Joaca fotbal desi nu are un picior

Subtitlu

luni, 19 decembrie 2011, 12:14
5 MIN
 Joaca fotbal desi nu are un picior

A pierdut piciorul tot la fotbal

Viata lui Mihai s-a schimbat radical in urma cu aproximativ sapte ani. Pustiul se afla la acea vreme in Cotnari si juca fotbal cu niste prieteni. La un moment dat a fugit dupa minge in strada si n-a fost atent la masinile care treceau prin zona. Un TIR a dat peste el si baiatul a ajuns in stare grava la spital. Medicii au decis atunci sa-i amputeze piciorul drept. Mihai spune acum ca poate ar fi putut sa-l pastreze daca medicii ar fi avut in acel moment toata aparatura necesara sa-i rezolve leziunile suferite in urma accidentului. A reusit totusi sa se obisnuiasca si cu noua lui situatie, iar acum chiar nu se mai simte cu nimic mai prejos decit colegii sai. „Sint veteran aici in centru, cred ca imi vor face o statuie dupa ce plec. Am ajuns aici pentru ca nu vroiau sa ma primeasca intr-o alta scoala. Ziceau ca s-ar fi luat copiii de mine, ar fi fost rai", povesteste tinarul. Parintii sai sint divortati, iar Mihai mai tine legatura doar cu tatal. Mai are o sora care este casatorita si inca patru frati care stau cu tatal sau. Mihai a invatat sa-si foloseasca infirmitatea in avantajul sau. „La fotbal imi folosesc cirja, mai ales ca joc in aparare. Ma descurc foarte bine, chiar daca nu am un picior, alerg ca toti ceilalti. Mi s-a intimplat sa si rup cirja pe terenul de fotbal. Cred ca mi-ar trebui niste cirje din otel, ca sa nu se mai rupa", spune zimbind baiatul. E multumit de viata din centru si e fericit mai ales datorita faptului ca nu este discriminat din cauza ca nu are un picior. „Mihai este tratat la fel ca toti ceilalti de aici. Oricum, mai bine nu-l faultezi, ca risti sa te lovesti singur in cirja lui. Ce e sigur e ca nu beneficiaza de tratament preferential", spune un coleg. De altfel, sportul l-a ajutat pe Mihai si in ceea ce priveste starea de sanatate. „Ma tine in forma fotbalul, daca stau degeaba anchilozez. Sportul ma ajuta sa ma dezvolt si sa fac muschi. Sa stiti ca noua chiar ne-ar trebui un teren pe care sa putem juca atunci cind avem nevoie. Am putea organiza campionate intre noi chiar. Sigur am cistiga", mai spune Mihai. De aceeasi parere este si seful centrului. „Copiii de aici au nevoie sa faca sport, insa problema mea e ca n-am spatiu fizic pentru asta. Singurul loc in care pot juca fotbal este pe terenul scolii, dar acesta nu poate fi folosit decit in week-end sau dupa-amiaza, cind nu-s elevii scolii acolo. Copiii imi solicita mereu sa joace fotbal, si ma trezesc in imposibilitatea de a-i ajuta", a declarat Lucian Parpauta, seful centrului.

„O campanie interesanta"

Lista donatorilor aduce si astazi nume noi, nume ale unor oameni care au inteles importanta acestui teren de sport promovat de campania „Stadionul copiilor". Firma Conest a contribuit cu 1.500 de lei. „Am citit despre campanie in ziar si mi s-a parut interesanta. Am vizitat centre de plasament si mi s-a parut groaznic pentru ca acei copii n-au nici familii, dar nici conditii sa se dezvolte asa cum ar trebui", a declarat Irinel Tofan, director al Conest. De asemenea, sefa AJOFM Iasi a donat 800 de lei pentru a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament. „Cred ca este o initiativa laudabila, mai ales pentru ca ii implica pe copiii care n-au beneficiat de suportul si dragostea unei familii. Le urez sa se bucure de acel teren si sa faca performante in sportul pe care si l-au ales", a declarat Gabriela Vasilache, sefa AJOFM. Alti 400 de lei au venit si din partea SC Grup Cinci SRL Cadastru. „Apreciez faptul ca se string bani pentru un lucru concret, nu ca si cum s-ar stringe la bugetul local. E de bun augur pentru copii. Felicitari pentru campanie si la cit mai multe proiecte de acest fel, ca Iasul e cam lasat in urma la acest capitol", a declarat Aurelian Manuta, din partea firmei.

„Ziarul de Iasi" te indeamna: Doneaza! Ajuta!

Gabriela Vasilache, sefa AJOFM

1.000 de copii institutionalizati din Iasi au nevoie de 12.000 de euro pentru un teren de sport pe care nu il au, unde sa simta competitia, pasiunea, fair-play-ul. Cei care vor sa-i ajute pe copii pot face donatii in lei in contul RO07TREZ4065007XXX000512, codul SWIFT este TREZROBU, adresa fiind str. Anastasie Panu nr. 25. De asemenea, pentru donatii in euro se poate folosi contul RO32RNCB017503360643004, cod SWIFT este RNCBROBU, adresa filialei Iasi a BCR fiind str. Palat nr.11. De asemenea, se pot face donatii in echipamente sau alte materiale necesare construirii acestui teren de sport. Donatiile se pot face si la casieria DGASPC, strada Vasile Lupu nr. 57A.

Lista donatorilor:

– 1.000 de lei – deputatul Petru Movila

– 1.500 de lei – Constantin Adascalitei, vicepresedintele CJ Iasi

– 2.500 de lei – Doru Tompea, presedintele Fundatiei Academice „Petre Andrei"

– 500 de lei – senatorul Dumitru Oprea

– 1.000 de lei – Gerard Jitareanu, rectorul USAMV

– 2.000 de lei – omul de afaceri Gabriel Mardarasevici

– 6.000 de lei – Directia Judeteana de Tineret si Sport, in echipamente sportive

– 400 de lei – Ciprian Paraschiv, coordonator regional DTS

– 4.000 de lei – SC Farmabiomed SRL, in plase de protectie

– 1.000 de lei – deputatul Cristina Dobre

– 500 de lei – Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi

– 1.000 de lei – Asociatia parintilor si elevilor de la Colegiul „Costache Negruzzi"

– 500 de lei – Camelia Gavrila, director al Colegiului „Costache Negruzzi"

– 1.000 de lei – Fiterman Pharma

– 1.000 de lei – Arcadia – spitale si centre medicale

– 100 de lei – Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon"

– 1.000 de lei – Mihaela Popa, senator PDL

– 10.000 de lei – Maricel Popa, patron Grup Omega-Tehnoton, in materiale de constructie

– 100 de euro – Radu Ionel Ursanu, director Directia Regionala de Posta Nord-Est

– 150 de lei – dr. Mihnea Hurmuzache, seful Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului de Boli Infectioase

– 4.100 de lei – echipa manageriala a companiei Antibiotice

– 1.000 de lei – prof.dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii "Cuza Voda"

– 500 de lei – prof.dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF

– 1.700 de lei – echipa de volei Penicilina Iasi: Catalin Stirbu, antrenor principal, Puni Rares, antrenor secund, Tatiana Popa, capitan de echipa, Cristina Lungu, jucatoare, Alina Melinte, jucatoare, Mihaela Stanga, jucatoare, Andra Stresina, jucatoare

– 1.500 de lei – Gabriel Surdu, om de afaceri

– 1.500 de lei – firma Conest

– 800 de lei – Gabriela Vasilache, sefa AJOFM

– 400 de lei – SC Grup Cinci SRL Cadastru.

Comentarii