De Business

Punem punctul pe știi

Bancile pregatesc scumpirea creditelor

luni, 20 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Bancile pregatesc scumpirea creditelor

Dupa ce nivelul dobinzilor la creditele in lei atinsese cel mai jos nivel din ultimii zece ani, acum bancherii sint pe cale sa le majoreze din nou. Interventia Bancii Nationale, care a marit dobinda de refinantare, incepe sa isi arate efectele. Mai intii au procedat la marirea bonificatiilor platite pentru economiile populatiei. In prezent, majoritatea bancilor isi fac calculele pentru ca in una-doua saptamini sa treaca la majorarea dobinzilor la imprumuturile in lei cu 1,5 – 2 puncte procentuale.
„In scurt timp vom majora dobinzile la creditele in lei”
Banca Romana pentru Dezvoltare este printre primele banci care va proceda la majorarea nivelului dobinzilor la creditele in lei. „La mijlocul acestei saptamini vom mari dobinzile pe care le acordam la economiile populatiei cu 1-1,5 puncte procentuale. Intr-un timp relativ scurt vom majorara si dobinzile la creditele in lei”, ne-a explicat Eugenia Dascalescu, director Persoane Fizice la sucursala BRD Iasi.
O alta banca care se va adapta la miscarile pietei este Banc Post. „In ceea ce priveste nivelul dobinzilor, politica de creditare a bancii noastre va urmari miscarile inregistrate pe piata de profil. Deocamdata nu majoram dobinzile la creditele in lei, dar este foarte posibil sa asistam la majorarea lor in conditiile in care Banca Nationala cere restringrea volumului de imprumuturi acordate populatiei”, ne-a declarat Constantin Filip, director la sucursala Banc Post Iasi.
Toti ochii stau pe BCR
Tonul maririi dobinzilor la depozitele in lei a fost dat la inceputul lunii de catre Banca Comerciala Romana. Miscarea facuta de catre cea mai mare banca din Romania a fost urmata saptamina trecuta de Raiffeisen Bank, Banca Tiriac, Banca Transilvania, Alpha Bank si Banca Romaneasca. Este de asteptat ca BCR sa faca o miscare similara si in ceea ce priveste dobinzile la credite, iar in scurt timp celelalte banci sa-si alinieze oferta la nivelul impus de liderul pietei bancare. La baza scumpirii creditelor sta decizia BNR luata la inceputul acestei luni, de majorare a dobinzilor la creditele in lei acordate bancilor comerciale pentru refinantarea activitatii curente.
Decizia BNR este motivata la rindul ei de volumul mare de imprumuturi acordat populatiei de la inceputul anului si pina in prezent, nivel care automat conduce in opinia lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la depasirea tintei de inflatie prin marirea consumului.
De ce vrea BNR sa mareasca dobinzile?
Indr-adevar numai la nivelul judetului Iasi volumul total al creditelor a crescut cu aproximativ 30%, de la 3.000 de miliarde de lei in ianurie la 4.000 de miliarde de lei la sfirsitul lui august. In cea mai mare parte, cresterea este determinata de marirea volumului de imprumuturi acordat populatiei pentru creditele de consum.
Marirea cererii populatiei este in genere un lucru pozitiv, numai ca economia romaneasca nu poate sustine acest nivel de consum. In consecinta, s-a apelat la importuri sau la majorarea preturilor. De asemenea, BNR urmareste prin interventia sa cresterea ratei de economisire a populatiei pentru a sustine investitiile.
Pe de alta parte, bancherii considera ca volumul creditelor acordate populatiei este mic in comparatie cu nivelul atins in tarile Uniunii Europene. In acest sens, presedintele Unicredit Romania, Selcuk Saldirak, arata saptamina trecuta ca daca in vest nivelul imprumuturilor acordate populatiei este la 50% din total credite, in Romania acesta atinge numai 20% din total. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii