De Business

Punem punctul pe știi

Deputatii au respins propunerea Guvernului ca fundatiile sa plateasca taxe vamale pentru masinile importate

vineri, 13 martie 1998, 00:00
3 MIN
 Deputatii au respins propunerea Guvernului ca fundatiile sa plateasca taxe vamale pentru masinile importate

Organizatiile sau asociatiile non profit cu caracter umanitar sau cultural, inclusiv fundatiile, vor fi in continuare scutite de taxe vamale la importul autovehiculelor primite sub forma de ajutoare si donatii, au stabilite, joi, deputatii, la dezbaterea modificarii Ordonantei guvernului nr. 26/1993 privind tariful vamal de import al Romaniei.
Aceasta decizie a Camerei Deputatilor, care se opune textului avansat de Guvern, a fost adoptata cu 119 voturi "pentru", 50 de voturi "impotriva" si 15 abtineri.
In favoarea acestei solutii au optat atit parlamentarii din opozitie cit si o parte din cei aflati in coalitia majoritara.
Guvernul propusese ca autovehiculele (altele decit ambulantele), alcoolul si produsele alcoolice, tutunul si produsele din tutun si cafeaua sa nu fie scutite de taxe vamale, in cazul in care fac obiectul unor ajutoare si donatii primite de organizatii sau asociatii non profit.
Comisia de buget-finante a Camerei sustinuse un punct de vedere apropiat de cel guvernamental in raportul sau la proiectul de lege.
In urma dezbaterilor, adesea contradictorii, plenul a adoptat amendamentul deputatului PNL Cezar Cor‰ci care propunea ca autovehiculele sa fie scutite, in continuare, de taxe vamale, daca sint importate ca ajutoare si donatii.
Dan Radu Rusanu, secretar de stat la Ministerul Finantelor, a aratat ca Executivul a intentionat sa opreasca evaziunea fiscala practicata de un numar mare de fundatii. Acestea prin "false donatii", cumparau autovehicule, pentru care nu plateau taxe vamale si pe care ulterior le vindeau.
Rusanu a mai aratat ca acest fenomen nu poate fi oprit prin mijloace coercitive, ci doar prin interventia aparatului de control al Ministerului Finantelor si Ministerului de Interne.
In principiu, aceasta pozitie a fost sprijinita si de deputatul PD Traian Basescu, care a cerut eliminarea oricaror facilitati acordate fundatiilor, cu exceptia autovehiculelor destinate handicapatilor. "Orice exceptie genereaza fraude si evaziune fiscala", a spus Basescu, aratind ca, in ultimii trei ani, 400.000 de autoturisme au eludat legea, intrind in tara fara plata taxelor vamale. In plus, o mare parte din aceste masini au o vechime mai mare de opt ani.
El a spus ca piata neagra a autoturismelor este alimentata de traficul de autoturisme practicat de un numar mare de fundatii.
Parlamentarii care au sustinut amendamentul Corici au mentionat ca, desi exista un numar mare de fundatii "care fac smecherii", intrarea in legalitate se poate face prin elaborarea unei noi legi a fundatiilor si printr-un control strict al Ministerului Finantelor.
Decebal Traian Remes (PNL), presedintele Comisiei de buget-finante, s-a opus amendamentului colegului sau de partid Cezar Corici, aratind ca fundatiile serioase vor gasi sponsorizari pentru plata taxelor vamale, daca vor intentiona sa importe autovehicule.
Argumentele in favoarea textului Executivului nu au convins deputatii, care au optat pentru amendamentul Corici. Pe linga organizatiile sau asociatiile non profit cu caracter umanitar sau cultural, vor mai beneficia de scutiri de taxe vamale pentru ajutoare si donatii ministerele si alte organe ale administratiei publice, sindicatele si partidele politice, organizatiile de cult, federatiile, asociatiile sau cluburile sportive, unitatile si institutiile de invatamint de stat si particulare.
Acesti beneficiari figureaza si un textul initial al Ordonantei Guvernului nr. 26/1993.
Camera Deputatilor va continua dezbaterea legii in sedinta de saptamina viitoare.

Comentarii