De Business

Punem punctul pe știi

Bancile din Europa de est raman orfane. Ce se va intampla

marți, 25 octombrie 2011, 14:19
2 MIN
 Bancile din Europa de est raman orfane. Ce se va intampla

Intr-o proportie de neegalat, provizioanele creditelor din zona sunt detinute de banci ale caror sedii centrale sunt in alte regiuni, cu precadere in Europa de vest.

Este consecinta unui accident istoric. Economiile est-europene au revenit in piata globala la inceputul anilor ’90. Integrarea lor financiara a fost vazuta ca osolutie pentru toate problemele. ÈA˜i orice alimentare a fluviului de credite a fost incurajata fara rezerve. ÈA˜i la Bruxelles si la Washington.

Cand a venit vremea privatizarii marilor bancilor de stat din ’90, acestea duceau lipsa si de tehnologie si de know-how. Iar bancile din vest le aveau pe amandoua.

Mai mult, li s-a oferit si o oportunitate de extindere externa cu riscuri mici si posibilitatea unor castiguri frumoase.

Avand in fata un teritoriu virgin, bancile mama din vest au pompat masiv lichiditati in subsidiarele estice, permitandu-le sa imprumute la costuri mai mici decat ar fi facut-o dupa o finantare pe pietele internationale.

Aproape nimeni nu-si imagina pana in 2008 ca tocmai acele mari banci mama nu vor mai putea face rost de lichiditati.

In vreme ce guvernele din vest s-au grabit sa-si ajute mamutii bancari, cancelariile Uniunii au realizat, spre oroarea lor, ca intr-un mediu in care veniturile bugetare au devenit singurul colac de salvare a institutiilor financiare, sucursalele din estul Europei ar putea deveni rapid orfane.

Asa ca a aparut in 2009 Initiativa de la Viena, patronata de BERD si FMI, unde bancile mama au fost indemnate sa nu-si abandoneze subsidiarele estice.

Dar a fost ceva de moment. Pentru ca din moment ce bancile vestice au intrat din nou in incapacitatea de a se finanta normal, deci au ajuns, din nou, sa nu poata da bani subsidiarelor, a devenit clar ca e nevoie de solutii pe termen lung pentru partea estica.

Bancile internationale au raportat deja reduceri ale expunerilor pe Europa Centrala si de Est, iar ultimele statistici arata ca creditarea in zona a scazut in regiune in trimestrul al doilea din acest an. Dupa ce a scazut si in oprimul trimestru si in 2010 si in 2009.

Asa ca tarile din regiune trebuie sa-si gaseasca singure variante la acest sistem care nu mai functioneaza.

E posibil ca guvernele sa incerce sa cumpere o parte din bancile pe care le-au vandut acum 10 ani. Sau vor vrea sa intareasca institutiile bancare de stat, acolo unde mai sunt. In unele cazuri o vor lua de la zero.

Nu va fi usor. Pentru ca s-au bazat pana acum pe credit de la banci straine si pentru ca au crezut ca pana acum intrau in zona euro si ar fi avut acces la piata unica de capital, multe tari au piete de capital subdezvoltate si deci acces greu la finantare.(Money.ro)

Comentarii