De Business

Punem punctul pe știi

Dobinda „minune”

luni, 28 ianuarie 2008, 19:10
3 MIN
 Dobinda „minune”

Bancile comerciale si-au diversificat din nou metodele prin care incearca sa racoleze tot mai multi clienti. Prin campanii publicitare agresive anunta reduceri avantajoase de dobinda, dar in acelasi timp majoreaza comisionele.

Persoanele care contracteaza imprumuturi prin prisma promotiilor oferite de banci pot avea neplacuta surpriza sa constate ca au de platit mai mult decit daca ar fi luat acelasi credit anterior perioadei de debut a reclamei. Aceste lucruri se datoreaza in mare parte faptului ca, in materialele publicitare, nu sint prezentate si comisioanele percepute de banca sau sint trecute cu cifre de dimensiuni mai mici, greu de citit. 

Este si cazul Volksbank Romania care a anuntat la mijlocul acestei luni ca a redus pina la valoarea de 3,99% pe an dobinda la imprumuturile luate in franci elvetieni (CHF) pina in iunie.

Potrivit noilor conditii, un iesean care contracteaza actualmente un credit de nevoi persoanale, garantat cu ipoteca, in valoare de 36.000 CHF de exemplu, pe o perioada de 25 ani, va plati lunar o rata de aproximativ 284 franci elvetieni, conform simulatorului de calcul de pe pagina de internet a institutiei. Anterior datei de 15 ianuarie, cind dobinda era de 4,25% pe an, deci mai mare, rata lunara pentru aceeasi suma de bani imprumutata si aceeasi perioada, era de numai 231 CHF.

Cu alte cuvinte, in ciuda faptului ca dobinda a scazut la banca, pentru exemplul dat rata ce trebuie achitata in prezent este mai mare 50 de franci elvetieni fata de debutul promotiei.

Reactia bancii

Dupa cum sustin oficialii bancii, situatia se datoreaza comisioanelor percepute de institutia de credit care insa nu se regasesc in materialele publicitare.

"In decursul unui an, banca are mai multe perioade promotionale in care ofera produse la un anumit nivel al dobinzilor si un anumit set de comisioane. In ianuarie 2007, produsele de creditare in CHF cu dobinda de 4,25%, aveau un comision de risc de 0,1% pe luna, aplicabil la sold. Acest produs a fost valabil doar in perioada promotiei, din ianuarie – iunie 2007. Odata cu aprobarea noilor norme de creditare si introducerea unui nou grad maxim de indatorare, precum si aport diferit de avans in cazul creditelor imobiliare, banca noastra a venit cu o noua oferta de creditare diferentiata prin comisionul de risc perceput diferit in functie de avansul de 15% sau 25%. Doresc sa precizez faptul ca aceste noi comisioane au fost aplicate doar noilor clienti, nu si retrocativ celor care au contract credite in perioada ianuarie – iunie", a motivat Alina Ferseta, PR Officer in cadrul Volksbank Romania.

Studiu de caz pentru Protectia Consumatorului

Pe de alta parte insa, conducerea Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului (IRPC) Iasi catalogheaza mutarea facuta de Volksbank drept o practica comerciala incorecta. Si aceasta pentru ca,  in reclama promovata de banca, institutia nu evidentiaza foarte clar costurile totale de finantare pentru un imprumut.

"Exista o supozitie de practica comerciala incorecta in sensul Legii 363/2007 daca lucrurile sint asa cum au fost prezentate. Vom verifica si noi daca, in acest fel, oamenii sint atrasi printr-o publicitate inselatoare din partea bancii. Daca incalca prevederile legale in vigoare, institutia poate fi sanctionata contraventional in prima faza cu pina la 30.000 RON, iar ulterior cu pina la 60.000 RON. Se poate ajunge chiar la oprirea temporara a activitatii pina la remedierea deficientelor", a mentionat inspectorul-sef Valerian Salavastru de la IRPC Iasi.

Acesta a mai precizat ca, in prezent, Protectia Consumatorului din Iasi deruleaza o campanie de verificare a bancilor comerciale din oras pentru a vedea daca acestea respecta prevederile legale in ceea ce priveste informarea corecta, completa si precisa asupra produselor financiare vindute.

"Unele banci au refuzat sa ne prezinte materialele publicitare pentru promotiile pe care le deruleaza. Este si cazul Alpha Bank care sustine ca a depus documentatia la Bucuresti. Cautam acum o metoda legala prin care sa sanctionam faptul ca Alpha Bank a obstructionat controlul", a conchis Salavastru.

Comentarii