De Business

Punem punctul pe știi

Antenele GSM, pericol public?

joi, 02 iunie 2011, 19:28
3 MIN
 Antenele GSM, pericol public?

 Anuntul Organizatie Mondiale a Sanatatii (OMS) ca telefoanele mobile pot conduce la aparitia cancerului ii nelinisteste pe iesenii care au pe blocuri antene GSM. In municipiu sint montate astfel de instalatii pe principalele cladiri turn. Reporterii “Ziarului de Iasi” au stat de vorba cu persoane care locuiesc la ultimele etaje in aceste imobile. Ei spun in cor ca au dureri de cap continue sau se pling ca le-au aparut diverse pete pe corp. Majoritatea cred ca problemele lor sint cauzate de antene. Unii au facut demersuri pentru demontarea lor, dar fiindca locatariii de la etajele inferioare s-au opus nu au reusit sa-si puna planurile in practica.

“Zici ca am baut toata noaptea”

Georgeta Chilcos locuieste la etajul 10 intr-un bloc turn din Podu Ros situat linga supermarketul Mercur Mery. Cladirea are doua antene principale si alte citeva mai mici pe linga. Cind reporterii au intrebat-o daca se simte afectata intr-un fel sau altul de antenele de pe imobil femeia ne-a aratat miinile. Pe aproximativ 80% din suprafata lor pielea avea o culoare diferita. „De la radiatii. Mi-au aparut acum cinci ani”, ne-a lamurit Georgeta Chilcos. Ea a mai explicat ca este prinsa ca intr-un fel de capcana. “Am dureri continue de cap. Au un zgomot, un fel de biziit, care te innebuneste. Nimeni de la acest etaj nu este de acord cu ele, dar nu avem ce face. Asociatia a permis“, ne-a spus doamna Chilcos. Vecina sa de palier Maria Mihociu a suferit o operatie pe creier. „Acum sase ani am fost operata din cauza ca aveam dureri mari de cap si mi s-a fisurat un vas. Si acum am dureri si dimineata ma trezesc de zici ca am baut toata noaptea. Am chemat specialisti sa masoare nivelul de radiatii, dar au spus ca parametrii sint normali. Se stie ca sint daunatoare, dar ne place sa ne facem rau cu mina noastra“, a precizat ieseanca de 65 de ani care este pensionara. Cele doua femeii au sustinut ca problemele lor de sanatate au aparut dupa montarea antelor de cladirile in care locuiesc.

“Se imbogatesc pe viata noastra”

In Copou, la blocul B1 de pe strada Titu Maiorescu numarul 2, l-am intilnit la intrarea in scara pe Cristian F.. Barbatul este in virsta de 54 de ani. El ne-a marturisit ca intr-o zi o sa dea foc la antenele montate pe cladirea in care locuieste. „Este ceva de speriat! Nici nu stiu cum sa va explic. Ajung acasa si parca ma iau toti nervii. E un vuiet continuu si aerul este mai greu. Am cautat sa ma mut, dar nu am reusit sa-mi conving sotia. Amindoi avem dureri de cap. Am sa ma urc intr-o noapte si le dau foc! Ei se imbogatesc pe viata noastra. Oi fi eu nebun, dar sintem toti domne’ de la ultimele etaje?“, s-a descarcat ieseanul. Asociatiile care au acceptat montarea antenelor au primit sume consistente, iar locuitorii de la ultimele etaje beneficiaza de anumite gratuitati. La etajul 9 din blocul cu 10 nivele am gasit-o acasa pe Elena Antohi de 63 de ani. „Sintem impotriva acestor antene si am incercat sa reziliem contractul cu societatile de telefonie mobila, dar nu am obtinut acordul celor de pe scara. Ei se bucura de banii primiti de asociatie sub forma de chirie, mai scad din cheltuielile de intretinere. Am dureri de cap de foarte multa vreme si cu siguranta exista o legatura cu aceste antene. Si ultimele cercetari spun ca sint un pericol pentru sanatatea omului dar aceste companii sint mult mai puternice decit specialistii in domeniu“, a precizat doamna Antohi.

Un raport incendiar

Intr-un raport dat publicarii marti, OSM aseaza telefoanele mobile în categoria „pericolului cancerigen“, spunind ca sint la fel de daunatoare ca si plumbul, cloroformul sau gazele de esapament. Raportul agentiei citeaza o cercetare din anul 2004 care arata ca la persoanele care vorbesc 30 de minute pe zi la mobil, timp de 10 ani, exista un risc cu 40% mai mare de-a se imbolnavi de cancer nevindecabil. O echipa de 31 de cercetatori din 14 tari au analizat mai multe studii legate de siguranta folosirii mobilelor si au ajuns la concluzia ca exista suficiente dovezi incit sa considere expunerea oamenilor la radiatiile emise de terminalele GSM posibil cancerigena. Pe linga acest aspect cercetatorii au descoperit si o crestere a numarului de tumori cerebrale pentru utilizatorii de mobile insa nu au reusit sa spuna si ce fel de tipuri de cancer sint acestea.

Comentarii