De Business

Punem punctul pe știi

Apocalipsa energetica: riscam sa ramanem fara gaze si caldura in plina iarna. Oricum se vor scumpi

luni, 12 decembrie 2011, 08:40
5 MIN
 Apocalipsa energetica: riscam sa ramanem fara gaze si caldura in plina iarna. Oricum se vor scumpi

Romania risca sa ramana fara energie in aceasta iarna iar daca acest lucru nu se va intampla, oricum 2012 vine cu facturi marite la electricitate si gaze. Motivele crizei iminente sunt multiple dar cel principal este seceta cumplita care a pus stapanire pe Romania in a doua jumatate a acestui an. Hidroelectrica, cel mai mare si mai ieftin producator de electricitate, a ramas fara apa si nu a mai putut sa -si onoreze obligatiile catre operatorii din piata. Pentru a compensa cantitatea de energie lipsa din piata termocentralele au inceput sa lucreze la capacitate  maxima inca din vara consumand gaz si carbune. In plus, operatorii din piata nu prea s-au mai grabit sa faca importuri asa ca piata a ajuns, acum, sa stea in depozitele inmagazinate in decursul anului care s-au golit, deja, in proportie de 30% in conditiile in care se anunta inca patru luni reci. Mai mult, in aceasta luna intra in functiune si termocentrala Petrom de 860 MW care va consuma 4 milioane mc de gaze pe zi ca sa produca electricitate accentuand penuria de gaz de pe piata. Pentru ca tabloul sa fie complet Dunarea este la cote atat de joase – 1.700 mc/s incat barjele cu carbune pentru termocentrale raman blocate in senal iar centrala nucleara de la Cernavoda este in pericol sa se opreasca.

„Sa dea Dumnezeu sa nu avem o iarna grea pentru ca ne paste pericolul sa ramanem fara gaze, caldura si poate chiar curent", spune Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia sistemul de transport si distributie de gaze este, in prezent, depasit existand probleme foarte mari in a se asigura furnizarea de gaze catre consumatori. „Avem seceta care a facut transferul de pe hidro pe termo folosind gaz si carbune, avem blocaj financiar la nivelul operatorilor care au inceput anul cu 400 de dolari gazul rusesc si-l termina cu 545 de dolari fara ca aceste costuri suplimentare de import sa le fie recunoscute, avem cantitati de gaze scoase din depozite mai mari decat planificate. La sfarsitul lunii ianuarie vom mai putea scoate cate 11 milioane mc/zi din depozite in loc de 20-24 de milioane cat ar fi uzual pentru acea perioada", face radiografia crizei din energie Iancu. La aceasta data, din depozitele Romgaz s-au scos 28% din gaze, a precizat Bogdan Jipa, seful directiei Depozitare Gaze al companiei mediesene.  

Scepticismul furnizorilor de a mai importa gaze din Rusia a fost explicat de Raluca Vlasceanu, directorul Asociatiei Companiilor de Utilitati din Romania. „ Anul trecut operatorii au adus gaze din import avand promisiunea autoritatilor ca le vor fi recunoscute costurile, ceea ce nu s-a intamplat. Au pierdut multi bani mai ales ca rusii vor 80% plata inainte. Anul acesta, nu prea au mai vrut sa repete scenariul asa ca importurile au fost mult mai putine. Din aceasta cauza, Bucurestiul era sa ramana fara gaze in urma cu doua saptamani, cand presiunea scazuse la 2 bari, de la 6 cat e normal", a afirmat Vlasceanu.

O sursa guvernamentala a prezentat, pentru MONEY.RO, situatia de acum din gaze. „S-au inghesuit toti sa importe de la unguri prin Arad-Szeged, pentru ca e ceva mai ieftin si au ramas la cote joase importurile din Rusia. E si o problema de echilibrare a sistemului pentru ca , daca nu tragi gaze din depozit, la momentul potrivit, risti sa ramai fara ele exact cand e cel mai frig iar presiunea poate ajunge atat de scazuta incat sa nu urce gazele pana la beneficiar. Una peste alta mai intra si termocentrala Petrom in functiune(cea de pe platforma Petrobrazi – n.r.) si consuma si ea gaze. S-ar putea sa avem mari probleme", au spus sursele citate.

Ca si cum nu ar fi indeajuns, peste criza gazului se suprapune si una a carbunelui. Complexurile energetice din Oltenia merg la capacitate maxima de trei luni, de cand Hidroelectrica a fost nevoita sa diminueze drastic productia de electricitate pentru ca n-a mai avut apa. In consecinta, complexurile au trebuit sa compenseze cantitatea de energie lipsa de pe piata producand din plin, cu un consum de carbune mult peste cel obisnuit. Practic, au produs ca in plina iarna golind rezervele de carbune asa ca, in prezent, trebuie achizitionate cantitati mult mai mari de pacura si titei decat de obicei, au mai spus sursele citate. Directorul Rovinari, Tiberiu Trotea, a admis ca lucreaza turat la maximum de mai multe luni, insa spune ca nu are probleme cu aprovizionarea cu carbune. „Pe noi ne bucura ca lucram la maxim. Avem minele proprii, nu-i problema, se scoate carbune 6 zile din 7, muncim si 7 din 7 daca e nevoie. Important e ca ne sporim veniturile", a precizat, pentru oficialul citat.

Titeiul si pacura sunt produse mult mai scumpe decat carbunele, incat este de asteptat ca termoficarea sa fie mai scumpa ca anul trecut. Nu numai termoficarea, insa. Hidroelectrica a cerut ANRE sa le permita o crestere a tarifelor la energie de pana la 50% ceea ce s-ar transpune intr-o crestere a tarifului la consumatori de circa 13% de la 1 ianuarie. Deputatul Iulian Iancu apreciaza ca scumpirea curentului va fi intre 4,5 si 6% iar de la 1 aprilie va urma si o scumpire a gazului pentru ca operatorii au costuri nerecunoscute de mai mult de un an iar pretul gazului de import a urcat cu 40% in ultimul an. Agentia de Reglementare a permis scumpirea cu 25% a gazului doar pentru consumatorii non-casnici in ultimele sase luni in timp ce pentru gospodarii tariful la gaze este inghetat pana la 1 aprilie 2012.

Ce-ar fi de facut pentru ca Romania sa evite un colaps energetic?  „Situatia din gaze sa fie bine reglementata pentru ca acum gazele sunt stat in stat la Ministerul Economiei prin vointa unor baieti de bine. Apoi, trebuie sa se achizitioneze de pe acum pacura si titeiul necesare pentru incalzire ca sa nu platim cel mai mare pret cand va fi frigul cel mai mare", au precizat sursele guvernamentale citate. Implicarea directa a statului nu se poate face, insa, pentru ca institutiile internationale ne obliga sa lasam piata sa se autoregleze. Alexandru Sandulescu, director Politici Energetice in Ministerul Economiei, exprima frustrarea statului in aceasta privinta. " Spuneti sa luam masuri, sa facem, sa dregem dar  Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana ne spun sa luam mana de pe companiile de stat, sa nu ne implicam. Asa ca putem face doar recomandari inclusiv prin Comandamentul de Iarna", spune Sandulescu.

Cu toate ca tabloul din piata energiei pare sumbru, totusi oficialii de stat spun ca n-ar trebui sa existe probleme majore in aceasta iarna. „Populatia nu va ramane fara gaze. Daca temperaturile nu vor cobori foarte jos n-ar trebui sa existe probleme", crede Mihai Ramniceanu, director in cadrul ANRE.

Romania are o capacitate de inmagazinare gaze de 3,1 miliarde de metri cubi in depozite operate de Romgaz si GDF Suez. Inmagazinarea s-a facut potrivit planului pe tot parcursul acestui an. Seceta, temperatura scazuta si problemele din piata gazului au facut ca scoaterea de gaze din subteran sa inceapa mult mai devreme decat in alti ani astfel incat ne ramane doar sa speram ca iarna nu va fi prea geroasa necesitand un consum mare de gaze. Si, in plus, asteptam precipitatiile ca sa se refaca rezerva de ape din lacuri. (Realitatea.net)

Comentarii