De Business

Punem punctul pe știi

Cozi la covrigi ca pe vremea lui Ceausescu la lapte si oua

marți, 11 august 2009, 18:46
3 MIN
 Cozi la covrigi ca pe vremea lui Ceausescu la lapte si oua

Ce afacere sa deschizi in timp de criza? Este o intrebare care ii lasa fara raspuns pe multi afaceristi, care zilnic vad in fata ochilor numai scaderi si lipsa de incasari. Un iesean a gasit totusi un raspuns la aceasta dilema, unul pe cit de simplu, pe atit surprinzator, daca privim cozile zilnice din fata magazinului sau de covrigi. Batrinii isi aduc aminte de perioada comunista cind privesc cozile, dar spun ca acum indura chinul de placere, tinerii care nu au prins vremurile amintite de bunicii lor se incurajeaza singuri in spatele a 20-30 de insi, sprijinindu-se cind pe un picior cind pe celalalt. Cum s-a facut o afacere din banalul covrig? Greu de spus atit timp cit reteta ramine secreta, iar detaliile organizatorice sint dezvaluite cu zgircenie. Cert este ca zilnic doritorii de covrigi pot sa astepte si cite jumatate de ora pentru a intrat in posesie produsului. Mica afacere, ce surprinde prin amploarea cererii si nu prin noutatea marfii, este deschisa in piata Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun. De o luna si jumatate, din zorii zilei cind se deschide magazinul si pina se lasa seara, cind se trag obloanele, nu este ora in care sa nu vezi macar zece clienti asteptind rabdatori in fata covrigariei ce nu este mai mare decit o camera de camin. Sorin Toderica, patronul Arina, ne spune ca a investit 35.000 de euro in magazinul din Alexandru, banii acoperind atit utilajele, cit si amenajarea spatiului care este inchiriat. „Ideea mi-a venit de la Bucuresti. Acolo am vazut o astfel de covrigarie si chiar merge treaba. Am facut un imprumut bancar pentru fondurile necesare. Avem clienti de dimineata pina seara, iar succesul consta in reteta, care este una romaneasca si in priceperea bucatarului", ne-a explicat Toderica.

Ce spun estimarile

Intrebat de citi covrigi vinde zilnic sau de incasari acesta a refuzat categoric sa ofere orice informatie. Cu toate acestea o aproximare a incasarilor se poate face doar la prima privire. Brutaria este deschisa de luni pina simbata intre 6,30 si ora 22. Duminica functioneaza de la 10 dimineata pina la ora 22. Aceasta inseamna ca este deschis in medie 15 ore pe zi. Presupunind ca are doar 20 de clienti pe ora care cumpara cite trei covrigi, putem spune ca incasarile zilnice se ridica la 450 de lei, avind in vedere ca un covrig costa aici 50 de bani. Daca ducem rationamentul mai departe constatam ca in fiecare saptamina incasarile ajung la 3.150 de lei sau 12.600 lunar (3.000 de euro). Precizam inca o data ca cifrele au fost calculate pe baza observatiilor reporterilor "Ziarului de Iasi" si nu sint cele oficiale.

"Nu am dat un tun imobiliar"

Intrebat daca si-a amortizat investitia ieseanul ne-a raspuns rizind ca: "nu am dat un tun imobiliar sau ceva de genul acesta ca sa fiu la zi cu cheltuielile". Covrigaria Arina a stirnit nostalgia iesenilor care stau la coada si cite jumatate ora pentru a putea savura covrigii calzi. Ieri in jurul orei 11,30 cel putin 20 de persoane asteptau la rind. „Sint prea buni ca sa nu stai la coada sa cumperi. Mi-am adus aminte de vremea lui Ceausescu cind stateam la coada la piine, oua si lapte. Atunci stateam de nevoie, acum stau de placere", a sustinut Pavel Puscas, de 71 de ani ce pleca cu sapte covrigi catre nepotelul sau ce astepta pe o banca. Afacerea ieseanului pare sa prospere cu atit mai mult cu cit saptamina viitoare o nou covrigarie Arina va fi deschisa in complexul Super Copou. „Investitia din Copou se ridica la mai mult de 35.000 de euro pentru ca vom amenaja altfel spatiul pe care l-am luat tot in chirie. Nu stim daca vom mai deschide o alta covrigarie prea curind ca nu mai avem bani, iar bancile nu mai ofera credite prea usor. Mai asteptam un pic sa mai stringem niste banuti si vedem dupa aceea", a incheiat ieseanul.

Comentarii