De Business

Punem punctul pe știi

Citeva scenarii pentru soarta Fortus SA

miercuri, 14 mai 2008, 17:38
4 MIN
 Citeva scenarii pentru soarta Fortus SA

Soarta Fortus se va decide pina la finele anului. Dupa cum a anuntat administratorul judiciar al societatii, in luna octombrie se va sti daca fostul combinat de utilaj greu va urma un plan de redresare financiara sau va intra direct in faliment.

In acest sens, "Ziarul de Iasi" a contactat economisti, oameni de afaceri si politicieni locali, pentru a oferi citeva scenarii care s-ar putea realiza la Fortus. Majoritatea persoanelor contactate au sutinut la unison continuarea activitatii existente, insa pe o arie mult mai restrinsa. In schimb, pentru restul halelor si terenurilor existente, parerile sint impartite.

Cert este ca, dupa cum sutin jucatorii de pe piata imobiliara ieseana, oferte pentru preluarea activelor Fortus exista. "Un metru patrat de teren fara constructii la Fortus se poate vinde chiar si cu 100 de euro. In schimb, halele si cladirile, care au o structura buna, se vor vinde la un pret de 300 de euro metrul patrat. In orice caz, terenurile de la Fortus sint deja curtate de investitori pentru ca e o zona buna. Daca vor fi scoase la vinzare se vor vinde la un pret bun", a declarat Ioan Zapodeanu, unul dintre cei mai mari investitori de pe piata imobiliara locala.

In prezent, Fortus mai detine in proprietate aproximativ 150 de hectare de teren din care circa 68 de hectare sint acoperite cu hale. Insa, din cladirile existente, doar pe o suprafata de 35 de hectare se mai desfasoara activitate, restul fiind dezafectate. Astfel, un simplu calcul matematic arata ca din vinzarea intreg patrimoniului Fortus se poate obtine peste 250 de milioane de euro, suma ce ar acoperi datoriile totale ale fabricii de 80 milioane de euro si ar mai ramine si profit. De mentionat este si faptul ca statul este principalul creditor care are de recuperat de la Fortus aproape 42 milioane euro.

"Inca se mai poate face productie"

Cum ar trebui gestionata problema Fortus in acest context? "La Fortus inca se mai poate face productie, insa nu pe aceasta suprafata. Ar trebui ca activitatea sa fie concentrata pe maxim 20% din suprafata, iar restul activelor trebuie valorificate. Dupa parerea mea, in halele care sint deja dezafectate ar trebui sa se faca un parc industrial pentru a atrage investitori. Terenurile neocupate de cladiri pot fi vindute la un pret bun catre dezvoltatorii imobiliari care sa construiasca locuinte. Practic se poate face un mic orasel", a explicat Ionel Agrigoroaei, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi.

De partea cealalta, economistii ieseni recomanda o gestionare a problemei pe termen lung pentru ca avantajele ar fi mult mai mari. "Vinzarea a tot ce este acolo nu este o solutie deloc viabila. Statul, principalul creditor, ar trebui sa se gindeasca pe termen lung. Daca ar concesiona terenurile unor investitori straini puternici s-ar crea locuri de munca si ar fi cistiguri mari pe termen lung din punct de vedere al dezvoltarii economice a judetului si chiar a zonei Moldova. In halele existente, este de preferat sa se faca un parc industrial care ulterior sa fie inchiriat. In cazul in care se va vinde tot catre investitori, acestia vor urmari sa scoata profituri mari, insa doar pentru ei", a declarat Vasile Cocris, profesor de economie in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea a Afacerilor Iasi.

Contactat telefonic de reporterii "Ziarului de Iasi", edilul judetului, prefectul Marius Bodea, nu a dorit sa faca nici un scenariu cu privire la un posibil faliment al fostului combinat de utilaj greu. "Aceasta problema nu tine de mine. Eu doar voi incerca sa gestionez soarta celor aproape 1.700 de salariati care ar urma sa fie concediati pentru a nu se crea probleme sociale la nivelul judetului", s-a rezumat Bodea.

Cearta politicienilor

In schimb, pentru liderii partidelor politice, respectiv PD-L si PNL, cazul Fortus a parut a fi un nou motiv de disputa. "Falimentul nu este decit consecinta acestei guvernari liberale. De ce nu intreaba nimeni a cui este vina ca Fortus a ajuns aici si de ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a intervenit pentru a stopa ceea ce se intimpla la Fortus? Aceasta societate poate face productie si AVAS inca mai are timp sa o redreseze. Insa nu se vrea", a acuzat ferm deputatul PD-L, Petru Movila.

De partea cealalta, deputatul PNL, Relu Fenechiu, are o alta varianta. "Guvernul condus de noi nu a mai avut ce sa faca. Nu este vina noastra, ci a PSD-ului care a vindut fabrici pe doi lei unor investitori dubiosi. Acum, tot ce se mai poate face, este sa se restringa activitatea pe o mica suprafata, iar restul sa se valorifice pentru achitarea datoriilor", a spus Fenechiu.

Comentarii