De Business

Punem punctul pe știi

Cum pot fi inselati angajatii la contractul de munca tocmai cu softul ITM

marți, 11 ianuarie 2011, 20:14
2 MIN
 Cum pot fi inselati angajatii la contractul de munca tocmai cu softul ITM
George Albulescu, director executiv al ITM: "Salariatii care vor sa verifice daca contractele le-au fost inregistrate la ITM se pot adresa telefonic institutiei noastre"

 Noua modalitate de declarare a contractelor de munca, introdusa in legislatia muncii de la 1 ianuarie 2011, le poate permite patronilor diverse abuzuri impotriva angajatilor.

De la inceputul anului, reprezentantii firmelor nu trebuie sa se mai prezinte la ghiseele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) sa inregistreze contractele in fizic, ci trebuie sa completeze un formular on-line cu datele noului contract de munca in sistemul REVISAL. Numai ca acest program nu contine cimpuri pentru declararea cuantumului salariului, daca documentul a fost semnat pentru o perioada determinata sau nu si, implicit, durata programului de lucru.

“Registrul electronic de evidenta a salariatilor a fost introdus in anii trecuti si nu a mai fost actualizat pina in prezent. Numai ca aceasta nu prevede informatiile pe care le primeam prin intermediul contractelor de hirtie. Asa se face ca in prezent patronii nu completeaza in declaratia on-line elemente cum ar fi: data inceperii lucrului de catre salariat, durata normala a timpului de lucru, perioada de proba, cuantumul salariului, perioada si temeiul suspendarii contractului de munca, durata concediului de odihna sau durata preavizului”, a declarat George Albulescu, director executiv al ITM.

Potrivit sursei mentionate, cimpurile obligatorii ale formularului care trebuie completat in programul REVISAL contine numai elementele de identificare ale salariatului: nume si prenume sau codul numeric personal si data completarii. In acest caz, patronii rauvoitori ar avea posibilitatea sa-i puna pe noii angajati sa semneze un contract pe hirtie si sa scrie alte date in cel on-line, pe care il transmit catre ITM. “In cazul in care, la sesizarea salariatului sau in urma unui control realizat de inspectorii muncii, sint constatate diferente intre contractul incheiat cu salariatul si cel transmis on-line, angajatorul va fi amendat si obligat sa faca modificarile in cel on-line. De asemenea, salariatii care vor sa verifice daca contractele le-au fost inregistrate la ITM se pot adresa telefonic institutiei noastre”, a precizat Albulescu.

In plus, acesta sfatuieste persoanele care incheie un contract de munca sa fie foarte atente la documentele pe care le semneaza si sa solicite un exemplar semnat si stampilat si de catre angajator. Conducerea institutiei a tinut sa sublinieze ca in prezent se lucreaza pentru completarea sistemului informatic REVISAL “Lucram la un proiect de lege prin care sa fie adaugate noi cimpuri de completare a formularului contractului de munca, asa incit acesta sa fie complet. Schimbarea va surveni in urmatoarea perioada”, a subliniat Albulescu.

In privinta returnarii cartilor de munca salariatilor, conducerea ITM spune ca fostii angajati ai intreprinderilor de stat, gen Nicolina sau Terom, trebuie sa-si caute carnetele de munca la lichidatorii acestora. “Ei vin si ne intreaba pe noi de cartile lor de munca numai ca nu sint la noi. Pina si lichidatorii vin si ne intreaba, numai ca la ei se afla raspunsul”, a conchis Albulescu.

Comentarii