VIDEO Simona Halep vs Maria Sharapova – Cele mai spectaculoase loviturile ale finalei feminine de la Roland Garros

sâmbătă, 07 iunie 2014, 14:30
10 MIN

Simona Halep si Maria Sharapova au oferit un meci superb pe "Philippe Chatrier", finala de la Roland Garros fiind cea mai spectaculoasa din ultimii 13 ani. Meciul s-a intins pe durata a trei ore si doua minute (a doua cea mai lunga din istorie). Sportiva din Rusia s-a impus in trei seturi, scor 6-4, 6-7(5), 6-4.

A fost pentru prima oara, din 2001, cand finala feminina a French Open s-a disputat in trei seturi.

Simona Halep va urca pe locul 3 in clasamentul WTA, dupa americanca Serena Williams si chinezoaica Na Li.

In urma performantei de la Roland Garros, Halep va primi 1300 de puncte WTA si un cec in valoare de 825.000 de euro. (Hotnews.ro)

––-

Simona Halep a explicat de ce a plâns după meciul cu Sharapova. Jucătoarea Simona Halep a declarat, sâmbătă, că a plâns în primele minute de după finala de la Roland Garros, pierdută în faţa Mariei Sharapova, deoarece ar fi vrut să profite de faptul că era pentru prima dată în ultimul act al unui turneu de Grans Slam.

"Am plâns în primele minute de după meci, după care mi-a revenit zâmbetul pe buze. Aş fi vrut să profit de moment. Era prima mea finală de Grand Slam. Am făcut tot ce puteam, practicând un joc de nivel foarte înalt. Sunt mândră de aceste două săptămâni, care au fost incredibile. Nu voi uita niciodată acest meci. Atmosfera a fost extraordinară, mulţi fani români au venit la meci să mă încurajeze", a spus Halep.

Simona Halep a precizat că a încercat de la începutul meciului să fie relaxată şi să pună presiune pe parcursul jocului, dar Sharapova este foarte puternică psihic. "Îmi spuneam că este fantastic că am ajuns până aici. Am început bine. Tactica mea era bună. Am deschis bine unghiurile lovind mingea puternic. Însă Maria a făcut ceea ce ştie cel mai bine: să lovească mingea extrem de puternic. S-a şi mişcat bine. Am încercat să pun presiune, dar este foarte puternică mental, o mare campioană, experimentată, care a câştigat deja mai multe finale de Grand Slam. Va trebui să muncesc mai mult. Totuşi, pentru mine a fost un turneu extraordinar, la care am conştientizat faptul că pot juca la un nivel foarte înalt", a adăugat sportiva română.

Site-ul oficial al turneului de la Roland Garros a scris, imediat după finala dintre Halep şi Şarapova, că românca a plâns la marginea terenului, în timp ce publicul îi scanda numele. "A avut o prestaţie extraordinar de curajoasă astăzi, în prima sa finală de Grand Slam. Ea se va întoarce aici şi momentul ei va veni", a menţionat rolandgarros.com. (Mediafax)

––

Simona Halep a fost invinsa in finala competitiei de Maria Sharapova. Meciul de pe Philippe Chatrier a fost unul spectaculos, cu accente dramatice pe alocuri. A fost 6-4, 6-7(5) si 6-4 pentru jucatoarea din Rusia, dupa trei ore si doua minute de joc. Maria Sharapova a declarat că a fost cea mai dificilă finală de Grand Slam pe care a disputat-o şi că Simona Halep a jucat incredibil şi o respectă pentru prestaţia ei.

In urma performantei de la Roland Garros, Halep va primi 1300 de puncte WTA si un cec in valoare de 825.000 de euro.

Simona Halep va urca pe locul trei in ierarhia WTA incepand de saptamana viitoare.

Ultima jucatoare din Romania care a ajuns in finala unui turneu de Grand Slam a fost Virginia Ruzici: in 1980, tot la Roland Garros.

LIVE TEXTUL MECIULUI

Sharapova a servit perfect, nu i-a dat nicio sansa Simonei si a castigat game-ul la zero. 6-4 pentru Maria, jucatoarea din Rusia castigand pentru a doua oara turneul de la Paris.

Sharapova reuşeşte un break important, scor 5-4 pentru rusoaică şi tot ea urmează la serviciu.

Sharapova pierde pe serviciul ei, scor 4-4.

Halep îşi câştigă şi ea serviciul, apropiindu-se din nou de Sharapova, scor 3-4. Setul trei durează deja de 40 de minute. În total, au trecut două ore şi 47 de minute de la debutul partidei.

Game câştigat rapid de rusoaică pe serviciul ei.

Halep îşi pierde din nou serviciul, scor 3-2 pentru Sharapova în setul decisiv.

Un nou game disputat de cele două jucătoare, pe serviciul rusoaicei. Sharapova câştigă.

Halep a preluat conducerea în setul decisiv.

Break şi pentru Halep, scor 1-1, după numeroase greşeli ale rusoaicei.

Rusoaica face break, scor 1-0 în setul trei.

Halep câştigă setul doi, după tie-break scor 7-5. Meciul se va decide în setul decisiv.

Urmează tie-break-ul.

Halep îşi pierde serviciul într-un moment decisiv, scor 6-6.

Setul doi este la fel de disputat ca primul, cele două jucând deja de 60 de minute.

Halep reuşeşte un nou break, scor 6-5 pentru româncă şi urmează la serviciu.

După un game Sharapova egalează scorul 5-5, reuşind un break.

Halep câştigă breakul pentru care a muncit foarte mult, scor 5-4 pentru româncă.

După un game disputat, Halep egalează în setul secund, scor 4-4.

Sharapova îşi câştigă şi ea serviciul, scor 3-4.

Halep îşi câştigă serviciul, scor 3-3.

În ciuda unor greşeli la serviciu, Sharapova îşi adjudecă acest game, scor 3-2 pentru rusoaică.

Game important pentru Simona: a avut 40-0, dar Maria a revenit in joc. Halep a returnat aproape miraculos doua mingi si a castigat pana la urma punctul (2-2).

Halep reuşeşte un break important pentru moralul ei în acest set doi, scor 1-2.

Simona îşi cedează din nou serviciul, scor 2-0 pentru rusoaică în setul doi.

Setul al doilea a inceput cu Șarapova la serviciu: jocul a fost castigat de Maria fara nicio emotie, la zero.

Şarapova reuşeşte un nou break şi câştigă setul cu 6-4.

Românca revine în joc, reuşind din nou un break, scor 4-5.

Halep pune capat seriei de game-uri castigate de Sharapova, jucatoarea noastra castigand pe propriul serviiciu la zero (5-3).

Simona "scapa" in afara un backhand in lung de linie, iar jocul incepe cu avantaj pentru rusoaica. Halep rateaza o minge relativ usoara din apropierea fileului, iar Sharapova face break-ul (4-2 pentru Maria). Sharapova a castigat deja patru game-uri la rand.

Sharapova isi face avantaj cu lovitura de dreapta, gratie careia intra in teren si poate conduce punctele. Mingea este lovita cu mare putere de Maria, iar Simona nu poate returna intotdeauna. Maria trece pentru prima data in avantaj, 3-2 (dupa ce Halep a ratat o minge de break). Jocul a durat peste noua minute.

Jucătoarea rusă reuşeşte în final break-ul, Simona ratând să se distanţeze (2-2).

Sharapova insista cu lovitura de backhand, iar punctul este castigat superb, in lung de linie. Sportiva din Rusia face insa o dubla greseala la urmatoarea minge. Maria castiga game-ul dupa o minge disputata (2-1).

Maria gaseste un unghi extraordinar dupa o lovitura pe contre pied, insa Simona revine in joc dupa ce a servit bine. Forehandul isi face treaba in coltul terenului, insa game-ul a intrat in ”prelungiri". Halep continua sa serveasca impecabil, iar jocul ii revine (2-0 pentru ea).

Finala a inceput cu Maria Sharapova la serviciu. Primul game al finalei a fost unul echilibrat, in care Simona a incercat sa isi aseze loviturile. A trimis bine cu reverul, dar a fost tradata de o lovitura de forehand. Sharapova a facut o dubla greseala, iar jocul a fost castigat de Halep (primul break al disputei).

––-

Simona Halep şi Maria Sharapova joacă sâmbătă, 7 iunie 2014, ora 16.00, finala Roland Garros. Pentru Simona Halep, este prima finală de Mare Şlem, în timp ce Maria Sharapova a câştigat deja câte un trofeu la cele patru turnee de Mare Şlem – Wimbledon (2004), U.S. Open (2006), Australian Open (2008) şi Roland Garros (2012).
Text aparut in paginile cotidianului Ziarul de Iasi, 7 iunie 2014
De un an de zile, tenisul cunoaşte în România o efervescenţă nemaiîntâlnită de pe vremea marilor jucători Ilie Năstase şi Virginia Ruzici. Şi asta din cauza unei fete scunde din Constanţa, care a înregistrat o ascensiune rapidă, rar întâlnită în sportul alb. A treia sau a patra clasată, acum un an, dintr-un grup de fete promiţătoare, lansate de circuitul din România sub egida lui Ilie Năstase, Simona va ajunge, de luni, pe podiumul clasamentului de simplu WTA şi poate deveni a doua în topul anual "Road to Singapore", în urma căruia se stabilesc participantele la Turneul Campioanelor din acest an. Apogeul carierei sale de până acum va fi în cazul unei victorii din finala de astăzi, cu experimentata, dar de loc vârstnica Maria Şarapova, aflată într-o formă de moment excepţională, în ciuda poziţiei relativ mai slabe în clasament. Chiar dacă Simona a atins prima dată o finală de Grand Slam, ea a fost, totuşi, încoronată la Roland Garros, dar în turneul junioarelor, acum şase ani, după o finală cu o altă româncă, Elena Bogdan. De aici, marea dorinţă a Simonei de a triumfa încă odată într-un loc drag ei, unde a simţit, probabil, prima oară că poate face tenis la nivel înalt.

Argumente pentru Simona

Majoritatea specialiştilor continuă să o crediteze pe Şarapova ca principală favorită a turneului, în ciuda poziţiei superioare a româncei în top. Există şi alte indicii care pledează pentru acest statut în favoarea Simonei noastre. Primul este acela că Simona nu a pierdut niciun set în cele şase meciuri disputate. Din cele 12 seturi, unul singur a fost adjudecat la tie-break şi doar două la 6-4, cel mai frecvent scor fiind 6-2. Maria a avut trei seturi inaugurale pierdute şi în afara antrenamentelor din partidele din tururile I şi III, a avut de muncă pentru toate cele şase victorii. Nu este nevoie să trecem la calcule fiindcă este limpede că Maşa a petrecut mai multe momente în teren decât Simona, însă poate este interesantă o altă aritmetică mai simplă, suma locurilor adversarelor întâlnite de cele două sportive: 318 în faţa Simonei, 342 în faţa Mariei. Nu este o diferenţă prea mare, însă arată puţinilor contestatari că jucătoarea noastră n-a ajuns degeaba acolo. Iar dacă favorite ca Serena, Li Na, Radwanska, Jankovic, Ivanovic şi altele s-au pierdut pe drum, nu e vina Simonei şi nici a Mariei. Lucrul care se vede de la o poştă şi argumentul care rămâne este unul singur: Halep şi Şarapova au fost cele mai bune jucătoare ale French Open şi joacă pe merit finala. Mai este un aspect important: scorul de 3-0 la întâlniiri directe, în favoarea Şarapovei. Două dintre acestea s-au disputat în 2012, înaintea exploziei Halep, iar în ultima, recenta finală de la Madrid, Şarapova s-a impus nu înainte de a pierde cu 1-6 primul set. Simona spune că a învăţat multe de la acea finală pierdută. Mai mult, insinuează cu un ton respectuos, că are ac de cojocul Mariei.. Cert este că toată România va fi astăzi alături de Simona Halep şi aşteaptă o victorie uriaşă în finala de la Roland Garros.

Cele mai bune jucătoare la French Open 2014

Simona Halep (România)

Născută la 27 septembrie 1991 la Constanţa.

Înălţime: 1,68 metri

Poziţia WTA: locul IV (III începând de luni)

Premii: 3.473.404 $

Titluri WTA: 7

Performanţe maxime în Grand Slam: sfert-finalistă la Australian Open, finalistă la Roland Garros în 2014

Drumul spre finală: 6-0, 6-2 cu Alisa Kleibanova (Rusia, 87), 6-2, 6-4 cu Heather Watson (Marea Britanie, 92), 6-3, 6-0 cu Maria-Teresa Toro (Spania, 55), 6-4, 6-3 cu Sloane Stephens (SUA, 19), 6-2, 6-2 cu Svetlana Kuzneţova (Rusia, 28), 6-2, 7-5 cu Andrea Petkovic (Croaţia, 27)

Suprafaţa preferată: zgura.

Antrenor: Wim Fissette (Belgia).

 

Maria Şarapova (Rusia)

Născută la 19 aprilie 1987, Niagan

Înălţime: 1,88 m

Poziţia WTA: locul VIII (lider mondial prima dată în 2005).

Premii: 27.945. 381 $

Titluri WTA: 31.

Performanţe în Grand Slam: victorii la Australian Open (2008), Roland Garros (2012), Wimbledon (2004), US Open (2006).

Drumul spre finală: 6-1, 6-2 cu Ksenia Pervak (Rusia, 156). 7-5, 6-2 cu Ţvetana Pironkova (Bulgaria, 42), 6-0, 6-0 cu Paula Ormaechea (Argentina, 75), 3-6, 6-4, 6-0 cu Samantha Stosur (Australia, 18), 1-6, 7-5, 6-1 cu Garbiñe Muguruza (Spania, 35), 4-6, 7-5, 6-2 cu Eugénie Bouchard (Canada, 16).

Suprafaţa preferată: hard

Antrenor: Sven Groenefeld (Olanda)

Eterna finală: Nadal – Djokovic

Vineri, s-au disputat semifinalele turneului masculin, care au furnizat o nouă finală între titanii "Nole" şi "Rafa". Dacă letonul Gulbis a dat o replică dârză lui Djokovic, prestaţia scoţianului Andy Murray în partida cu Nadal a lăsat de dorit.

Semifinale, simplu masculin: Novak Djokovic (Serbia) – Ernests Gulbis (Letonia) 6-3, 3-6, 6-3, 6-3; Rafael Nadal (Spania) – Andy Murray (Marea Britanie) 6-3, 6-2, 6-1. Finala se va disputa duminică; Semifinale, dublu feminin: Hsieh Su Wei / Peng Shuai (Taiwan / China) -Garbiñe Muguruza / Carla Suarez (Spania) 6-2, 5-7; 6-2; Sara Errani / Roberta Vinci (Italia) – Lucie Hradecka / Michaella Krajicek (Cehia / Olanda) 6-2, 6-1.

 

Comentarii