De Business

Punem punctul pe știi

Vocile angajaților de la Finanțe au fost auzite de Guvern. Măsurile anunțate au picat

marți, 03 noiembrie 2015, 16:01
3 MIN
 Vocile angajaților de la Finanțe au fost auzite de Guvern. Măsurile anunțate au picat

Guvernul a revizuit marţi prevederea aprobată vineri pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte structuri, după ce câteva mii de angajaţi din Finanţe din ţară şi Bucureşti au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, astfel că măsura a fost anulată.

"Prin Ordonanța de Urgență aprobată astăzi (marţi – n.r.), a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 și unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, ANAF, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Executivul a aprobat marţi ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Câteva mii de angajați de la direcțiile de Finanțe din țară și din administrația locală au oprit lucrul, marți dimineață, cerând majorarea salariilor și reclamând că salariile celor din Ministerul de Finanțe și ANAF au crescut printr-o Ordonanță a Guvernului adoptată "pe ascuns".

Ministerul Finanțelor a anunțat vineri că funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută, începând cu 1 noiembrie.

Ministerul a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creștere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Majorarea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015.

Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara că peste 60.000 de angajaţi, în principal ai MFP şi ANAF, vor beneficia de o creştere salarială de peste 60%, după ce Guvernul a inclus în rectificarea bugerată o derogare care nu făcea parte din proiect şi nu a fost discutată cu partenerii sociali.

Alianța Sindicatelor Sed Lex a anunțat marți că angajații din instituțiile fiscale, din primării și din alte unități din administrația locală au declanșat un protest spontan pe termen nelimitat, cerând creșteri salariele similare celor acordate în învățământ și sănătate.

Potrivit reprezentanților Sed Lex, acțiunile de protest au fost declanșate spontan și durata acestora nu poate fi precizată, angajații din administrație publică reclamând faptul că lor nu le-au fost acordate creșteri salariale, în condițiile în care în acest domeniu media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net.

"Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale ș chiar între angajații din cadrul administrației publice (vezi creșterile salariale acordate în învățământ și sănătate, precum și angajaților din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanțelor Publice și ANAF), salariații din domeniul Fiscului, din primării și din alte instituții din administrația publică centrală și locală au declanăat au declanșat acțiuni spontane la nivel național, solicitând în mod expres acordarea de creșteri salariale", au transmis liderii Sed Lex, într-un comunicat.

La Cluj, peste 300 de angajați ai Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj au întrerupt lucrul marți dimineață și s-au adunat în curtea instituției.

Aproximativ 3.000 de angajaţi ai Regionale Finanţelor Publice Ploieşti, care include judeţele Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Ialomiţa, Teleorman, Călăraşi şi Giurgiu, au întrerupt şi ei lucrul şi au ieşit în stradă, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale.

Și la Suceava, activitatea Administraţiei Finanţelor Publice este blocată, după ce angajații au întrerupt lucrul. La Bucureşti, s-au adunat protestatari în faţa Ministerului Finanţelor.

"Oamenii sunt extrem de revoltaţi pentru faptul că guvernanţii găsesc întotdeauna soluţii pentru ei, dar niciodată pentru cei care muncesc efectiv", apreciază liderul Sindicatului Finanţe Prahova Sed Lex, Aurel Fănică.

Mediafax

Comentarii