De Business

Punem punctul pe știi

Catalin Chelu, actionar la Vinia SA?

marți, 24 august 2010, 19:25
3 MIN
 Catalin Chelu, actionar la Vinia SA?

Societatea Vinia SA, unul dintre producatorii de vin locali, are de saptamina trecuta noi proprietari. Compania a fost preluata de catre omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, sustin surse din mediul de afaceri. El este cunoscut ca un important investitor la Bursa, actionar la citeva zeci de firme atit din Galati cit si din Deva, Slatina si Suceava.

Vestea circula in mediul de afaceri

Vestea ca Vinia SA a fost vinduta din nou s-a raspindit repede pe plan local. Dupa ce in vara anului trecut Vasile Babusanu, ce detinea pachetul majoritar la Vinia SA, a cedat o parte dintre actiuni, acesta a redevenit actionar majoritar la finele lunii trecute, potrivit datelor de Registrul Comertului. Lucrurile nu au ramas mult timp asa pentru ca saptamina trecuta Babusanu a renuntat la actiuni. Pretul tranzactiei nu a fost facut inca public.

"Ziarul de Iasi" a incercat sa obtina un punct de vedere oficial atit din partea lui Vasile Babusanu, cit si din partea lui Titi Babusanu, directorul de marketing, dar pina la inchiderea editiei nici unul nu a raspuns la nenumaratele apeluri telefonice.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au fost si la sediul Vinia unde s-au intilnit cu membrii comisiei care realizau inventarul societatii, dar nimeni nu a dorit sa comenteze situatia ivita. "Domnul director este foarte ocupat. Si azi si miine. Abia joi o sa puteti discuta cu el", a fost pozitia secretarei cind reporterii au solicitat sa discute cu Titi Babusanu.

Cu toate ca reprezentantii Vinia SA nu au vrut sa ofere informatii, contactati telefonic, ceilalti jucatori de pe piata vinului stiau despre ce este vorba. "Da, am aflat si eu ca a fost vinduta saptamina trecuta. A cumparat-o Catalin Chelu din Galati, zona Tecuci. Din cite am auzit, si Babusanu, si alti actionari persoane fizice si-au vindut actiunile, astfel ca acum Chelu detine 53% din actiuni", ne-a declarat unul dintre competitorii importanti de pe plan local. "Am aflat acum o saptamina. Cunosteam un baiat care a lucrat acolo. Cum a revenit Babusanu actionar majoritar, cum l-a lasat pe baiat fara obiectul muncii. Persoana respectiva reprezenta fostul actionar majoritar. Chiar ma intrebam de unde a avut Babusanu bani pe timp de criza sa rascumpere actiunile. Acum am inteles cum sta treaba. A avut sursa exterioara, adica investitori care acum preiau societatea", ne-a explicat un om de afaceri cu activitati in domeniul vinurilor.

Scurt istoric cu miscarile din actionariatul Vinia

Vara trecuta, Vinia a fost preluata de catre Liviu Nicolae Jalba, partener de afaceri cu Dan Voiculescu, ce controleaza posturile de televiziune Antena 1, 2, 3, Euforia plus Grupul de firme Grivco. Primul era inscris la Registrul Comertului cu 32,38% dintre actiuni. Datele oficiale au aparut abia in luna octombrie 2009. Alaturi de Jalba mai figura ca actionar la Vinia si CEE Investment Limited, inregistrata in Malta.

"Ziarul de Iasi" a aflat la vremea respectiva ca Jalba este ginerele lui Marinel Burduja, prim vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania. Acesta din urma este un mare pasionat de vinuri, avind in colectia personala 8.500 de sticle de colectie, dupa cum a declarat pentru presa centrala.

Lucrurile s-au schimbat insa luna trecuta. Potrivit Registrul Comertului, ultima modificare in actionariatul firmei a fost inregistrata pe 27 iulie 2010, cind Vasile Babusanu a revenit la conducerea societatii, detinind 49,79% din totalul de actiuni.

Potrivit site-ului Ministerului de Finante, Vinia a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 31 milioane de lei, dar avea datorii totale de 32 milioane de lei si un capital social de numai 17 milioane de lei. Firma detine insa in patrimoniu terenuri de valoare, atit agricole, cit si in intravilanul orasului, mai exact pe Calea Chisinaului.

Cine este Catalin Chelu?

Catalin Chelu este cunoscut ca un important jucator la Bursa detinind casa de brokeraj City Invest Galati si numarindu-se de-a lungul timpului printre actionarii firmelor Celule Electrice, Galgros Galati, Vulturul Comarnic, Comat Galati, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina, Transtec Tecuci, Minexfor Deva, Mecanica Rotes, Altur Slatina, precum si la societatile de investitii financiare SIF Oltenia, SIF1 Banat-Crisana, SIF Transilvania si SIF Muntenia.

Numele lui este legat si de scandalul din jurul firmei Rotes SA Tirgoviste, presa scriind ca de la aceasta societate au fost vindute active in timp ce conturile firmei erau blocate.

Comentarii