu mascaţii şi i-au controlat casa, dar nu au stat prea mult”, a ridicat din tanarul din bar.

În satul natal, Scopoşeni, vecinii au spus despre el că era liniştit, în general. “Ionuţ locuieşte în Leţcani, este căsătorit acolo. Are un frate care locuieşte cu mama lui. În urmă cu două zile au fost poliţiştii la el acasă, au stat jumătate de oră, apoi au plecat. Nu am văzut să plece cu ceva de acolo”, a spus o tânără, vecină cu cel arestat. Cazul spargerii magazinului Altex din Complexul Era s-a dovedit a fi dificil pentru poliţişti.

Criminaliştii nu au găsit amprente deoarece hoţii au purtat mănuşi. Hoţii au urcat pe acoperiş cu ajutorul unei scări metalice cărate de ei, de la maşină până în spatele clădirii. Odată urcaţi, ei au tras scara pe acoperiş, pentru a nu fi observată de paznici. De asemenea, cei de la magazinul Altex au transmis poliţiştilor lista cu laptop-urile şi telefoanele furate, şi este vorba despre un prejudiciu de 650.000 lei.

Zilele trecute, poliţiştii au chemat la audieri toţi paznicii unităţii, pentru a-i interoga în privinţa furtului pentru a fi depistată o eventuală “sursă” din interiorul complexului care ar fi furnizat hoţilor pontul. Ajunşi pe acoperişul complexului, hoţii au tăiat o coală de metal din peretele exterior al imobilului. Camerele de supraveghere ale complexului au surprins doar două siluete în întuneric.

Poliţiştiii suspectează că hoţii au venit cu un autoturism pe uliţele din satul Găureni, comuna Miroslava, apoi au parcurs un drum care „taie” şesul Bahlui, până la câteva sute de metri, în spatele Complexului Era. De aici au mers pe jos, cu sculele după ei, până în apropiere. Gardul a fost găsit găurit în mai multe locuri. De aici şi până la clădirea unde se face aprovizionarea Altex sunt aproximativ 50 de metri. După ce au tăiat coala de tablă, ei au aruncat în interior o sfoară. Unul dintre hoţi a coborât pe sfoară direct în interiorul magazinului.

Pe pereţi, criminaliştii au fofografiat urmele de cauciuc lăsate de hoţ, pe perete, la coborâre, cât şi la urcare. Anchetatorii cred că, timp de câteva ore, cel de jos a legat cutiile cu laptop-uri şi telefoane de frânghie, iar cel de sus le-a tras pe acoperiş. De acolo, aceştia, cel mai probabil, le-au cărat până la maşină, peste câmp, în mai multe drumuri.

CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV Jaf de miliarde la Altex cu o sfoară și o dubiță. S-a furat numai marfă de lux

 

Comentarii