De Sănătate

Punem punctul pe știi

VEȘTI BUNE: Copiii şi tinerii cu diabet de tip I au dreptul la însoţitor până la 18 ani

marți, 17 ianuarie 2017, 02:57
4 MIN
 VEȘTI BUNE: Copiii şi tinerii cu diabet de tip I au dreptul la însoţitor până la 18 ani

„Până acum era doar până la vârsta de şapte ani valabil, însă asta ar fi însemnat că un copil care are 10 sau 12 ani îşi poate calcula singur mâncarea sau că îşi poate controla singur glicemiile, ceea ce nu este posibil“, arată tatăl unui copil insulinodependent.

Părinţii copiilor bolnavi de diabet zaharat insulinodependent de tip I pot răsufla uşuraţi, după ce recent a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul nr. 1306/ 1883/ 2016, prin care au fost aprobate noile criterii de încadrare a copiilor în grad de handicap.

Iniţial, în luna septembrie a anului trecut, existau discuţii ca ordinul nr. 725 din octombrie 2002, privind criteriile pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru copii, să fie completat de un proiect de modificare emis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, în cadrul acestuia fiind modificate criteriile medicale pe baza cărora copiii pot primi indemnizaţia.

Concret, dintr-o listă stabilită de oficialii celor două ministere, copiii bolnavi de diabet trebuiau să îndeplinească minimum un criteriu, fiind vorba însă despre criterii care se întâlnesc la adulţi sau reprezintă complicaţii majore care apar după mai mulţi ani de la instalarea bolii. Printre acestea se numărau cetoacidoza, complicaţie severă a diabetului care pune viaţa copilului în pericol, şi care presupune cel puţin două internări pe an, să prezinte hipoglicemie severă mai mult de două episoade pe săptămână sau două spita­lizări pe an sau boală cronică de rinichi.

„Spre surprinderea noastră, au fost luate deciziile care trebuie, adică fiecare copil până la 18 ani, diagnosticat cu diabet zaharat insulinodependent are dreptul la un însoţitor, aşa cum este şi normal. Până acum era doar până la vârsta de şapte ani valabil, însă asta ar fi însemnat că un copil care are 10 sau 12 ani, îşi poate calcula singur mâncarea sau că îşi poate controla singur glicemiile, ceea ce nu este posibil. De acum, sperăm noi că până la 18 ani vor fi protejaţi, adică au o şansă în plus să ducă o viaţă normală“, a precizat Alexandru Cantea, tatăl unui copil de în vârstă de doi ani, care în luna aprilie a anului trecut a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip I, insulinodependent.

Astfel, toţi copiii care suferă de această afecţiune vor primi până la împlinirea vârstei de 18 ani „o alocaţie lunară de 200 de lei la care se adaugă la celelalte drepturi prevăzute de lege“.

Părinţii s-au mobilizat şi şi-au spus nemulţumirile

Situaţia absurdă a fost sesizată şi în „Ziarul de Iaşi“ în luna octombrie în articolul „Părinţi disperaţi! Copiii bolnavi de diabet vor rămâne fără niciun ajutor de la stat“ când mai mulţi părinţi ieşeni, dar şi din alte zone ale ţării, erau nemulţumiţi de aceste modificări, deoa­rece dacă s-ar fi aprobat în forma propusă, pe lângă faptul că părinţii nu ar mai fi primit acea indemnizaţie de asistent personal, care le permite să renunţe la serviciu pentru a putea avea grijă de copil, le-ar fi fost pusă şi viaţa celor mici în pericol dacă ar fi împlinit acele criterii. 

Unul dintre părinţii care a sesizat această situaţie a fost şi Horaţiu Mu­raru, părinte al unui băieţel diagnosticat încă de la 2 ani şi 11 luni cu diabet zaharat tip I insulinodependent şi care a făcut demersuri pentru modificarea acestui proiect încă de când a fost propus spre dezbatere publică.

„Mă bucur că s-a rezolvat, nu era deloc bine să rămână aşa cum se discutase iniţial. În această formă a legii s-au schimbat multe lucruri în bine, pe lângă faptul că nu mai sunt criterii de vârstă, sunt şi multe altele în avantajul copiilor şi familiilor acestora“, a precizat acesta.

O altă noutate este faptul că certificatul de încadrare în grad de handicap va avea o valabilitate de maximum 24 de luni, comparativ cu şase sau 12 luni cum era până acum. 

La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi se află în evidenţe peste 250 de copii din toată Moldova care suferă de diabet, în fiecare an, numărul lor fiind în creştere, iar vârstele la care se depistează afecţiunea, tot mai mici.

Comentarii