De Business

Punem punctul pe știi

Centrul istoric, abandonat

duminică, 14 martie 2010, 20:28
2 MIN
 Centrul istoric, abandonat

Municipalitatea are sanse extrem de mici de a reface zona Cuza Voda cu bani europeni, zona in care acum salasluiesc numeroase familii fara capatii. Asta pentru ca acei ieseni care sint proprietari pe unele imobile din zona au declarat ca doresc sa se faca investitii, dar nu sint de acord sa faca nimic pentru a ajuta proiectul.

Concret, iesenii din zona Cuza Voda nu sint de acord sa vinda Primariei locuintele si nici sa incheie contracte de comodat cu municipalitatea. Nu sint de acord nici cu eliberarea locuintelor pe durata lucrarilor de consolidare. Acestea ar fi cele mai importante concluzii ale sondajului facut de municipalitate.

"Vom merge cu acest studiu la minister. Vom prezenta datele reprezentantilor Comisiei Europene. Vom vedea ce este de facut in continuare. Dupa data de 18 martie, cind va avea loc intilnirea, vom incerca sa organizam o dezbatere cu oamenii care au proprietati pe Cuza Voda pentru a incerca sa le explicam mai bine programul pe care vrem sa il implementam", a declarat Cosmin Coman, seful Directiei de Programe si Servicii pentru Comunitate.

Doar sapte firme din cele 80 care au spatii in zona Cuza Voda au dorit sa completeze chestionarele. In cazul firmelor, sondajul s-a facut pentru intreaga zona cuprinsa intre Piata Unirii si Tirgu Cucu. Pentru locuinte s-au luat doar cele din perimetrul propus pentru proiectul cu fonduri europene, situat intre strazile Vasile Alecsandri si I.C. Bratianu.

Din cele 145 de locuinte s-au putut obtine puncte de vedere de la proprietarii sau chiriasii a 95 de spatii. Un procent de 86% dintre cei care au raspuns au spus ca sint de acord cu reamenajarea zonei, dar 60% sustin ca nu sint dispusi sa plece din locuinte pe durata lucrarilor. Aproape 98% dintre cei chestionati au raspuns ca nu vor sa vinda locuinta Primariei, iar 80% nu ar incheia nici macar un contract de comodat pentru o perioada de zece ani.

Proiectul de regenerare a zonei Cuza Voda este estimat la 20 milioane euro.

Firma Redgraph va trebui sa refaca si sa completeze studiul de fezabilitate comandat de municipalitate. Comisia tehnico-economica care a analizat documentatia a decis ca trebuie un capitol distinct pentru gestionarea problemelor legate de traficul auto si pietonal din arealul propus in proiect, dar si o analiza cost-beneficiu si de impact.

"S-a cerut o clarificare si o detaliere a costurilor estimate. Nu am stabilit inca un termen de predare a noului studiu. Nu vom plati mai multi bani. Firma are un contract de 160.000 lei, din care pina acum s-au platit 50.000 lei", a completat Coman.

Comentarii