De Business

Punem punctul pe știi

Cit costa scoaterea unui teren din circuitul agricol

duminică, 01 august 2004, 23:00
3 MIN
 Cit costa scoaterea unui teren din circuitul agricol

Din ce in ce mai multi ieseni viseaza sa isi schimbe apartamentul cu o casa care sa aiba neaparat si gradina. Cum preturile terenurilor din oras sau in apropiere au luat-o razna, cei mai multi aleg sa-si cumpere terenuri in extravilan. De cele mai multe ori pe acestea nu se pot construi case, din cauza ca sint terenuri agricole si autoritatile nu elibereaza autorizatie de constructie. Solutia in aceste cazuri este scoaterea din circuitul agricol, care ajunge sa coste de aproape trei ori mai mult decit pretul initial al terenului.
De exemplu, pentru un teren de 1.000 de metri patrati, care costa 30 milioane de lei, taxa scoaterii din circuitul agricol ajunge in jur de 90 milioane de lei. Taxele care se achita la „Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice” (OSPA) si la „Oficiul de Cadastru” sint stabilite in functie de calitatea terenurilor. Daca este una mai proasta, poate costa mai putin si invers.
Procedura de scoatere din circuitul agricol este urmatoarea. Dupa ce a cumparat terenul agricol, proprietarul trebuie sa mearga cu actul de proprietate, certificatul de urbanism si diverse planuri de incadrare in zona la Oficiul de Cadastru. Aici persoanele fizice platesc o taxa de 1,4 milioane de lei pentru verificarea dosarului, iar persoanele juridice platesc in jur de 5 milioande de lei. De aici se primeste un aviz semnat de seful Oficiului de Cadastru cu care trebuie mers in Copou, la OSPA. Reprezentantii OSPA merg pe teren ca sa faca incadrarea si mai apoi se stabileste exact taxa pe care persoana respectiva o va achita.
Terenurile agricole sint impartite in cinci clase de calitate, din care doar cele din clasele trei, patru si cinci pot fi scoase din circuit. Incadrarea costa 500.000 de lei, la care se mai adauga si 150.000 pentru aviz. Daca terenul in cauza face parte din clasa trei de calitate, taxa platita pentru scoatere va fi de trei ori valoarea de achizitie a terenului. Pentru clasele patru si cinci taxa este de de 2,5, respectiv de 2 ori valoare terenului inscrisa in contract. Daca in contract nu este trecuta nici o valoare, terenul fiind lasat mostenire, cei de la OSPA stabilesc valoarea terenului si a taxei aferente.
De exemplu, daca ati cumparat un teren de calitatea a treia, in afara Iasului, la un pret de 30 milioane lei, ca sa il scoateti din circuitul agricol va trebui sa cotizati la fondul de ameliorare 90 de milioane de lei. Aceasta suma rezulta din inmultirea valorii totale de achizitie, care este de 30 de milioane cu trei, coeficientul de inmultie pentru clasa de calitate. In total, suma care trebuie achitata se ridica, in exemplul nostru de mai sus, la 92 milioane de lei.
Totusi, in contractul de cumparare nu poate fi trecuta chiar orice valoare. „O persoana nu poate veni la noi si sa spuna ca a cumparat un teren cu 100 de lei metrul patrat. Daca observam ca valoarea declarata este net mai mica decit cea pe care o arata piata, ne autosesizam si dupa verificari instituim un pret cit mai aporape de realitate”, a spus Gheorghe Maftei, director OSPA Iasi.
Explicatia pentru aceste taxe este aceea ca terenurile agricole sint foarte ieftine, iar scoaterea lor din circuit creeaza un dezechilibru. Din acest motiv s-a creeat, in cadrul Ministrului Agriculturii, un fond de ameliorare a terenului, fond ce preia 60% din taxe. Restul de 40% sint inghitite de Oficiul National de Cadastru. Numai anul trecut, iesenii au varsat in acest fond aproximativ 4 miliarde de lei, pentru 209.373 de metri patrati de teren scosi din circuit. (C. STOIAN)

Comentarii